Mesterséges édesítőszerek és az agy öregedése: Amit eddig tudunk

Mesterséges édesítőszerek és az agy öregedése: Amit eddig tudunk

A mesterséges édesítőszerek ma már rengeteg élelmiszerben megjelennek: diétás üdítőkben, joghurtokban, desszertekben, fehérjeporokban és számos „cukormentes” termékben. Bár sokan egészségesebb alternatívának tartják őket a cukor helyett, egy új kutatás felveti, hogy hosszú távon akár az agy öregedését is gyorsíthatják.

Mit vizsgáltak?

A tanulmány több mint 12 700 felnőttet követett nyolc éven keresztül. A résztvevők átlagéletkora 52 év volt. Étrendjüket kérdőívekkel térképezték fel, majd rendszeres kognitív tesztekkel vizsgálták a memória, gondolkodás és figyelem alakulását.

A vizsgált édesítőszerek:

  • aszpartám

  • szacharin

  • aceszulfám-K

  • eritrit

  • xilit

  • szorbitol

  • tagatóz

Megdöbbentő eredmények

Azok az emberek, akik a legtöbb mesterséges édesítőszert fogyasztották (átlagosan napi 191 mg-ot), 62%-kal gyorsabb kognitív hanyatlást mutattak a vizsgálat végére.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az agyuk teljesítménye olyan volt, mintha 1,6 évvel idősebbek lettek volna a valós koruknál.

A hatás különösen erős volt:

  • 60 év alattiaknál

  • cukorbetegeknél

Érdekesség, hogy a tagatóz volt az egyetlen édesítőszer, amelynél nem találtak összefüggést a gyorsabb agyi hanyatlással.

Mi okozhatja ezt?

A kutatók több lehetséges magyarázatot is felvetnek:

1. A bél-agy tengely zavara

A mesterséges édesítőszerek képesek megváltoztatni a bélflórát. A bélrendszer és az agy közötti kapcsolat olyan erős, hogy a mikrobiom módosulása a kognitív működésre is hatással lehet.

2. Gyulladás kialakulása

Néhány édesítőszer összefügghet a szervezetben, illetve az agyban jelentkező gyulladásos folyamatok fokozódásával.

3. A vér-agy gát gyengülése

Ez a védelmi rendszer választja el az agyat a káros anyagoktól. Ha az édesítőszerek hosszú távon rontják a működését, az növelheti a neurológiai problémák kockázatát.

Fontos korlátok

  • A résztvevők önbevallás alapján mondták el, mit fogyasztanak, ami nem mindig pontos.

  • A kutatás megfigyeléses jellegű, így nem bizonyítja, hogy az édesítőszerek okozzák a hanyatlást – csak erős összefüggést mutat.

  • A kutatás nem vizsgálta MRI-vel vagy más képalkotással az agy konkrét változásait.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A kutatók nem azt mondják, hogy tilos lenne a mesterséges édesítőszerek fogyasztása. A hangsúly inkább a mértékletességen van.

Aki rendszeresen sok édesítőszeres italt vagy ételt fogyaszt, különösen ha:

  • középkorú, vagy

  • cukorbeteg,

annak érdemes megfontolni a csökkentést.

Milyen alternatívák lehetnek?

  • természetes édesítők: méz, juharszirup

  • kevesebb feldolgozott, „diétás” étel

  • valódi, egész ételek előnyben részesítése

Forrás: Medical News Today

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ha még nincs fiókod, regisztrálj ingyenesen!

Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!

Értesítések
Betöltés...