Sárkánygyümölcs: egzotikus szupergyümölcs a kaktuszok világából

Sárkánygyümölcs: egzotikus szupergyümölcs a kaktuszok világából

A dragon fruit, vagy más néven pitaya, egyre népszerűbb világszerte – smoothie-bárokban, közösségi médiában, sőt már a hazai boltokban is egyre gyakrabban találkozhatunk vele. Látványos külseje miatt sokan már azelőtt beleszeretnek, hogy megkóstolnák – de vajon a beltartalma is olyan különleges, mint a neve?

Mi is az a sárkánygyümölcs?

A sárkánygyümölcs a Közép- és Dél-Amerikából származó kaktuszféle termése. Kívülről leginkább egy nagy kaktuszkörtére hasonlít, zöld hegyű „pikkelyekkel” a héján.
A piros fajták élénk rózsaszínek, a sárgák pedig napsárgák, kisebb pikkelyekkel. A legnagyobb meglepetés azonban belül vár: fehér, rózsaszín vagy lila húsú gyümölcs, amely apró, ehető magvakkal van tele.
Az íze a körte és a kiwi között helyezkedik el, az állaga pedig puha és lédús.

Tápanyagtartalma – egészséges, de nem csodaszer

Mint a legtöbb gyümölcs, a sárkánygyümölcs is sok tápanyagot kínál kevés kalóriáért:
egy kb. 100 grammos adag mindössze 82 kalóriát tartalmaz.
Emellett jó magnéziumforrás (14 mg), ad 206 mg káliumot és 2 gramm rostot – körülbelül annyit, mint egy kiwi.

Antioxidánsokban gazdag

A sárkánygyümölcs legfőbb előnye, hogy különféle antioxidánsokat tartalmaz:

  • C-vitamint,

  • szelént,

  • valamint növényi színanyagokat (flavonoidokat, antociánokat, karotinoidokat).

Ezek segítenek csökkenteni a gyulladást, és hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és egyes rákok kockázatának mérsékléséhez.

Bár a mennyiségek nem extrém magasak, a változatosság miatt mégis értékes része lehet egy egészséges étrendnek.
Ahogy Teresa Fung, a Harvard T.H. Chan School of Public Health dietetikusa mondja:

„A sárkánygyümölcs egészséges – de nem varázslat. A legnagyobb előnye, hogy színt és változatosságot visz a napi gyümölcsfogyasztásba.”

Hogyan válaszd ki és fogyaszd?

A friss sárkánygyümölcs szezonja júniustól szeptemberig tart.
Válassz kemény, de enyhén rugalmas darabot, ami nehezen a súlyához képest, és nincs ráncos vagy foltos héja.
Ha nem teljesen érett, hagyd pár napig a pulton.

A fagyasztott pitaya is kiváló választás – sokszor éppoly tápanyagdús, mint a friss, ráadásul már megtisztítva és feldolgozva kapható.
Fontos: kerüld a hozzáadott cukrot tartalmazó termékeket.

Elkészítési tippek

A legegyszerűbb módja:

  • Vágd félbe,

  • kanállal kanalazd ki a belsejét, és fogyaszd magában,

  • vagy vágd kockákra, és add salátához, smoothie-hoz.

További ötletek:
🥗 Gyümölcssalátába látványos és frissítő elem.
🌶️ Salsa formájában is kipróbálható: apróra vágott hagyma, koriander, lime-lé és egy kis mangó remekül illik hozzá.
🍹 Turmixban vagy fagylaltként is mennyei – különösen nyáron.
🍧 Pürésítve, majd fagyasztva finom jégkrém alapanyag.
🎨 Díszítésként is látványos: saláták, koktélok, desszertek tetején.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ha még nincs fiókod, regisztrálj ingyenesen!

Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!

Értesítések
Betöltés...