Yersiniózis

A Yersinia baktériumok által okozott fertőzések, összefoglaló néven yersiniózis, leggyakrabban a Yersinia enterocolitica és Yersinia pseudotuberculosis baktériumok miatt alakulnak ki. A fertőzés a baktériumokkal szennyezett élelmiszerek, például nem megfelelően hőkezelt hús, tejtermékek vagy szennyezett víz fogyasztásával terjedhet. A tünetek rendszerint 3-10 napos lappangási idő után jelennek meg. Enyhébb esetekben hasfájás és hasmenés tapasztalható, de súlyosabb esetekben intenzív, véres hasmenés és magas láz is előfordulhat. A fertőzés során a hasi nyirokcsomók megnagyobbodhatnak, a tünetek pedig a vakbélgyulladásra is hasonlíthatnak, mivel a fájdalom gyakran a jobb alhasi régióban jelentkezik, kísérő tünetként pedig fáradékonyság, rossz közérzet, étvágytalanság és lepedékes nyelv is jelentkezhet. Bizonyos esetekben a fertőzés bélrendszeren kívüli szervi tüneteket is okozhat, például a lábszárak feszítő felszínén lilás-vöröses foltok jelenhetnek meg, valamint felső légúti hurutos tünetek is felléphetnek. Különösen a HLAB27 pozitív egyéneknél fennáll az ízületi gyulladás veszélye, ami térdben, könyökben vagy ujjakban jelentkezhet. A Yersinia pestis, a pestis kórokozója, szintén a Yersinia nemzetség tagja, és főként rágcsálók terjesztik, azonban emberről emberre is terjedhet cseppfertőzéssel, különösen a tüdőpestis formájában. A fertőzések jelentős része szubszaharai Afrikában és Madagaszkáron fordul elő.

Értesítések
Betöltés...