Gluténérzékenység (cöliákia)

Lisztérzékenység, vagy más néven cöliákia, egy autoimmun betegség, amelyet a glutén nevű fehérje okoz. A glutén a búza, árpa és rozs egyes fehérjecsoportjainak része, leginkább a gliadin nevű fehérje váltja ki a betegséget. A cöliákia lényege, hogy a szervezet autoimmun választ indít a glutén ellen, ami a vékonybél bolyhainak károsodásához vezet. Ennek következtében csökken a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, ami felszívódási zavart okoz. A betegség tünetei széles skálán mozognak, és változhatnak életkor és egyéni érzékenység szerint. Gyerekeknél gyakran az étvágytalanság, hányás, puffadás, fejlődési lemaradás, valamint zsírfényű, bűzös széklet jellemző. Felnőtteknél a tünetek változatosabbak lehetnek, például emésztési zavarok, hasmenés, székrekedés, puffadás, de más, nem emésztőrendszeri tünetek is jelentkezhetnek, mint például bőrtünetek, neurológiai problémák, csontproblémák és más autoimmun betegségek kísérő tünetei. A diagnózis felállítása rendszerint szakorvosi vizsgálatok és tesztek alapján történik.

Értesítések
Betöltés...