Mesterséges édesítőszerek és az agy öregedése: Amit eddig tudunk
Tényleg árthatnak az egészségnek a mesterséges édesítőszerek? És hatással lehet-e a rendszeres fogyasztásuk az emlékezetünkre és a gondolkodási képességeinkre? Bár egy új kutatás összefüggést talált a cukorhelyettesítők és az agy öregedése között, további vizsgálatokra van szükség, de már most érdemes odafigyelni a témára. A Medical News Today egy orvossal és kutatóval beszélgetett, hogy mélyebben feltárják a kérdést.
Hogyan befolyásolják a mesterséges édesítőszerek az agy egészségét?
A mesterséges édesítőszerek sokféle néven és formában léteznek – lehetnek folyékonyak vagy por állagúak, például szukralóz, eritrit, aszpartám és még sok más. Világszerte milliók fogyasztják őket, különösen a cukorbetegek.
Az egyik fő ok, amiért a cukorbetegeknek javasolják a cukor helyett ezek használatát, az, hogy a cukorhelyettesítők kevésbé okoznak vércukorszint-ingadozást, így segíthetnek az állandó energiaszint fenntartásában és a diabétesz hosszú távú kezelésében.
Az FDA (Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság) számos mesterséges édesítőszert jóváhagyott biztonságos fogyasztásra, köztük a szacharin, szukralóz és aszpartám mellett cukoralkoholokat, például xilitet és eritritet, valamint növényi eredetű cukorhelyettesítőket, mint a stevia és a monk fruit.
Egyre több kérdés a hosszú távú hatásokról
Az utóbbi években azonban egyre több kutatás vizsgálja a cukorhelyettesítők hosszú távú egészségügyi hatásait. Bár sok édesítőszer biztonságosnak bizonyult rövid távon, a hosszú távú fogyasztás hatásairól még kevés a bizonyíték.
A legfrissebb tanulmány a Neurology, az Amerikai Neurológiai Akadémia orvosi folyóiratában jelent meg. A kutatás szerint a következő édesítőszerek – aszpartám, szacharin, aceszulfám-K, eritrit, xilít és szorbit – összefüggésbe hozhatók az emlékezet és a gondolkodási képességek csökkenésével, ami körülbelül 1,6 évnyi agyi öregedésnek felel meg.
A kutatók szerint bár az összefüggés nem bizonyítja az ok-okozati kapcsolatot, mindenképpen érdemes tudatosan kezelni a mesterséges édesítőszerek fogyasztását, különösen azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak ilyen termékeket. A kiegyensúlyozott étrend, a természetes édesítőszerek és a mértékletesség kulcsfontosságú lehet az egészséges agyműködés megőrzésében.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!