Avokádó: szuperélelmiszer vagy túlértékelt trend?

Avokádó: szuperélelmiszer vagy túlértékelt trend?

Világoszöld húsa alapján sokan zöldségnek gondolják, de botanikailag az avokádó gyümölcs – táplálkozási szempontból viszont inkább a „egészséges zsírok” kategóriájába tartozik. Egy fél közepes avokádóban ugyanis nagyjából annyi zsír van, mint egy evőkanál olívaolajban

Nem véletlen tehát, hogy az avokádó megosztó, mégis rendkívül népszerű: az átlagos amerikai évente mintegy 4 kilogrammot fogyaszt belőle – főként fociszezonban és ünnepek idején, amikor a guacamole szinte kötelező partiétel.

De vajon tényleg annyira egészséges, mint ahogy a „szuperélelmiszer” címke sugallja? Nézzük, mit mond a tudomány.

Az avokádó tápanyagtartalma

Az avokádó tápanyagdús étel: a benne lévő kalóriák mellé számos vitamint és ásványi anyagot is kapunk.
Egy fél közepes avokádó tartalmaz:

  • 161 kalóriát

  • 9 g szénhidrátot

  • 2 g fehérjét

  • 15 g zsírt – főként olajsavat, ami szívbarát egyszeresen telítetlen zsírsav

Emellett gazdag:

  • rostban,

  • káliumban,

  • folátban (B9-vitamin),

  • K-vitaminban,

  • E-vitaminban,

  • magnéziumban,
    valamint antioxidánsokban – például béta-karotinban, luteinben és zeaxantinban, amelyek a szív és a szem egészségét támogatják.

Szívbarát és vércukorbarát hatások

Az avokádóban található rostok, egészséges zsírok és antioxidánsok kombinációja, valamint a kálium és magnézium jelenléte hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészséghez.

A Harvard Egyetem kutatói 30 éven át több mint 110 ezer ember adatait elemezték, és azt találták, hogy akik heti egy avokádót elfogyasztottak, 16%-kal alacsonyabb kockázattal éltek a szívbetegségek, és 21%-kal kisebb eséllyel a koszorúér-betegségek kialakulására.
A pozitív hatás különösen akkor volt látványos, ha az avokádó helyettesítette a vajat, margarint, feldolgozott húst vagy zsíros tejtermékeket.

Egy másik kutatás szerint az avokádó a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát is csökkentheti. Több mint 6 000 spanyolajkú felnőtt bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy akik rendszeresen ettek avokádót, 20%-kal kisebb eséllyel lettek cukorbetegek hat éven belül. Azoknál, akiknél már prediabéteszt diagnosztizáltak, ez az arány 31% volt.

A kutatók szerint az ok valószínűleg az, hogy az avokádó lassítja az emésztést, ezáltal stabilabban tartja a vércukorszintet.

Ne pluszban edd, hanem helyettesíts vele!

Bár az avokádó kétségtelenül egészséges, nem kalóriaszegény – figyelmeztet Teresa Fung, a Harvard dietetikusa.
„Ha egyszerűen csak hozzáadjuk a megszokott étrendhez, az könnyen súlygyarapodáshoz vezethet” – mondja.

A megoldás inkább az, hogy más, kevésbé egészséges alapanyagokat váltunk ki vele.
Például:

  • kend avokádót a pirítósodra vaj helyett,

  • vagy szórj apró avokádókockákat a salátádra bacon helyett.

Így élvezheted az avokádó előnyeit – plusz kalóriák nélkül.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ha még nincs fiókod, regisztrálj ingyenesen!

Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!

Értesítések
Betöltés...