A kivi lett az EU első gyümölcse hivatalos egészségállítással

A kivi lett az EU első gyümölcse hivatalos egészségállítással

Az Európai Unió történetében először kapott egy friss gyümölcs hivatalos egészségügyi állítást: a zöld kivi mostantól bizonyítottan hozzájárul a rendszeres bélműködéshez. Egyszerűbben fogalmazva: a kivi segít „rendszeresen menni”.

15 év kutatás után: az EU is rábólintott

Az Európai Bizottság hivatalosan jóváhagyta az állítást, miszerint a „zöld kivi fogyasztása hozzájárul a normál bélműködéshez azáltal, hogy növeli a székletürítés gyakoriságát.”

Ez az engedély a világon először teszi lehetővé, hogy egy friss gyümölcsöt emésztést támogató élelmiszerként lehessen reklámozni az EU-ban.

A döntés a Zespri International Limited (Új-Zéland) kérelmére született, amely a világ kivitermelésének mintegy harmadát uralja.
A vállalat több mint 15 éven át végzett kutatásokat, amelyek szerint napi két zöld kivi (kb. 200 gramm) fogyasztása jelentősen javítja az emésztést és a bélmozgást.

Miért ilyen nehéz EU-s engedélyt kapni?

Az Európai Unió különösen szigorúan szabályozza, milyen egészségügyi állításokkal lehet élelmiszert reklámozni.
Csak azok az állítások kapnak jóváhagyást, amelyek tudományosan igazoltak, pontosan megfogalmazottak, és nem félrevezetők.

Az elmúlt öt évben mindössze három új egészségállítás kapott engedélyt, miközben a kérelmek több mint 85 százalékát elutasították.

A legtöbb „probiotikus” vagy „gyógyhatású” élelmiszer tehát továbbra sem használhat ilyen jelöléseket.
Még a joghurtok esetében sem szerepelhet a címkén, hogy „jó a bélflórának”, csak annyi, hogy „élő kultúrákat tartalmaz.”

A kivi áttörése az emésztés terén

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) már 2021-ben megállapította, hogy bizonyított ok-okozati kapcsolat van a zöld kivi fogyasztása és a rendszeres székletürítés között.

Az EFSA szerint a kivi természetes rosttartalma, vízoldékony enzimei és a benne lévő aktinidin enzim együttesen segítik az emésztést és enyhítik a székrekedést.

„Az Európai Bizottság döntése elismeri, hogy a zöld kivi tudományosan igazoltan támogatja az emésztést – ez hatalmas mérföldkő számunkra”
– mondta Jason Te Brake, a Zespri vezérigazgatója.

Miért nagy dolog ez?

A kivi mostantól hivatalosan is emésztést segítő élelmiszer az EU-ban – valami, amit korábban csak étrend-kiegészítők vagy gyógynövényes termékek mondhattak el magukról.

Bár a szlogen talán nem hangzik túl izgalmasan – „a gyümölcs, ami segít rendszeresen menni” –,
a döntés mégis új korszakot nyithat a funkcionális élelmiszerek piacán.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ha még nincs fiókod, regisztrálj ingyenesen!

Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!

Értesítések
Betöltés...