Gyulladáscsökkentő ételek, amelyeket érdemes fogyasztani

Gyulladáscsökkentő ételek, amelyeket érdemes fogyasztani

A gyulladásról általában valamilyen sérülés vagy betegség kapcsán gondolkodunk. Pedig az étrendünk is jelentős szerepet játszik a krónikus gyulladás kialakulásában.

Ennek egyik oka, hogy az elfogyasztott ételek befolyásolják a bélflóránk összetételét és a baktériumok által termelt vegyületeket. Miközben bizonyos ételek olyan baktériumok szaporodását támogatják, amelyek fokozzák a gyulladást, mások épp ellenkezőleg: a gyulladást csökkentő baktériumokat segítik. Ezért fontos tudni, mely ételek bírnak gyulladáscsökkentő hatással, és melyek azok, amelyek fokozhatják a gyulladást.

Gyulladáscsökkentő ételek

Gyümölcsök és zöldségek

A legtöbb gyümölcs és élénk színű zöldség természetes antioxidánsokban és polifenolokban gazdag. A polifenolok olyan növényi vegyületek, amelyek számos gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek, és javíthatják az erek belső felszínét borító sejtek működését.

Magas polifenoltartalmú ételek például:

  • hagyma

  • kurkuma

  • vörös szőlő

  • cseresznye

  • szilva

  • sötétzöld leveles zöldségek (spenót, kelkáposzta, fodros kel)

Diófélék és magvak

Kutatások szerint a rendszeres dió- és magfogyasztás alacsonyabb gyulladásos markerekkel, valamint kisebb szív- és érrendszeri és cukorbetegség-kockázattal jár.

Bizonyos olajok és zsíros halak

Az olívaolaj, a lenmagolaj és az omega–3 zsírsavakban gazdag halak – például a lazac, a szardínia és a makréla – régóta ismertek gyulladáscsökkentő hatásaikról.

Kávé, kakaó és zöld tea

A kávé polifenoljai és a kakaó flavanoljai gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírnak. A zöld tea pedig különösen gazdag polifenolokban és antioxidánsokban.

Ételek, amelyek fokozhatják a gyulladást

Ezek az ételek azok, amelyeket más egészségügyi okokból is érdemes kerülni:

  • cukros üdítők

  • finomított szénhidrátok (pl. fehér kenyér, fehér tészta)

  • vörös hús és feldolgozott húsok

  • feldolgozott élelmiszerek

Bizonyos adalékanyagok, például az egyes emulgeálószerek (mint amilyeneket fagylaltokba kevernek), szintén hozzájárulhatnak a gyulladásos folyamatokhoz.

Ezek az ételek ráadásul testsúlygyarapodást is okozhatnak, ami önmagában is növeli a gyulladás kockázatát.

A gyulladás csökkentésének kulcsa: az összkép

A gyulladáscsökkentő étrend lényege nem az, hogy „jó” és „rossz” ételeket listázunk, hanem az, hogy az étrend egészét egészséges irányba tereljük.

Általában akkor étkezünk gyulladáscsökkentő módon, ha:

Fókuszálunk a következőkre:

  • gyümölcsök

  • zöldségek

  • diófélék

  • teljes értékű gabonák

  • halak

  • egészséges olajok

És kerüljük vagy minimalizáljuk ezeket:

  • egyszerű cukrok (pl. üdítők, édességek)

  • fruktózsziruppal édesített italok (üdítők, sportitalok, „gyümölcsös” italok)

  • finomított szénhidrátok

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ha még nincs fiókod, regisztrálj ingyenesen!

Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!

Értesítések
Betöltés...