Útmutató az egészséges táplálkozáshoz cukorbetegség esetén

Útmutató az egészséges táplálkozáshoz cukorbetegség esetén

A cukorbeteg emberek egyik leggyakoribb kérdése: „Mit ehetek?” Az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) ma már nem ír elő pontos arányokat a szénhidrátok, fehérjék és zsírok tekintetében. Ehelyett arra helyezi a hangsúlyt, hogy egyéni, egészséges táplálkozási mintát alakíts ki orvosod és tapasztalt dietetikus segítségével.

Az irányelvek fő ajánlásai:

1. Csökkentsd a teljes szénhidrátbevitelt

Ha eszel szénhidrátot, az tápanyagban gazdag forrásból származzon, például:

  • zöldségek (különösen a nem keményítőtartalmúak),

  • teljes kiőrlésű gabonák,

  • gyümölcsök,

  • hüvelyesek,

  • tejtermékek.

Kerüld a feldolgozott, hozzáadott cukrot, zsírt és sót tartalmazó élelmiszereket.

2. Mérsékeld a telített zsírok fogyasztását

Ezek főként állati eredetű termékekben találhatók.
Még az egészségesebb zsírokat, például az olívaolajat is csak mértékkel érdemes fogyasztani.

3. Cseréld le a cukros italokat vízre

Ide tartoznak a fruktózzal vagy szacharózzal édesített üdítők is. A víz a legjobb választás a vércukor stabilan tartásához.

4. Csökkentsd a nátriumbevitelt

A cél napi 2300 mg alatti érték, illetve ennél is kevesebb, ha magas a vérnyomásod.

5. Alkohol: csak mértékkel és tudatosan

Csak akkor fogyassz alkoholt, ha a kalóriáit bele tudod illeszteni a napi étrendedbe.

  • Nőknek: napi 1 ital

  • Férfiaknak: napi 2 ital

Fontos azonban a körültekintés: az alkohol fokozhatja az alacsony vércukorszint kockázatát azoknál, akik inzulint vagy bizonyos más gyógyszereket szednek. Ráadásul az alkohol hatásai (álmosság, bizonytalan beszéd) könnyen összetéveszthetők a hipoglikémia tüneteivel, ami megnehezítheti egy valódi vészhelyzet felismerését.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ha még nincs fiókod, regisztrálj ingyenesen!

Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!

Értesítések
Betöltés...