Cukor: barát vagy ellenség?

Cukor: barát vagy ellenség?

A cukor ott van mindenhol – a reggeli müzlinkben, a kávénkban, a kedvenc üdítőnkben, sőt, még azokban az ételekben is, amelyekről nem is gondolnánk. Bár sokan az öröm és energia forrásaként tekintenek rá, egyre több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, mennyire ártalmatlan valójában.

Mi is az a cukor?
A cukor oldódó szénhidrát, biológiai molekula, amely szénből, hidrogénből és oxigénből áll. A legismertebb egyszerű cukrok (monoszacharidok) a glükóz és a fruktóz. A kristályos asztali cukor, vagyis a szacharóz, glükózból és fruktózból áll, és az emésztés során a szervezet lebontja monoszacharidokká.

A cukor hírhedtségét azonban nem a kémiai összetétele adja. Inkább az ízletessége miatt szeretjük – és az egészségünkre gyakorolt potenciálisan káros hatása miatt félünk tőle.

1. A cukor függőséget okoz
Sok vita folyik arról, hogy a cukor valóban addiktív-e. Állatkísérletek szerint a cukorfogyasztás bizonyos viselkedési mintákat válthat ki, amelyek hasonlítanak a drogfüggőségre. Embernél azonban ezek az eredmények nem feltétlenül érvényesek, mivel ritkán fogyasztunk cukrot izoláltan.

Dr. Dominic M. Dwyer szerint a cukorhoz hasonló „függőségi viselkedés” csak néhány elhízott embernél jelentkezik. Prof. David Nutt hozzáteszi, hogy bár a cukor örömérzetet okoz az agy jutalmazó rendszerén keresztül, jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy függőséget okozna.

2. A cukor hiperaktívvá teszi a gyerekeket
Ez talán a legismertebb tévhit. Valójában nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a cukor a többségben növelné a gyermekek aktivitását. Egy 1995-ös meta-analízis 23 kísérlet adatait vizsgálta, és arra jutott, hogy a cukor nem befolyásolja a viselkedést vagy a kognitív teljesítményt.

3. A cukor cukorbetegséget okoz
Sokan hiszik, hogy a cukor közvetlenül vezet a cukorbetegséghez, de ez nem igaz. A 2-es típusú cukorbetegség kockázatát a túlsúly növeli, és a túlzott cukorfogyasztás hozzájárulhat az elhízáshoz. Az 1-es típusú diabétesz esetében a táplálkozásnak nincs szerepe.

4. Diéta alatt kerülni kell a gyümölcsöt
A gyümölcsök természetes cukortartalmuk miatt édesek, de vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat is tartalmaznak. Kutatások szerint a gyümölcsfogyasztás csökkenti a halálozási kockázatot, javítja az inzulinérzékenységet, és nem növeli a testsúlyt.

5. Teljesen el kell hagyni a cukrot
A túlzott cukorfogyasztás káros, ezért érdemes mérsékelni. Ugyanakkor a gyümölcsök cukortartalma egészséges, így teljes tiltásuk kontraproduktív lenne. Az édesített üdítők viszont összefüggésbe hozhatók elhízással, 2-es típusú cukorbetegséggel, vesekárosodással és más egészségügyi problémákkal.

6. A cukor rákot okoz
A cukor önmagában nem okoz rákot és nem „táplálja” a daganatot. Minden sejtnek szüksége van cukorra, a ráksejtek pedig más tápanyagokra is támaszkodnak. Ugyanakkor a túlzott cukorfogyasztás hozzájárulhat elhízáshoz, ami növelheti bizonyos ráktípusok kockázatát.

Összegzés
A cukor kutatása folyamatos, és sok ellentmondás van az eredmények között. Fontos tudni, hogy sok vizsgálatot az élelmiszeripar finanszíroz. Ami biztos: a túlzott cukorfogyasztás nem egészséges. A megoldás a mértékletesség, és a cukor tudatos fogyasztása.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Ha még nincs fiókod, regisztrálj ingyenesen!

Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!

Értesítések
Betöltés...