Így okozhat fogszuvasodást a cukorbetegség
Egy friss kutatás kimutatta, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben élők körében gyakoribb a fogszuvasodás. A kutatók szerint ennek oka az, hogy a magas vércukorszint (hiperglikémia) hatására a cukrok – például a glükóz és a fruktóz – átjutnak a nyálba.
A Microbiome című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez a folyamat megváltoztatja a száj mikrobiomját, elősegítve a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását. A japán Oszakai Egyetem kutatói kiemelten a Streptococcus mutans szerepét azonosították, miközben a jótékony baktériumok száma csökkent.
„A nyálban megnövekedett cukorszintek átalakítják a száj mikrobiális egyensúlyát: elszaporodnak a szuvasodást okozó baktériumok, mint a S. mutans, miközben csökken az egészséges fajok – például a S. sanguinis – aránya” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Akito Sakanaka.
Ez az eltolódás fokozza a savtermelést, ami roncsolja a fogzománcot, és szoros kapcsolatot teremt a cukorbetegség és a fogszuvasodás között.
A kutatók azt is megfigyelték, hogy amikor a vércukorszintet sikerült megfelelően kontrollálni, csökkent a cukrok nyálba jutása, helyreállt a mikrobiom egyensúlya, és mérséklődött a fogszuvasodás kockázata. Ezért hangsúlyozzák: a vércukorszint szabályozása kulcsfontosságú a cukorbetegek szájegészsége szempontjából.
A nyál anyagcsere-összetételének vizsgálata
A kutatócsoport speciális módszerrel elemezte a nyálmirigyek által termelt nyál anyagcsere-profilját, még mielőtt a baktériumok módosíthatták volna azt. Ezt összehasonlították teljes nyál- és vérmintákkal, cukorbeteg és nem cukorbeteg résztvevőktől.
Ez tette lehetővé annak feltérképezését, hogyan jutnak át a cukrok a vérből a nyálba, és miként befolyásolják ezt követően a száj baktériumközösségét.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!