Tejcukor-érzékenység

A laktózintolerancia, vagy tejcukor-érzékenység, az a jelenség, amikor a szervezet nem képes megfelelően lebontani a tejben található laktózt, mivel nem termel elegendő laktáz enzimet. Ez az emésztési zavar különféle kellemetlen tüneteket okozhat, amelyek a laktóztartalmú ételek fogyasztása után 30-120 perccel jelentkeznek. Leggyakoribb panaszok közé tartozik a hasmenés, hascsikarás, hányinger, hányás, gyomorgörcs és hasi fájdalom. Az állapot puffadást is okozhat, mivel a laktóz a vastagbél baktériumai által bomlik le, ami gázképződéssel jár. Fontos megjegyezni, hogy a laktózintolerancia nem allergia, hanem emésztési zavar, és különbözik a tejfehérje-allergiától, amely immunválasz következménye. A tejfehérje-allergia mellett bőrkiütések és légúti tünetek is jelentkezhetnek, míg a laktózintolerancia tünetei elsősorban emésztési problémákra korlátozódnak.

Értesítések
Betöltés...