Szalmonella

A szalmonellafertőzés egy gyakori, főként nyári időszakban előforduló bélrendszeri megbetegedés, amelyet a Salmonella baktériumok okoznak, leggyakrabban az állati eredetű élelmiszerek, mint hús, tojás, vagy tenger gyümölcsei fogyasztásával terjed. A fertőzés tünetei rendszerint a fertőzött étel fogyasztása után néhány órával, vagy 1-2 nappal jelentkeznek. A legjellemzőbb tünetek közé tartozik a hirtelen kezdődő vizes, nyákos hasmenés, hányinger, hányás, hasi fájdalom és görcsök, elesettség, valamint láz és hidegrázás. Súlyos esetekben vérmérgezés is kialakulhat. A folyadékveszteség következtében alacsony vérnyomás és keringési zavar is előfordulhat, ami ájuláshoz vezethet. Időseknél, kisgyermekeknél és immunhiányos személyeknél a fertőzés súlyosabb formákat ölthet, például vesefunkció romlás vagy akut veseelégtelenség is kialakulhat. Az ilyen esetekben a fertőzés a szívbelhártyát, agyhártyát, mellhártyát és ízületeket is érintheti, magas lázat, kiütéseket, aluszékonyságot vagy zavartságot okozva. A diagnózis felállításához fontos a beteg részletes kórtörténetének ismerete és fizikai vizsgálat elvégzése, valamint szükség esetén széklettenyésztés és vérvizsgálat. A szalmonellafertőzés megelőzésében a személyes és élelmiszerhigiénia betartása kulcsfontosságú, mint például a megfelelő kézmosás és az ételek alapos főzése.

Értesítések
Betöltés...