Lassíthatja az öregedést a csokoládé? Új kutatás meglepő összefüggést talált

Lassíthatja az öregedést a csokoládé? Új kutatás meglepő összefüggést talált

Lehet, hogy a csokoládé az egyik kulcs az öregedés lassításához? Egy új kutatás a teobrominnak nevezett vegyületet vizsgálta, amely elsősorban a csokoládéban található. A résztvevők közül azok, akiknek a vérében a legtöbb teobromin volt jelen, lassabban öregedtek biológiailag. Bár az eredmények előzetesek, a szakértők szerint mindenképp érdemes tovább vizsgálni a jelenséget.

A teobromin kakaóban és kisebb mennyiségben kávéban található. Kémiailag hasonlít a koffeinhez, de annak stimuláló hatását nem produkálja olyan erősen.

A friss, Aging folyóiratban megjelent tanulmány a teobrominszintet mérte az emberek vérében.
Azoknál, akiknél a legmagasabb értéket találták, kedvezőbb epigenetikai mintázatok jelentek meg — vagyis jelek arra, hogy biológiai koruk lassabban halad előre.

Mi is pontosan a teobromin?

A teobromin egy növényi eredetű bioaktív vegyület, amely hatással lehet az emberi szervezetre.

Legfőbb forrásai:

  • csokoládé (különösen az étcsokoládé)

  • kisebb mennyiségben a kávé

A kakaóbab mintegy 3,3%-a teobromin, és szerkezete hasonlít a koffeinhez.
Stimuláló hatása viszont jóval enyhébb, részben azért, mert sokkal kevésbé jut át a vér-agy gáton.

Magas dózisban mérgező lehet az emberre is, de a normál étcsokoládé- és kakaófogyasztás messze alatta van ennek.
Kutyáknál és macskáknál azonban könnyebben felhalmozódik, és mérgezést okozhat.

Mi a különbség a kronológiai és biológiai életkor között?

  • Kronológiai életkor: hány éves vagy valójában.

  • Biológiai életkor: milyen állapotban vannak a sejtjeid, szöveteid, szerveid.

Valaki lehet 80 éves, de biológiailag 60, ha egész életében egészségesen élt.
És fordítva: egy egészségtelenül élő 60 éves biológiailag lehet 80.

A biológiai kor mérésére több módszer létezik, köztük:

  • epigenetikai markerek

  • telomerek hossza

A kutatás mindkettőt vizsgálta.

Epigenetika: amikor a gének ki- és bekapcsolnak

A DNS-ünk változatlan, de az, hogy mely gének aktívak, epigenetikai módosításoktól függ.

Fady Hannah-Shmouni endokrinológus ezt úgy foglalta össze:

  • A DNS a hardver.

  • Az epigenetika a szoftver, ami beállítja, hogyan működjön a hardver.

Az öregedés egyik fő jellemzője az epigenetikai szabályozás romlása.

A teobromin és más hasonló vegyületek korábbi kutatások szerint hatással vannak ezekre az epigenetikai folyamatokra — innen jött az ötlet, hogy megvizsgálják, lassíthatja-e a biológiai öregedést.

A DNS-metiláció szerepe

A metiláció a legismertebb epigenetikai „kapcsoló”.
Minél több metilcsoport kapcsolódik egy génhez, annál valószínűbb, hogy „lekapcsolódik”.

A kutatás a GrimAge nevű epigenetikai órát alkalmazta, amely többek között képes előre jelezni:

  • halálozási kockázatot

  • betegségek várható rizikóját

  • gyulladásos és életkorhoz kötött biomarkereket

  • az öregedés ütemét

A telomerek hossza szintén jól jelzi a biológiai öregedést: minél rövidebbek, annál előrehaladottabb.

A teobromin lassíthatja a biológiai öregedést

A kutatásban 1669 résztvevő, köztük 509 ikerpár vett részt.

Eredmények:

  • akiknek a vérében a legtöbb teobromint találták,
    lassabb epigenetikai öregedést mutattak

  • hasonló minta jelent meg a telomerek hosszánál is (gyengébb, de jelenlévő összefüggéssel)

  • más kakaó- és kávéeredetű bioaktív anyagoknál nem találtak ilyen hatást

Ez arra utal, hogy valószínűleg a teobromin a kulcs, és nem más összetevő.

Korábban állatkísérletekben (pl. fonalférgeknél) már kimutatták az élettartam hosszabbodását, embereknél ez az első hasonló megfigyelés.

Több kutatásra van szükség

A teobromin ígéretes és biztonságosnak tűnik, de:

  • a kutatás nem mért minden releváns vegyületet (pl. flavan-3-olokat)

  • elképzelhető, hogy nem a teobromin, hanem más polifenol okozza a hatást

  • akár fordított ok-okozat is állhat a háttérben (aki lassabban öregszik, másképp metabolizál)

Ennek ellenére a szakértők szerint megéri folytatni a vizsgálatokat — kontrollált kísérletekben, hosszabb távon és több biomarkerrel.

Egészséges a csokoládé vagy sem?

A válasz: attól függ, milyen csokoládéról beszélünk.

Sok csokifajta:

  • erősen feldolgozott,

  • tele van cukorral,

  • tartalmaz adalékanyagokat és emulgeálószereket.

Viszont a magas kakaótartalmú csokoládé igenis lehet része egy egészséges étrendnek.

Federica Amati táplálkozástudós szerint:

  • a 70% fölötti kakaótartalmú étcsokoládé

  • kevés hozzávalóval

  • gazdag polifenolokban és más mikrotápanyagokban

A kakaóban található polifenolok antioxidánsok és támogatják a bélflóra egészségét.

A lényeg

  • A teobromin összefüggést mutathat a lassabb biológiai öregedéssel.

  • A csokoládé akkor lehet egészséges, ha minőségi, magas kakaótartalmú és alacsony cukortartalmú.

  • A kutatás ígéretes, de nem bizonyító erejű — további vizsgálatokra van szükség.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ha még nincs fiókod, regisztrálj ingyenesen!

Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!

Értesítések
Betöltés...