A nátrium hatása és szerepe a szervezetben
A nátrium talán a leghétköznapibb tápanyag a sok vitamin és ásványi anyag közül. Só formájában állandóan ott van előttünk a sótartóban, a szekrényben pedig kilós kiszerelésben zacskóban. De a nátrium nem csak az ízletes ételek, hanem az élet egyik kulcsfontosságú összetevője is.
Hatása
- Részt vesz a szervezet folyadékháztartásának, sav-bázis egyensúlyának és ozmotikus nyomásának fenntartásában.
- Szerepe van a szénhidrát és fehérje anyagcserében, a sejtek tápanyagfelvételében.
- Elengedhetetlen az idegrendszer ingerület átvitelében és az izmok megfelelő működésében.
- A megfelelő nátriumszint hozzájárul az egészséges vérnyomáshoz.
A nátrium hiánytünetei
A nátriumhiány egy átlagembert nemigen fenyeget és a hiányt sem a nem megfelelő bevitel okozza általában, hanem az, hogy valamely rendkívüli ok miatt a vér nátriumszintje hirtelen nagyon lecsökken. Előfordulhat például hosszan tartó hasmenés, hányás és vízhajtók szedése következtében. De leginkább a több órán át tartó intenzív sporttevékenység és izzadás vezethet hiányhoz. Ezekben az esetekben egy izotóniás ital vagy sós étel elfogyasztása könnyedén megoldja a problémákat.
Azonban a túlzott vízfogyasztással vigyázni kell, mert a rövid időn belül elfogyasztott túl sok víz annyira lecsökkenti a vér nátriumszintjét, ami vízmérgezést és súlyosabb esetben, akár halált is okozhat. Sportolók körében számtalanszor volt már erre példa, mivel a vízmérgezés tünetei hasonlóak a kiszáradáséhoz, így gyakran túl sok folyadékot isznak. Akár már néhány órán belül elfogyasztott 3-4 liter víz is okozhat halált. A megfelelő folyadékpótlás módja a többször kevesebbet, és nem az egyszerre vagy rövid időn belül sokat.
Hiánytünetek
- Fejfájás, hányinger, izomgörcsök, zavartság
- Vízmérgezés esetén szintén ezek, valamint súlyosabb esetben agyödéma, eszméletvesztés, kóma, halál
A nátrium túladagolása és a tünetei
A többi vitaminnal és ásványi anyaggal ellentétben a nátrium esetén nem a hiány, hanem inkább túlzott bevitel a jellemző. Egy felnőtt ember napi nátrium szükséglete 2 g, aminek átlagosan majdnem a kétszeresét, azaz 4 grammot fogyaszt az ember nap mint nap. A nátriumfogyasztás Kínában a legmagasabb, napi 10-12 g.
A túladagolás tünetei
- Magas vérnyomás és az ebből adódó szív és érrendszeri panaszok
- Fokozott kalcium kiválasztás és csontritkulás
A nátrium napi szükséglete és szedése
Mennyit?
Egy felnőtt ember napi nátrium szükséglete 2 g. Ezt a mennyiséget a mindennapi étkezésink bőségesen is fedezik. Külön nátriumpótlásra legfeljebb a sportolóknak, különösen az állóképességi sportolóknak van szüksége a több órán át tartó intenzív edzések, versenyek alkalmával. Az ő szükségletük, akár 6-10 gramm is lehet.
Milyet?
Sportolóknak elsősorban izotóniás ital formájában, de egyébként bármilyen sós étel megteszi. A só közel 40%-a nátrium, tehát 5 gramm só 2 gramm nátriumot tartalmaz, ami pont a napi szükséglet.
A nátrium elsődleges forrásai
A nátrium elsődleges forrása nem meglepő módon a só és az olyan ételek, amik sok só felhasználásával készülnek például a sonka, a sajtok, pékáruk és sok egyéb előregyártott élelmiszer.
| NÁTRIUMBAN GAZDAG ÉLELMISZEREK (Top 100)(Adatok 100 grammra) | Nátriummg | NRV% | |||
|---|---|---|---|---|---|
| Só | 38758 | 2000 | |||
| Chilipor | 2867 | 2000 | |||
| Kapribogyó | 2348 | 2000 | |||
| Somen tészta (száraz) | 1840 | 2000 | |||
| Rokfort sajt | 1809 | 2000 | |||
| Pudingpor | 1765 | 2000 | |||
| Sertéssonka | 1516 | 2000 | |||
| Kaviár (fekete, vörös) | 1500 | 2000 | |||
| Romano sajt | 1433 | 2000 | |||
| Parmezán sajt | 1376 | 2000 | |||
| Tyúktojás (fehérje, por) | 1280 | 2000 | |||
| Kéksajt | 1146 | 2000 | |||
| Márványsajt | 1146 | 2000 | |||
| Extrudált kukoricapehely | 1022 | 2000 | |||
| Szójafehérje | 1005 | 2000 | |||
| Sertésláb | 946 | 2000 | |||
| Feta sajt | 917 | 2000 | |||
| Provolone sajt | 876 | 2000 | |||
| Camembert sajt | 842 | 2000 | |||
| Gouda sajt | 819 | 2000 | |||
| Edámi sajt | 812 | 2000 | |||
| Fontina sajt | 800 | 2000 | |||
| Limburger sajt | 800 | 2000 | |||
| Soba tészta (száraz) | 792 | 2000 | |||
| Tilsiti sajt | 753 | 2000 | |||
| Margarin (80% zsírtartalmú) | 751 | 2000 | |||
| Olívabogyó (konzerv) | 735 | 2000 | |||
| Zsemlemorzsa | 732 | 2000 | |||
| Sütnivaló kolbász | 731 | 2000 | |||
| Kukoricapehely | 729 | 2000 | |||
| Gruyere sajt | 714 | 2000 | |||
| Cheshire sajt | 700 | 2000 | |||
| Margarin (60% zsírtartalmú) | 700 | 2000 | |||
| Köményes sajt | 690 | 2000 | |||
| Sertésszalonna | 662 | 2000 | |||
| Cheddar sajt | 653 | 2000 | |||
| Kesudió (pirított) | 640 | 2000 | |||
| Margarin (40% zsírtartalmú) | 630 | 2000 | |||
| Brie sajt | 629 | 2000 | |||
| Muenster sajt | 628 | 2000 | |||
| Mozzarella sajt | 627 | 2000 | |||
| Búzacsírás kenyér | 621 | 2000 | |||
| Colby sajt | 604 | 2000 | |||
| Rozskenyér | 603 | 2000 | |||
| Kagyló | 601 | 2000 | |||
| Monterey sajt | 600 | 2000 | |||
| Pumpernickel | 596 | 2000 | |||
| Brick sajt | 560 | 2000 | |||
| Olasz kenyér | 550 | 2000 | |||
| Királyrák | 539 | 2000 | |||
| Pita (fehér lisztből) | 536 | 2000 | |||
| Trappista sajt | 534 | 2000 | |||
| Pita (teljes kiőrlésű) | 527 | 2000 | |||
| Kimcshi | 498 | 2000 | |||
| Búzakorpás kenyér | 486 | 2000 | |||
| Tyúktojás (por) | 476 | 2000 | |||
| Teljes kiőrlésű kenyér | 455 | 2000 | |||
| Disznóbab (konzerv) | 453 | 2000 | |||
| Favabab (konzerv) | 453 | 2000 | |||
| Petrezselyem (szárított) | 452 | 2000 | |||
| Pálmaszív (konzerv) | 426 | 2000 | |||
| Homár | 423 | 2000 | |||
| Torma | 420 | 2000 | |||
| Kecskesajt | 415 | 2000 | |||
| Szardínia (konzerv, paradicsomos) | 414 | 2000 | |||
| Fésűkagyló | 392 | 2000 | |||
| Burgonyás kenyér | 375 | 2000 | |||
| Tehéntúró (félzsíros) | 364 | 2000 | |||
| Zabkorpás kenyér | 353 | 2000 | |||
| Mazsolás kenyér | 347 | 2000 | |||
| Fodormenta (szárított) | 344 | 2000 | |||
| Fehérbab (konzerv) | 340 | 2000 | |||
| Limabab (konzerv) | 336 | 2000 | |||
| Tengerészbab (konzerv) | 336 | 2000 | |||
| Neufchatel sajt | 334 | 2000 | |||
| Római bab (konzerv) | 332 | 2000 | |||
| Tehéntúró (sovány) | 308 | 2000 | |||
| Szardínia (konzerv, olajos) | 307 | 2000 | |||
| Abalone kagyló | 301 | 2000 | |||
| Fehér kenyér | 298 | 2000 | |||
| Buggyantott tojás | 297 | 2000 | |||
| Lepényhal | 296 | 2000 | |||
| Vesebab (konzerv) | 296 | 2000 | |||
| Dungeness rák | 295 | 2000 | |||
| Kék rák | 293 | 2000 | |||
| Szegfűszeg (őrölt) | 277 | 2000 | |||
| Kukorica (konzerv) | 272 | 2000 | |||
| Édesburgonya (főtt) | 263 | 2000 | |||
| Vörösbab (konzerv) | 256 | 2000 | |||
| Csicseriborsó (konzerv) | 246 | 2000 | |||
| Vesebab (főtt) | 238 | 2000 | |||
| Szójabab (főtt) | 237 | 2000 | |||
| Pulykanyak | 233 | 2000 | |||
| Polip | 230 | 2000 | |||
| Mangold | 213 | 2000 | |||
| Pintó bab (konzerv) | 212 | 2000 | |||
| Korianderlevél (szárított) | 211 | 2000 | |||
| Kapor (szárított) | 208 | 2000 | |||
| Tükörtojás | 207 | 2000 | |||
| Vitamin- és ásványianyag-táblázatok | |||||