A vegetáriánus étrend előnyei és rejtett kockázatai
Előny: alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kockázata
A szakértők mérsékelt bizonyítékot találtak arra, hogy a vegetáriánus étrend csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.
Emellett gyengébb, de megfigyelhető összefüggések mutatkoztak a vegetáriánus étrend és alacsonyabb szívbetegség-, rák-, és emésztőrendszeri problémák kockázata között.
Egyes kutatások szerint a növényi étrend csökkentheti a peteérési zavarokat és védhet a szem egészségét érintő betegségektől is – bár ezek az eredmények még további megerősítést igényelnek.
Kockázat: gyengébb csontok és vitaminhiány
A szakértők ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a vegetáriánusok és vegánok gyakran alacsonyabb szinten rendelkeznek bizonyos létfontosságú tápanyagokkal.
A vizsgálat szerint az alábbiak hiánya volt jellemző:
-
Vas
-
Jód
-
B12- és D-vitamin
-
Kalcium–foszfát egyensúly
-
(Vegánoknál) B2-vitamin
Ezek hiánya csonttörések kockázatát növelheti, különösen hosszú távon.
Egyes, kevésbé megalapozott adatok szerint veleszületett húgycsőfejlődési rendellenességek kockázata is nőhet, de a bizonyítékok erre még gyengék.
„Új kutatások a jövőben pontosíthatják ezeket a következtetéseket” – mondta Perrine Nadaud, az Anses táplálkozási kockázatértékelési részlegének helyettes vezetője.
Mit ajánlanak a szakértők a növényi étrendet követőknek?
Az Anses új étrendi ajánlásokat is kidolgozott, amelyek optimalizálják a vegetáriánus és vegán étrend tápanyagtartalmát.
A javaslat szerint a növényi étrendet követőknek minden nap érdemes fogyasztaniuk:
-
Zöldségeket és gyümölcsöket
-
Hüvelyeseket (pl. lencse, csicseriborsó)
-
Teljes kiőrlésű gabonákat, kenyeret vagy más keményítőforrást
-
Olajos magvakat és dióféléket
-
Sörélesztőt (B-vitaminok pótlására)
-
Tejterméket vagy dúsított növényi alternatívát
A szakértők külön kiemelték, hogy a vegetáriánusoknak Omega-3 zsírsavak és D-vitamin, míg a vegánoknak B12-vitamin és cink pótlására kell különösen odafigyelniük.
A lényeg: a növényi étrend egészséges – ha tudatosan csináljuk
A brit NHS is hangsúlyozza, hogy „megfelelő tervezéssel a vegán étrend is teljes értékű lehet”, ám ha ez elmarad, komoly tápanyaghiány alakulhat ki.
A francia szakértők ehhez hasonló következtetésre jutottak: a vegetáriánus étrend nem önmagában egészséges vagy káros, hanem attól függ, mennyire kiegyensúlyozott és változatos.
„Azért dolgoztuk ki ezeket az irányelveket, hogy segítsük a vegetáriánusokat étrendjük javításában” – tette hozzá Nadaud.
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!