Gyulladáscsökkentő ételek, amelyeket érdemes fogyasztani
Ennek egyik oka, hogy az elfogyasztott ételek befolyásolják a bélflóránk összetételét és a baktériumok által termelt vegyületeket. Miközben bizonyos ételek olyan baktériumok szaporodását támogatják, amelyek fokozzák a gyulladást, mások épp ellenkezőleg: a gyulladást csökkentő baktériumokat segítik. Ezért fontos tudni, mely ételek bírnak gyulladáscsökkentő hatással, és melyek azok, amelyek fokozhatják a gyulladást.
Gyulladáscsökkentő ételek
Gyümölcsök és zöldségek
A legtöbb gyümölcs és élénk színű zöldség természetes antioxidánsokban és polifenolokban gazdag. A polifenolok olyan növényi vegyületek, amelyek számos gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek, és javíthatják az erek belső felszínét borító sejtek működését.
Magas polifenoltartalmú ételek például:
-
hagyma
-
kurkuma
-
vörös szőlő
-
cseresznye
-
szilva
-
sötétzöld leveles zöldségek (spenót, kelkáposzta, fodros kel)
Diófélék és magvak
Kutatások szerint a rendszeres dió- és magfogyasztás alacsonyabb gyulladásos markerekkel, valamint kisebb szív- és érrendszeri és cukorbetegség-kockázattal jár.
Bizonyos olajok és zsíros halak
Az olívaolaj, a lenmagolaj és az omega–3 zsírsavakban gazdag halak – például a lazac, a szardínia és a makréla – régóta ismertek gyulladáscsökkentő hatásaikról.
Kávé, kakaó és zöld tea
A kávé polifenoljai és a kakaó flavanoljai gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírnak. A zöld tea pedig különösen gazdag polifenolokban és antioxidánsokban.
Ételek, amelyek fokozhatják a gyulladást
Ezek az ételek azok, amelyeket más egészségügyi okokból is érdemes kerülni:
-
cukros üdítők
-
finomított szénhidrátok (pl. fehér kenyér, fehér tészta)
-
vörös hús és feldolgozott húsok
-
feldolgozott élelmiszerek
Bizonyos adalékanyagok, például az egyes emulgeálószerek (mint amilyeneket fagylaltokba kevernek), szintén hozzájárulhatnak a gyulladásos folyamatokhoz.
Ezek az ételek ráadásul testsúlygyarapodást is okozhatnak, ami önmagában is növeli a gyulladás kockázatát.
A gyulladás csökkentésének kulcsa: az összkép
A gyulladáscsökkentő étrend lényege nem az, hogy „jó” és „rossz” ételeket listázunk, hanem az, hogy az étrend egészét egészséges irányba tereljük.
Általában akkor étkezünk gyulladáscsökkentő módon, ha:
Fókuszálunk a következőkre:
-
gyümölcsök
-
zöldségek
-
diófélék
-
teljes értékű gabonák
-
halak
-
egészséges olajok
És kerüljük vagy minimalizáljuk ezeket:
-
egyszerű cukrok (pl. üdítők, édességek)
-
fruktózsziruppal édesített italok (üdítők, sportitalok, „gyümölcsös” italok)
-
finomított szénhidrátok
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!