Heti egyszeri sajtevés csökkentheti a demencia kockázatát

Heti egyszeri sajtevés csökkentheti a demencia kockázatát

Egy japán kutatás szerint a rendszeres sajtfogyasztás összefügghet a jobb agyi egészséggel idősebb korban.

Egy új japán tanulmány szerint azok az idősek, akik legalább hetente egyszer esznek sajtot, kisebb eséllyel fejlesztenek ki demenciát, mint azok, akik ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztanak tejterméket.

A kutatók mintegy 8 000, 65 év feletti felnőtt adatait elemezték, és azt vizsgálták, hogy a sajtfogyasztás milyen hatással lehet az időskori kognitív egészségre.

Az eredmények, amelyek a Nutrients című szaklapban jelentek meg, azt mutatták, hogy a rendszeres sajtfogyasztók 24%-kal kisebb valószínűséggel kaptak demenciadiagnózist három éven belül, mint azok, akik egyáltalán nem ettek sajtot.

A vizsgálat végére a sajtevők 3,4%-ánál alakult ki demencia, míg a sajtot nem fogyasztók körében 4,45%-os volt ez az arány. Bár a különbség látszólag kicsi (mindössze 1,06%), ez ezer résztvevőre vetítve körülbelül tíz esettel kevesebbet jelent.

A kutatók statisztikai korrekcióval figyelembe vették a kort, nemet, egészségi állapotot és társadalmi hátteret, hogy kiszűrjék az egyéb befolyásoló tényezőket.

Miért lehet jótékony a sajt az agy számára?

A szakértők szerint több lehetséges oka is van annak, hogy a sajt kedvezően hathat az agy egészségére.

A tanulmány szerint a sajt olyan fehérjéket és aminosavakat tartalmaz, amelyek segítik az idegsejtek működését, valamint zsírban oldódó vitaminokat, például K2-vitamint, amely fontos szerepet játszik az érrendszer egészségében és a kalcium-anyagcserében.

Ezenkívül a fermentált tejtermékek – mint például sokféle sajt – csökkenthetik a gyulladást és javíthatják a bél-agy kapcsolatot, ami szintén befolyásolhatja a kognitív leépülés kockázatát.

A kutatók hozzátették: „A fermentált tejtermékek fogyasztása alacsonyabb kardiovaszkuláris és anyagcsere-betegség kockázattal is összefüggésbe hozható – ezek pedig ismert rizikófaktorai a demenciának.”

Fontos óvatosság

A kutatók hangsúlyozzák, hogy az eredmény nem bizonyít ok-okozati összefüggést: a tanulmány megfigyeléses jellegű, tehát csak összefüggést mutat, nem pedig bizonyítékot a sajt védőhatására.
Az életmód, a genetikai tényezők és az elfogyasztott sajt típusa szintén befolyásolhatják az eredményeket.

A demencia világszerte több mint 50 millió embert érint, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2050-re megháromszorozódhat ez a szám.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ha még nincs fiókod, regisztrálj ingyenesen!

Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!

Értesítések
Betöltés...