60.000 gyermeket mentett meg az allergiától a korai mogyoróbevitel
Egy friss amerikai vizsgálat szerint mintegy 60 000 gyerek kerülte el a mogyoróallergiát azóta, hogy 2015-ben új orvosi irányelvek születtek: ezek azt javasolják, hogy a csecsemők négy hónapos kortól kezdve fokozatosan kapjanak mogyorótartalmú ételeket.
Az eredmények szerint a hároméves kor alatti gyerekek körében 27 %-kal csökkent a mogyoróallergiák száma az új ajánlások bevezetése után, majd több mint 40 %-kal a 2017-es, minden csecsemőre kiterjesztett ajánlás óta.
„Ma már kijelenthetjük, hogy kevesebb gyerek szenved ételallergiától ennek a közegészségügyi kezdeményezésnek köszönhetően” – mondta David Hill, a Philadelphiai Gyermekkórház allergológusa.
A mostani irányelvek – amelyekkel Európa, az Egyesült Királyság és Franciaország is összhangban van – a korábbi gyakorlattal szemben nem javasolják a mogyoró késleltetését hároméves korig.
A változást a brit LEAP-tanulmány (Learning Early About Peanut Allergy) indította el, amely kimutatta, hogy a korai mogyoróbevitel több mint 80 %-kal csökkenti az allergia kialakulásának esélyét, és a hatás tizenéves korig is fennmaradhat.
A szakértők ma azt ajánlják, hogy a szülők 4–6 hónapos kor között kis mennyiségben – például egy kiskanál mogyoróvaj formájában – ismertessék meg a babákat a mogyoróval, természetesen orvosi konzultáció mellett.
„Nem kell sok – néhány kis kóstoló is elég ahhoz, hogy az immunrendszer megtanulja, nem ellenség a mogyoró” – mondta Hill.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!