A tea új szuperereje: természetes vízszűrőként is működik
Egy amerikai kutatás szerint a tea főzése közben a levelek megkötik az olyan veszélyes fémeket, mint az ólom, a réz vagy a kadmium, így egy egyszerű csésze tea akár 15%-kal is csökkentheti a víz ólomtartalmát.
A teafőzés, mint természetes vízszűrés
A Northwestern Egyetem kutatói hat különböző teafajtát – zöld, fekete, oolong, fehér, kamilla és rooibos – teszteltek 85 °C-os vízben, amely ismert mennyiségű nehézfémet tartalmazott.
A kutatók azt vizsgálták, mennyi ólom, réz, króm és cink maradt a vízben különböző áztatási idők után.
Az eredmények szerint már egy átlagos teafőzés is jelentős mennyiségű ólmot távolított el, külön extra lépések nélkül.
„Nem kell semmi különlegeset csinálni – csak tedd a leveleket a vízbe, és hagyd ázni. A tea természetes módon eltávolítja a fémeket.”
— Benjamin Shindel, a tanulmány vezető szerzője
A jelenség hátterében az áll, hogy a tealevelek nagy aktív felülettel rendelkeznek, ami nemcsak az ízek felszabadítását segíti, hanem adszorbensként (megkötő anyagként) is működik – ezáltal képesek magukhoz vonzani a nehézfémionokat.
Nem minden tea egyforma
A kutatók azt is megfigyelték, hogy a fekete tea kissé hatékonyabb volt a fémek megkötésében, mint más teafajták.
Az apróra őrölt levelek még jobb eredményt hoztak, mivel nagyobb felületet biztosítanak a fémionok megkötéséhez.
A hosszabb áztatás szintén növelte a hatékonyságot:
„Minél tovább áztatjuk a teát, annál több nehézfémet tud megkötni – akár a teljes mennyiséget is eltávolíthatja, ha például hidegen áztatjuk egy éjszakán át, mint az ice tea esetében” – mondta Shindel.
A teafilter anyaga is számít
Érdekesség, hogy a kutatók szerint a teafilter anyaga is befolyásolja a fémmegkötő képességet.
A cellulóz alapú – vagyis fából készült – filterek voltak a leghatékonyabbak.
Ezzel szemben a nylon vagy pamut filterek szinte semmit sem távolítottak el a fémionokból.
„A nylon teafilterek ráadásul mikroműanyagokat is bocsátanak ki, míg a természetes cellulóz csak rostokat enged a vízbe, amit az emberi szervezet könnyen kezel” – tette hozzá a kutató.
Egy újabb pont a tea javára
A tea így nemcsak a szív- és érrendszer egészségét támogathatja, vagy védhet a neurodegeneratív betegségek ellen, hanem a vízminőséget is javíthatja – természetes módon.
„Ha világszerte mindenki csak egy csészével több teát inna naponta, hosszú távon talán csökkennének azok a betegségek, amelyek összefüggnek a nehézfém-terheléssel” – mondta Shindel.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!