A vegetáriánus étrend előnyei és rejtett kockázatai

A vegetáriánus étrend előnyei és rejtett kockázatai

Egy öt évig tartó átfogó vizsgálat után a francia Élelmiszer-, Környezet- és Munkaegészségügyi Ügynökség (Anses) szakértői új jelentést adtak ki a vegetáriánus étrendről. Az eredmények szerint a növényi alapú táplálkozás egyes betegségek ellen védelmet nyújthat, de bizonyos tápanyaghiányok miatt kockázatokat is hordozhat.

Előny: alacsonyabb a 2-es típusú cukorbetegség kockázata

A szakértők mérsékelt bizonyítékot találtak arra, hogy a vegetáriánus étrend csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.
Emellett gyengébb, de megfigyelhető összefüggések mutatkoztak a vegetáriánus étrend és alacsonyabb szívbetegség-, rák-, és emésztőrendszeri problémák kockázata között.

Egyes kutatások szerint a növényi étrend csökkentheti a peteérési zavarokat és védhet a szem egészségét érintő betegségektől is – bár ezek az eredmények még további megerősítést igényelnek.

Kockázat: gyengébb csontok és vitaminhiány

A szakértők ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a vegetáriánusok és vegánok gyakran alacsonyabb szinten rendelkeznek bizonyos létfontosságú tápanyagokkal.
A vizsgálat szerint az alábbiak hiánya volt jellemző:

  • Vas

  • Jód

  • B12- és D-vitamin

  • Kalcium–foszfát egyensúly

  • (Vegánoknál) B2-vitamin

Ezek hiánya csonttörések kockázatát növelheti, különösen hosszú távon.
Egyes, kevésbé megalapozott adatok szerint veleszületett húgycsőfejlődési rendellenességek kockázata is nőhet, de a bizonyítékok erre még gyengék.

„Új kutatások a jövőben pontosíthatják ezeket a következtetéseket” – mondta Perrine Nadaud, az Anses táplálkozási kockázatértékelési részlegének helyettes vezetője.

Mit ajánlanak a szakértők a növényi étrendet követőknek?

Az Anses új étrendi ajánlásokat is kidolgozott, amelyek optimalizálják a vegetáriánus és vegán étrend tápanyagtartalmát.
A javaslat szerint a növényi étrendet követőknek minden nap érdemes fogyasztaniuk:

  • Zöldségeket és gyümölcsöket

  • Hüvelyeseket (pl. lencse, csicseriborsó)

  • Teljes kiőrlésű gabonákat, kenyeret vagy más keményítőforrást

  • Olajos magvakat és dióféléket

  • Sörélesztőt (B-vitaminok pótlására)

  • Tejterméket vagy dúsított növényi alternatívát

A szakértők külön kiemelték, hogy a vegetáriánusoknak Omega-3 zsírsavak és D-vitamin, míg a vegánoknak B12-vitamin és cink pótlására kell különösen odafigyelniük.

A lényeg: a növényi étrend egészséges – ha tudatosan csináljuk

A brit NHS is hangsúlyozza, hogy „megfelelő tervezéssel a vegán étrend is teljes értékű lehet”, ám ha ez elmarad, komoly tápanyaghiány alakulhat ki.
A francia szakértők ehhez hasonló következtetésre jutottak: a vegetáriánus étrend nem önmagában egészséges vagy káros, hanem attól függ, mennyire kiegyensúlyozott és változatos.

„Azért dolgoztuk ki ezeket az irányelveket, hogy segítsük a vegetáriánusokat étrendjük javításában” – tette hozzá Nadaud.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ha még nincs fiókod, regisztrálj ingyenesen!

Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!

Értesítések
Betöltés...