A tea új szuperereje: természetes vízszűrőként is működik

A tea új szuperereje: természetes vízszűrőként is működik

A tea jótékony hatásairól már régóta tudni – antioxidáns, szívvédő, sőt még az agyműködést is serkentheti. Most azonban a tudósok egy teljesen új előnyt fedeztek fel: a tealevelek képesek kiszűrni a káros nehézfémeket az ivóvízből.

Egy amerikai kutatás szerint a tea főzése közben a levelek megkötik az olyan veszélyes fémeket, mint az ólom, a réz vagy a kadmium, így egy egyszerű csésze tea akár 15%-kal is csökkentheti a víz ólomtartalmát.

A teafőzés, mint természetes vízszűrés

A Northwestern Egyetem kutatói hat különböző teafajtát – zöld, fekete, oolong, fehér, kamilla és rooibos – teszteltek 85 °C-os vízben, amely ismert mennyiségű nehézfémet tartalmazott.
A kutatók azt vizsgálták, mennyi ólom, réz, króm és cink maradt a vízben különböző áztatási idők után.

Az eredmények szerint már egy átlagos teafőzés is jelentős mennyiségű ólmot távolított el, külön extra lépések nélkül.

„Nem kell semmi különlegeset csinálni – csak tedd a leveleket a vízbe, és hagyd ázni. A tea természetes módon eltávolítja a fémeket.”
Benjamin Shindel, a tanulmány vezető szerzője

A jelenség hátterében az áll, hogy a tealevelek nagy aktív felülettel rendelkeznek, ami nemcsak az ízek felszabadítását segíti, hanem adszorbensként (megkötő anyagként) is működik – ezáltal képesek magukhoz vonzani a nehézfémionokat.

Nem minden tea egyforma

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a fekete tea kissé hatékonyabb volt a fémek megkötésében, mint más teafajták.
Az apróra őrölt levelek még jobb eredményt hoztak, mivel nagyobb felületet biztosítanak a fémionok megkötéséhez.

A hosszabb áztatás szintén növelte a hatékonyságot:

„Minél tovább áztatjuk a teát, annál több nehézfémet tud megkötni – akár a teljes mennyiséget is eltávolíthatja, ha például hidegen áztatjuk egy éjszakán át, mint az ice tea esetében” – mondta Shindel.

A teafilter anyaga is számít

Érdekesség, hogy a kutatók szerint a teafilter anyaga is befolyásolja a fémmegkötő képességet.
A cellulóz alapú – vagyis fából készült – filterek voltak a leghatékonyabbak.

Ezzel szemben a nylon vagy pamut filterek szinte semmit sem távolítottak el a fémionokból.

„A nylon teafilterek ráadásul mikroműanyagokat is bocsátanak ki, míg a természetes cellulóz csak rostokat enged a vízbe, amit az emberi szervezet könnyen kezel” – tette hozzá a kutató.

Egy újabb pont a tea javára

A tea így nemcsak a szív- és érrendszer egészségét támogathatja, vagy védhet a neurodegeneratív betegségek ellen, hanem a vízminőséget is javíthatja – természetes módon.

„Ha világszerte mindenki csak egy csészével több teát inna naponta, hosszú távon talán csökkennének azok a betegségek, amelyek összefüggnek a nehézfém-terheléssel” – mondta Shindel.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ha még nincs fiókod, regisztrálj ingyenesen!

Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!

Értesítések
Betöltés...