Ételek, amik megnehezítik a fogyást
1. Cukros üdítők és energiaitalok
Az egyik legnagyobb kalóriacsapda a folyékony cukor. Az üdítők, gyümölcslevek és energiaitalok rengeteg hozzáadott cukrot tartalmaznak, ami gyors vércukor-ingadozást és fokozott éhségérzetet okoz. Ráadásul nem laksz jól tőlük, így könnyen túleszed magad.
2. Fehér kenyér és péksütemények
A finomított lisztből készült ételek – fehér kenyér, zsemle, croissant, kakaós csiga – gyorsan megemelik a vércukorszintet, majd hamar leesik, ami újabb éhséghez vezet. Rendszeresen fogyasztva nemcsak hízáshoz, hanem inzulinrezisztenciához is hozzájárulhatnak.
3. Gyorséttermi fogások
Hamburgerek, sült krumpli, hot dog és társai nemcsak kalóriadúsak, hanem telis-tele vannak telített zsírokkal, sóval és adalékanyagokkal. Az ilyen ételek kis mennyiségben is hatalmas energiatartalommal bírnak, miközben tápanyagban szegények.
4. Feldolgozott húsok
Felvágottak, virsli, kolbász, szalámi – magas zsírtartalmuk és a hozzáadott só, tartósítószerek miatt nemcsak a hízásban játszhatnak szerepet, hanem hosszú távon egészségügyi kockázatot is jelentenek (pl. szív- és érrendszeri betegségek).
5. Chips és sós rágcsálnivalók
Az egyik legkönnyebben túlzottan fogyasztott ételcsoport. A chips, ropi, sajtos tallér nemcsak kalóriabomba, hanem a só és a mesterséges ízfokozók miatt folyamatosan újabb falatokra csábítanak.
6. Sütemények, csokoládék és édességek
A cukor, a fehér liszt és a zsiradék kombinációja garantáltan hizlal. Egy szelet torta vagy pár kocka csoki önmagában nem bűn, de ha rendszeres nassolássá válik, komoly súlygyarapodáshoz vezethet.
7. Alkoholos italok
A sör, a koktélok és az édes borok hatalmas mennyiségű „üres” kalóriát tartalmaznak. Az alkohol ráadásul lassítja a zsírégetést, és sokszor étvágyfokozó hatású is – nem véletlen, hogy a „sörhas” kifejezés elterjedt.
Összegzés
Ha szeretnéd elkerülni a hízást, nem kell minden finomságtól örökre búcsút intened, de érdemes mértéket tartani, és elsősorban a feldolgozatlan, természetes ételekre építeni az étrended. A „legrosszabb ételek” közös jellemzője, hogy sok kalóriát, cukrot vagy zsírt tartalmaznak, miközben kevés tápanyagot adnak a szervezetednek.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!