D-vitamin

A D-vitamin hatása és szerepe a szervezetben

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, de a működését tekintve inkább hormonszerű és a szervezet maga is előtudja állítani. Először a napsugárzás hatására D3-vitamin jön létre a bőrben, ami aztán tovább alakul a májban és a vesében aktív formába.

Hatása

  • Elsődleges feladata, hogy fokozza a kalcium és a foszfát felszívódását és támogatja a csontképződést.
  • Másodsorban hozzájárul az izmok, az ízületek és az immunrendszer egészséges működéséhez.
  • Ezenkívül csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás, az ízületi gyulladások és a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

A D-vitamin hiánytünetei

A D-vitamin hiánya főként egyoldalú táplálkozás mellett az őszi, téli és kora tavaszi időszakokban fordulhat elő, amikor kevés napsütés éri a bőrünket. A D-vitamin hiány kialakulásának valószínűsége jóval nagyobb a vegetáriánusok, valamint a terhes nők, az idősek és a vesebetegek körében.

Hiánytünetek

  • Gyermekek esetén az angolkór, ami a csontok, ízületek fejlődési rendellenességével és izomgyengeséggel jár.
  • Felnőtt korban csontlágyulás és izomgyengeség.
  • Növekszik a vesekőképződés és érelmeszesedés kockázata.

A D-vitamin túladagolása és a tünetei

A túlzott D-vitamin bevitel fokozza a kalcium lerakódást, a meszesedést és a vesekőképződést. Továbbá étkezési zavarokat (pl.: hányás, hasmenés, étvágytalanság, székrekedés) is okozhat ezért nem érdemes túlzásba vinni a fogyasztását különösen nyáron, amikor a napsütés hatására eleve rengeteg képződik a szervezetben.

A D-vitamin napi szükséglete és szedése

Mennyit?

Egy felnőtt ember napi D-vitamin szükséglete 5 µg, vagy nemzetközi egységben kifejezve 200 NE. Ezt a mennyiséget nyáron a napsütés, de a tojás rendszeres fogyasztása is könnyedén biztosítja. Ennél nagyobb dózisban csak kúraszerűen ajánlott.

Mikor?

Az D-vitamin zsírban oldódó vitamin. Szedése étkezés közben vagy után javasolt.

Mivel?

A D-vitamin fokozza a kalcium felszívódását, a magnézium pedig a D-vitamin hasznosulásában segít.

Mivel ne?

Magas koffein tartalmú italok, alkohol, savlekötők, gyógyszerek.

A D-vitamin elsődleges forrásai

A D-vitamin elsődleges forrásai a tojás, halak, gombák és a napsütés.

D-VITAMINBAN GAZDAG ÉLELMISZEREK (Top 55)(Adatok 100 grammra)D-vitaminµgNRV%
Tőkehalmáj olaj2505
Barna gomba31.95
Maitake gomba28.15
Csiperkegomba26.25
Ponty24.75
Angolna23.35
Makréla16.15
Lazac14.15
Kardhal13.95
Harcsa12.55
Nagy maréna125
Pompano hal115
Tyúktojás (sárgája, por)10.45
Tokhal10.35
Csattogóhal10.25
Tyúktojás (por)8.35
Szardínia olaj8.35
Tonhal5.75
Rókagomba5.35
Kucsmagomba5.15
Tyúktojás (sárgája)5.45
Szardínia (konzerv, olajos)4.85
Amerikai alóza4.85
Pulykazsír4.85
Hering4.25
Szardínia (konzerv, paradicsomos)4.85
Kacsazsír4.85
Csirkezsír4.85
Kukoricapehely3.65
Tilápia3.15
Sügér35
Buggyantott tojás25
Csuka2.55
Főtt tojás2.25
Kaviár (fekete, vörös)2.95
Tyúktojás25
Tükörtojás2.25
Lepényhal2.85
Kecsketej1.35
Rizsital15
Pulykabőr1.15
Mandulaital15
Fürjtojás1.45
Pulykamáj1.35
Borjúhátszín1.25
Borjúlapocka1.25
Rántott tojás1.85
Borjúhús1.35
Marhamáj1.25
Kacsatojás1.75
Szójatej1.25
Libatojás1.75
Marhavese1.15
Szója joghurt1.35
Vitamin- és ásványianyag-táblázatok
NRV% - Felnőttek számára ajánlott napi bevitel százalékban kifejezve
Értesítések
Betöltés...