Lassíthatja az öregedést a csokoládé? Új kutatás meglepő összefüggést talált
A teobromin kakaóban és kisebb mennyiségben kávéban található. Kémiailag hasonlít a koffeinhez, de annak stimuláló hatását nem produkálja olyan erősen.
A friss, Aging folyóiratban megjelent tanulmány a teobrominszintet mérte az emberek vérében.
Azoknál, akiknél a legmagasabb értéket találták, kedvezőbb epigenetikai mintázatok jelentek meg — vagyis jelek arra, hogy biológiai koruk lassabban halad előre.
Mi is pontosan a teobromin?
A teobromin egy növényi eredetű bioaktív vegyület, amely hatással lehet az emberi szervezetre.
Legfőbb forrásai:
-
csokoládé (különösen az étcsokoládé)
-
kisebb mennyiségben a kávé
A kakaóbab mintegy 3,3%-a teobromin, és szerkezete hasonlít a koffeinhez.
Stimuláló hatása viszont jóval enyhébb, részben azért, mert sokkal kevésbé jut át a vér-agy gáton.
Magas dózisban mérgező lehet az emberre is, de a normál étcsokoládé- és kakaófogyasztás messze alatta van ennek.
Kutyáknál és macskáknál azonban könnyebben felhalmozódik, és mérgezést okozhat.
Mi a különbség a kronológiai és biológiai életkor között?
-
Kronológiai életkor: hány éves vagy valójában.
-
Biológiai életkor: milyen állapotban vannak a sejtjeid, szöveteid, szerveid.
Valaki lehet 80 éves, de biológiailag 60, ha egész életében egészségesen élt.
És fordítva: egy egészségtelenül élő 60 éves biológiailag lehet 80.
A biológiai kor mérésére több módszer létezik, köztük:
-
epigenetikai markerek
-
telomerek hossza
A kutatás mindkettőt vizsgálta.
Epigenetika: amikor a gének ki- és bekapcsolnak
A DNS-ünk változatlan, de az, hogy mely gének aktívak, epigenetikai módosításoktól függ.
Fady Hannah-Shmouni endokrinológus ezt úgy foglalta össze:
-
A DNS a hardver.
-
Az epigenetika a szoftver, ami beállítja, hogyan működjön a hardver.
Az öregedés egyik fő jellemzője az epigenetikai szabályozás romlása.
A teobromin és más hasonló vegyületek korábbi kutatások szerint hatással vannak ezekre az epigenetikai folyamatokra — innen jött az ötlet, hogy megvizsgálják, lassíthatja-e a biológiai öregedést.
A DNS-metiláció szerepe
A metiláció a legismertebb epigenetikai „kapcsoló”.
Minél több metilcsoport kapcsolódik egy génhez, annál valószínűbb, hogy „lekapcsolódik”.
A kutatás a GrimAge nevű epigenetikai órát alkalmazta, amely többek között képes előre jelezni:
-
halálozási kockázatot
-
betegségek várható rizikóját
-
gyulladásos és életkorhoz kötött biomarkereket
-
az öregedés ütemét
A telomerek hossza szintén jól jelzi a biológiai öregedést: minél rövidebbek, annál előrehaladottabb.
A teobromin lassíthatja a biológiai öregedést
A kutatásban 1669 résztvevő, köztük 509 ikerpár vett részt.
Eredmények:
-
akiknek a vérében a legtöbb teobromint találták,
lassabb epigenetikai öregedést mutattak -
hasonló minta jelent meg a telomerek hosszánál is (gyengébb, de jelenlévő összefüggéssel)
-
más kakaó- és kávéeredetű bioaktív anyagoknál nem találtak ilyen hatást
Ez arra utal, hogy valószínűleg a teobromin a kulcs, és nem más összetevő.
Korábban állatkísérletekben (pl. fonalférgeknél) már kimutatták az élettartam hosszabbodását, embereknél ez az első hasonló megfigyelés.
Több kutatásra van szükség
A teobromin ígéretes és biztonságosnak tűnik, de:
-
a kutatás nem mért minden releváns vegyületet (pl. flavan-3-olokat)
-
elképzelhető, hogy nem a teobromin, hanem más polifenol okozza a hatást
-
akár fordított ok-okozat is állhat a háttérben (aki lassabban öregszik, másképp metabolizál)
Ennek ellenére a szakértők szerint megéri folytatni a vizsgálatokat — kontrollált kísérletekben, hosszabb távon és több biomarkerrel.
Egészséges a csokoládé vagy sem?
A válasz: attól függ, milyen csokoládéról beszélünk.
Sok csokifajta:
-
erősen feldolgozott,
-
tele van cukorral,
-
tartalmaz adalékanyagokat és emulgeálószereket.
Viszont a magas kakaótartalmú csokoládé igenis lehet része egy egészséges étrendnek.
Federica Amati táplálkozástudós szerint:
-
a 70% fölötti kakaótartalmú étcsokoládé
-
kevés hozzávalóval
-
gazdag polifenolokban és más mikrotápanyagokban
A kakaóban található polifenolok antioxidánsok és támogatják a bélflóra egészségét.
A lényeg
-
A teobromin összefüggést mutathat a lassabb biológiai öregedéssel.
-
A csokoládé akkor lehet egészséges, ha minőségi, magas kakaótartalmú és alacsony cukortartalmú.
-
A kutatás ígéretes, de nem bizonyító erejű — további vizsgálatokra van szükség.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!