Heti egy tojás is elég lehet a szív védelméhez, állítják a kutatók
A Monash Egyetem kutatói több mint 8 700, 70 év feletti embert követtek hosszú távon, és azt találták, hogy akik rendszeresen ettek tojást, 15%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból, és 29%-kal ritkábban hunytak el szívbetegség következtében – azokhoz képest, akik legfeljebb kéthetente ettek tojást.
„Eredményeink azt mutatják, hogy heti akár hat tojás fogyasztása is csökkentheti az általános és a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát az idősebb felnőttek körében” – mondta Holly Wild, a Monash Egyetem epidemiológiai tanszékének oktatója.
Miért lehet hasznos a tojásfogyasztás?
A tojás magas fehérjetartalmú és tele van fontos tápanyagokkal – B-vitaminokkal, foláttal, telítetlen zsírsavakkal, A-, D-, E- és K-vitaminnal, kolinnal, valamint ásványi anyagokkal.
Sokáig azonban aggályosnak tartották a tojásfogyasztást a magas koleszterintartalma miatt. A kutatók ezért külön megvizsgálták, vajon a tojásfogyasztás káros-e azok számára, akiknél magas koleszterinszintet (diszlipidémiát) diagnosztizáltak.
Meglepő módon az eredmények azt mutatták, hogy a tojás nem növelte a kockázatot, sőt, a diszlipidémiás résztvevők körében is 27%-kal alacsonyabb volt a szívbetegség miatti halálozás azoknál, akik rendszeresen ettek tojást.
Mit mondanak a szakmai irányelvek?
Bár az ajánlások országonként eltérnek, az Amerikai Szív Szövetség (AHA) már 2020-ban megállapította, hogy egészséges emberek számára heti hét tojás fogyasztása biztonságos.
A mostani kutatás eredményei pedig tovább erősítik ezt az álláspontot – különösen az idősebb felnőttek esetében, akiknél a tojás egyszerű és tápláló forrása lehet a létfontosságú fehérjéknek és vitaminoknak.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!