A lutein és zeaxantin hatása és szerepe a szervezetben
A lutein és a zeaxantin a karotinoidok közé tartozó antioxidáns hatással is bíró sárgás színű természetes színanyagok, melyek felépítésükben nagyon hasonlóak egymáshoz. Az emberi szemben ennek megfelelően az éleslátásért felelő un. sárgafoltban találhatóak nagy mennyiségben és a szem védelméért felelnek elsősorban az UV-fény károsító hatásaival és a képződő szabadgyökökkel szemben. Ez a két anyag egymás hatását kölcsönösen segíti.
Hatása
- Antioxidáns és fényelnyelő hatásuk révén védik a szemet.
- Kulcsfontosságú szerepük van a szem általános egészségének megóvásában és számos szembetegség kialakulásának megelőzésében is.
- Akik rendszeresen esznek luteinben és zeaxantinban gazdag élelmiszereket, azoknál sokkal kisebb a kockázata az időskori szembetegségek kialakulásának és a korral járó látásromlásnak is.
- Egyes kutatások szerint, bár ez ügyben még nem készült sok, a bőrre is védőhatással vannak, valamint jótékony hatással vannak a szív és érrendszerre is.
A lutein és zeaxantin hiánytünetei
Sokan nem fogyasztanak belőlük eleget. Bár a szervezet számára nem, de az egészséges szem számára nélkülözhetetlen tápanyagok. A szem egészségében más tényezők is közrejátszanak, de a hiányukra elsősorban a romló látás és a szembetegségek utalhatnak, különösen az időskori makula degeneráció (sárgafolt-sorvadás), mely a világon a látásvesztések feléért felel. Tehát különösen fontos, hogy rendszeresen fogyasszunk luteint és zeaxantint.
Hiánytünetek
- Látásromlás, szembetegségek
A lutein és zeaxantin túladagolása és a tünetei
A lutein és zeaxantin túladagolásának tünetei nem ismertek.
A lutein és zeaxantin napi szükséglete és szedése
Mennyit?
Jelenleg a lutein és zeaxantin esetén nincs hivatalos ajánlott mennyiség, de a fogyasztásuk rendszeresen ajánlott élelmiszerekből vagy szükség esetén kiegészítőkből, amennyiben valakinek az étrendje nem bővelkedik bennük. Az eddigi kutatások azt találták, hogy napi 10-20 mg lutein és 2 mg zeaxantin már pozitív hatásokkal jár nem csak a szemproblémák megelőzésében, hanem a tünetek csökkentésében is.
Milyet?
A lutein önállóan is hatékony, de zeaxantinnal kiegészítve még hatékonyabbak.
Mikor?
A bevételük üres gyomorra ajánlott a jobb felszívódás érdekében.
Mivel ne?
Magas koffein tartalmú italok, alkohol, savlekötők, gyógyszerek.
A lutein és zeaxantin elsődleges forrásai
A lutein és zeaxantin elsődleges forrásai növényi eredetűek, főként a zöld levelűek, mint például a spenót, saláta, káposzta, kelbimbó, de számos egyéb növényben, sőt még a tojás sárgájában is megtalálhatóak.
| LUTEINBEN és ZEAXANTINBAN GAZDAG ÉLELMISZEREK (Top 100)(Adatok 100 grammra) | Lutein+Zeaxantinµg | NRV% | |||
|---|---|---|---|---|---|
| Piros paprika (őrölt) | 18944 | 10000 | |||
| Cayenne bors | 13157 | 10000 | |||
| Spenót (fagyasztott) | 12651 | 10000 | |||
| Spenótlevél | 12198 | 10000 | |||
| Mangold | 11000 | 10000 | |||
| Bazsalikom | 5650 | 10000 | |||
| Fehérrépa | 5561 | 10000 | |||
| Borsmustár (Arugula) | 3555 | 10000 | |||
| Rukkola | 3555 | 10000 | |||
| Pisztácia | 2903 | 10000 | |||
| Zöldborsó (főtt) | 2593 | 10000 | |||
| Zöldborsó (nyers) | 2477 | 10000 | |||
| Korianderlevél (szárított) | 2428 | 10000 | |||
| Petrezselyem (szárított) | 2428 | 10000 | |||
| Zöldborsó (fagyasztott) | 2400 | 10000 | |||
| Római saláta | 2312 | 10000 | |||
| Csillagtök | 2308 | 10000 | |||
| Patiszon | 2308 | 10000 | |||
| Cukkini | 2125 | 10000 | |||
| Tök | 2125 | 10000 | |||
| Csipkebogyó | 2001 | 10000 | |||
| Póréhagyma | 1900 | 10000 | |||
| Majoranna (szárított) | 1895 | 10000 | |||
| Oregánó (szárított) | 1895 | 10000 | |||
| Kakukkfű (szárított) | 1895 | 10000 | |||
| Zsálya (szárított) | 1895 | 10000 | |||
| Lóbab | 1811 | 10000 | |||
| Fejes saláta | 1730 | 10000 | |||
| Piros fejes saláta | 1724 | 10000 | |||
| Kelbimbó | 1590 | 10000 | |||
| Halloween tök | 1500 | 10000 | |||
| Popcorn | 1450 | 10000 | |||
| Brokkoli | 1403 | 10000 | |||
| Kukoricadara | 1355 | 10000 | |||
| Zöldborsó (konzerv) | 1350 | 10000 | |||
| Pisztácia (pirított) | 1160 | 10000 | |||
| Bazsalikom (szárított) | 1150 | 10000 | |||
| Újhagyma | 1137 | 10000 | |||
| Tyúktojás (sárgája, por) | 1133 | 10000 | |||
| Brokkoli (fagyasztott) | 1120 | 10000 | |||
| Tyúktojás (sárgája) | 1094 | 10000 | |||
| Korianderlevél (friss) | 865 | 10000 | |||
| Jalapeno paprika | 861 | 10000 | |||
| Tyúktojás (por) | 835 | 10000 | |||
| Datolyaszilva | 834 | 10000 | |||
| Chili paprika (zöld) | 725 | 10000 | |||
| Sárgabab (főtt) | 712 | 10000 | |||
| Spárga | 710 | 10000 | |||
| Chili paprika (piros) | 709 | 10000 | |||
| Sárgarépa (főtt) | 676 | 10000 | |||
| Lenmag | 651 | 10000 | |||
| Kaviár (fekete, vörös) | 648 | 10000 | |||
| Zöldbab (főtt) | 641 | 10000 | |||
| Zöldbab (nyers) | 640 | 10000 | |||
| Édeskömény gumó | 607 | 10000 | |||
| Mustármag | 568 | 10000 | |||
| Sárgabab (fagyasztott) | 564 | 10000 | |||
| Aszalt őszibarack | 559 | 10000 | |||
| Serrano paprika | 544 | 10000 | |||
| Tükörtojás | 543 | 10000 | |||
| Olívabogyó (konzerv) | 510 | 10000 | |||
| Zöldbab (fagyasztott) | 508 | 10000 | |||
| Chips (tortilla) | 507 | 10000 | |||
| Tyúktojás | 503 | 10000 | |||
| Buggyantott tojás | 501 | 10000 | |||
| Mexikói földicseresznye | 467 | 10000 | |||
| Articsóka | 464 | 10000 | |||
| Kacsatojás | 459 | 10000 | |||
| Kömény | 454 | 10000 | |||
| Fekete bors | 454 | 10000 | |||
| Zöldbab (konzerv) | 452 | 10000 | |||
| Sárgabab (konzerv) | 452 | 10000 | |||
| Római kömény | 448 | 10000 | |||
| Libatojás | 442 | 10000 | |||
| Rántott tojás | 372 | 10000 | |||
| Fürjtojás | 369 | 10000 | |||
| Főtt tojás | 353 | 10000 | |||
| Zöldpaprika | 341 | 10000 | |||
| Kukoricapehely | 339 | 10000 | |||
| Sárgarépalé | 333 | 10000 | |||
| Lilakáposzta | 329 | 10000 | |||
| Vörös káposzta | 329 | 10000 | |||
| Metélőhagyma | 323 | 10000 | |||
| Snidling | 323 | 10000 | |||
| Chilipor | 310 | 10000 | |||
| Zeller zöldje | 283 | 10000 | |||
| Okra | 280 | 10000 | |||
| Jégsaláta | 277 | 10000 | |||
| Avokádó | 271 | 10000 | |||
| Sárgarépa | 256 | 10000 | |||
| Búzakorpa | 240 | 10000 | |||
| Fahéj | 222 | 10000 | |||
| Bulgur (száraz) | 220 | 10000 | |||
| Vadrizs (száraz) | 220 | 10000 | |||
| Rozsliszt | 210 | 10000 | |||
| Kávé granulátum | 194 | 10000 | |||
| Zabliszt | 180 | 10000 | |||
| Zabkorpa | 180 | 10000 | |||
| Rebarbara | 170 | 10000 | |||
| Vitamin- és ásványianyag-táblázatok | |||||