A dió ereje: szívbarát zsírok és meglepő egészségügyi előnyök

A dió ereje: szívbarát zsírok és meglepő egészségügyi előnyök

Sokan úgy gondolják, hogy az egészséges étrend egyet jelent a lemondással: elhagyott előételek, kevesebb szénhidrát, kevesebb telített zsír, nincs desszert. De mi lenne, ha lenne valami, amit valóban szeretsz — és még jót is tesz? (Nem, most nem a csokoládéról van szó, bár kis mennyiségben az sem ördögtől való.)

Most éppen a diófélék kerültek reflektorfénybe. Korábbi kutatások kimutatták, hogy akik több magvat fogyasztanak, általában kedvezőbb szív-érrendszeri mutatókkal rendelkeznek és kisebb eséllyel betegednek meg szívbetegségben. Több vizsgálat is összekapcsolta a diófogyasztást az alacsonyabb vérnyomással és koleszterinszinttel. A diófélék a mediterrán étrend fontos részét képezik, amely bizonyítottan szívbarát.

Mit mutatnak a dióval kapcsolatos kutatások?

Egy 2018-as tanulmány szerint a dió különösen jó választás lehet. Nem ez az első alkalom, hogy a kutatók erre jutottak. Egy korábbi elemzés (13 vizsgálat, 365 résztvevő) arra jutott, hogy a dióval gazdagított étrend csökkenti az összkoleszterint és az LDL („rossz”) koleszterint más étrendekhez képest. Azóta több, nagyobb létszámú és hosszabb időtartamú vizsgálat jelent meg.

A legfrissebb elemzés 26 korábbi kutatás eredményeit foglalta össze, több mint 1 000 résztvevővel. A dióban gazdag étrendet fogyasztók a szokásos étrendet követőkhöz képest:

  • alacsonyabb összkoleszterint (kb. 7 mg/dl-rel; ~3%)

  • alacsonyabb LDL-koleszterint (kb. 5,5 mg/dl-rel; ~4%)

  • alacsonyabb trigliceridszintet (kb. 4,7 mg/dl-rel; ~5,5%)

  • alacsonyabb apolipoprotein B-szintet, ami a szívbetegségek egyik jelzője

Bár ezek a változások viszonylag kicsik, jóval nagyobb javulások mutatkoztak (pl. 12 mg/dl összkoleszterin-csökkenés), amikor a diófogyasztást tipikus nyugati étrendhez hasonlították (sok vörös hús, zsíros tejtermékek, mesterségesen édesített ételek).

És ami fontos: a dióban gazdag étrendet fogyasztók nem híztak.

Újabb kutatások szintén megerősítik a dió jótékony hatásait — javuló vérzsírértékeket és esetleges agyvédő hatást.

Miért ilyen előnyös a dió?

A dió előnyei valószínűleg a benne található zsírsavaknak köszönhetők. Nagy mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat, amelyek egészségesebbek a telített zsíroknál. Emellett alfa-linolénsavat és linolsavat is tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek, segíthetnek megóvni az erek egészségét, és kedvezően befolyásolják a vérzsírokat.

Nem minden dióféle egyforma: például a mandula és a kesudió főként egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag, míg a dió speciális zsírsav-összetétele különösen szívbarátnak tűnik.

De azért ne rohanj tonnaszámra diót enni

Néhány fontos megjegyzés:

  • A vizsgálatokban mért vérzsírjavulások viszonylag kicsik voltak.

  • Nem ismert az ideális „adag” dió naponta. Az egyik vizsgálatban naponta kb. 9 mogyoró, 12 mandula és 6 dió szerepelt — ez több lehet, mint amit sokan szívesen fogyasztanak.

  • A kutatások nem bizonyítják 100%-ig, hogy a dió volt a javulás oka. Lehet, hogy a diót kedvelők amúgy is többet sportolnak, kevesebbet dohányoznak vagy kedvezőbb genetikai adottságokkal bírnak.

  • Egyetlen étel nem tesz egészségesé. Az életmód egészének van jelentősége: kiegyensúlyozott táplálkozás, rendszeres mozgás, normál testsúly és dohányzás kerülése. Szükség esetén gyógyszerek is kellenek a kockázatok csökkentéséhez.

Lényeg

A dió előnyeit elemző kutatások arra utalnak, hogy érdemes rendszeresen beépíteni az étrendbe — sőt, más diófélékhez képest talán érdemes előtérbe helyezni. Ha a kutatások eredményei segítenek jobb ételválasztásokat hozni, az végső soron jobb egészséget is eredményezhet.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ha még nincs fiókod, regisztrálj ingyenesen!

Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!

Értesítések
Betöltés...