A K-vitamin hatása és szerepe a szervezetben
A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, melynek elsődleges feladata a véralvadás, de az erős csontok fenntartásában is fontos szerephez jut.
Hatása
- Nélkülözhetetlen a véralvadás és a sebgyógyulás folyamatában.
- Hozzájárul az erős csontozat és fogak kialakításához és fenntartásához.
- Orvoslásban műtéteknél a belső vérzések vagy az újszülött kori vérzékenység megelőzésére is használják.
- Segíti a máj méregtelenítő funkcióját.
A K-vitamin hiánytünetei
A K-vitamin hiánya leginkább a hosszan tartó egyoldalú táplálkozás, hasmenés, antibiotikum kúra, májbetegség vagy az emésztőrendszer krónikus gyulladásos megbetegedése (Crohn betegség) esetén alakulhat ki. A K-vitamin hiányának kezelése mindenképpen orvosi felügyelet mellett ajánlott!
Hiánytünetek
- Nehezen elálló vérzés
- Gyakori orrvérzés
- Ütés hatására könnyen bekékülő bőr
- Vér a vizeletben
- Csontritkulás
A K-vitamin túladagolása és a tünetei
Túladagolási tünetek nem jellemzőek. Esetleg allergiás reakciók és gyomorpanaszok jelentkezhetnek. Viszont a véralvadást segítő hatása miatt se véralvadást segítő, se véralvadást gátló gyógyszerekkel nem szabad együtt szedni, mert véralvadási problémákat okozhat.
A K-vitamin napi szükséglete és szedése
Mennyit?
Egy felnőtt ember napi K-vitamin szükséglete nem sok, mindössze 75 µg, ráadásul a bélbaktériumok is előtudják állítani, így ennél nagyobb adagban csak indokolt esetben orvosi javallatra szedhető.
Milyet?
Több mesterséges formája is van. A természetes formái a K1-vitamin, mely az élelmiszerekben található, valamint a K2-vitamin, amit a bélben állít elő a szervezet.
Mikor?
A K-vitamin zsírban oldódó vitamin. Szedése étkezés közben vagy után javasolt.
Mivel?
A K-vitamin D-vitaminnal és kalciummal erősítik egymás hatását a csontképződésben.
Mivel ne?
Magas koffein tartalmú italok, alkohol, savlekötők, gyógyszerek, valamint A- és E-vitamin.
Különösen véralvadásgátlókkal és az E-vitaminnal nem ajánlott együtt szedni, mivel a K-vitamin pont ellentétes hatású, véralvadást segítő. Ebből kifolyólag véralvadást segítő gyógyszerekkel sem, mert káros mértékben felerősíthetik egymás hatását.
A K-vitamin elsődleges forrásai
A K-vitamin főként növényi eredetű forrásokban található nagy mennyiségben. Számos fűszer, a saláták, káposzták, de sok egyéb zöldség (különösen a zöldek), valamint a gyümölcsök, magvak és olajok is bővelkednek benne.
| K-VITAMINBAN GAZDAG ÉLELMISZEREK (Top 100)(Adatok 100 grammra) | K-vitaminµg | NRV% | |||
|---|---|---|---|---|---|
| Bazsalikom (szárított) | 1714.5 | 75 | |||
| Kakukkfű (szárított) | 1714.5 | 75 | |||
| Zsálya (szárított) | 1714.5 | 75 | |||
| Petrezselyem zöldje | 1640 | 75 | |||
| Petrezselyem (szárított) | 1359.5 | 75 | |||
| Korianderlevél (szárított) | 1359.5 | 75 | |||
| Amaránt levél (friss) | 1140 | 75 | |||
| Mangold | 830 | 75 | |||
| Majoranna (szárított) | 621.7 | 75 | |||
| Oregánó (szárított) | 621.7 | 75 | |||
| Spenótlevél | 482.9 | 75 | |||
| Bazsalikom | 414.8 | 75 | |||
| Spenót (fagyasztott) | 372 | 75 | |||
| Korianderlevél (friss) | 310 | 75 | |||
| Endívia saláta | 231 | 75 | |||
| Metélőhagyma | 212.7 | 75 | |||
| Snidling | 212.7 | 75 | |||
| Újhagyma | 207 | 75 | |||
| Szójaolaj | 183.9 | 75 | |||
| Kelbimbó | 177 | 75 | |||
| Fekete bors | 163.7 | 75 | |||
| Szegfűszeg (őrölt) | 141.8 | 75 | |||
| Piros fejes saláta | 140.3 | 75 | |||
| Fejes saláta | 126.3 | 75 | |||
| Borsmustár (Arugula) | 108.6 | 75 | |||
| Rukkola | 108.6 | 75 | |||
| Chilipor | 105.7 | 75 | |||
| Római saláta | 102.5 | 75 | |||
| Brokkoli | 101.6 | 75 | |||
| Margarin (60% zsírtartalmú) | 101.3 | 75 | |||
| Currypor | 99.8 | 75 | |||
| Margarin (80% zsírtartalmú) | 93 | 75 | |||
| Margarin (40% zsírtartalmú) | 93 | 75 | |||
| Brokkoli (fagyasztott) | 81.1 | 75 | |||
| Cayenne bors | 80.3 | 75 | |||
| Piros paprika (őrölt) | 80.3 | 75 | |||
| Fejes káposzta | 76 | 75 | |||
| Kanola olaj | 71.3 | 75 | |||
| Szójaliszt | 70 | 75 | |||
| Kelkáposzta | 68.8 | 75 | |||
| Édeskömény gumó | 62.8 | 75 | |||
| Olívaolaj | 60.2 | 75 | |||
| Aszalt szilva | 59.5 | 75 | |||
| Fenyőmag | 53.9 | 75 | |||
| Savanyú uborka | 47 | 75 | |||
| Szójabab (száraz) | 47 | 75 | |||
| Zöldbab (főtt) | 47.9 | 75 | |||
| Csemegeuborka | 47 | 75 | |||
| Póréhagyma | 47 | 75 | |||
| Uborka | 47 | 75 | |||
| Sárgabab (főtt) | 47.9 | 75 | |||
| Kínai kel (pak-choi) | 45.5 | 75 | |||
| Kimcshi | 43.6 | 75 | |||
| Sárgabab (száraz) | 43.2 | 75 | |||
| Zöldbab (nyers) | 43 | 75 | |||
| Kínai kel (pe-tsai) | 42.9 | 75 | |||
| Zeller gyökér | 41 | 75 | |||
| Spárga | 41.6 | 75 | |||
| Kivi | 40.3 | 75 | |||
| Lóbab | 40.9 | 75 | |||
| Sárgabab (konzerv) | 38.9 | 75 | |||
| Lilakáposzta | 38.2 | 75 | |||
| Zöldbab (konzerv) | 38.9 | 75 | |||
| Zöldbab (fagyasztott) | 38.1 | 75 | |||
| Sárgabab (fagyasztott) | 38.1 | 75 | |||
| Vörös káposzta | 38.2 | 75 | |||
| Kesudió | 34.1 | 75 | |||
| Kesudió (pirított) | 34.7 | 75 | |||
| Okra | 31.3 | 75 | |||
| Fahéj | 31.2 | 75 | |||
| Zeller zöldje | 29.3 | 75 | |||
| Rebarbara | 29.3 | 75 | |||
| Csipkebogyó | 25.9 | 75 | |||
| Zöldborsó (főtt) | 25.9 | 75 | |||
| Kakaóvaj | 24.7 | 75 | |||
| Pálmamagolaj | 24.7 | 75 | |||
| Gyapotmagolaj | 24.7 | 75 | |||
| Zöldborsó (fagyasztott) | 24 | 75 | |||
| Zöldborsó (nyers) | 24.8 | 75 | |||
| Búzacsíraolaj | 24.7 | 75 | |||
| Zabolaj | 24.7 | 75 | |||
| Jégsaláta | 24.1 | 75 | |||
| Kapribogyó | 24.6 | 75 | |||
| Rizsolaj | 24.7 | 75 | |||
| Abalone kagyló | 23 | 75 | |||
| Chips (burgonya) | 22.1 | 75 | |||
| Paszternák | 22.5 | 75 | |||
| Zöldborsó (konzerv) | 21.4 | 75 | |||
| Avokádó | 21 | 75 | |||
| Aszalt körte | 20.4 | 75 | |||
| Fekete áfonya | 19.3 | 75 | |||
| Szójabab (főtt) | 19.2 | 75 | |||
| Vesebab (száraz) | 19 | 75 | |||
| Jalapeno paprika | 18.5 | 75 | |||
| Kígyóuborka | 16.4 | 75 | |||
| Gránátalma | 16.4 | 75 | |||
| Karfiol | 15.5 | 75 | |||
| Aszalt őszibarack | 15.7 | 75 | |||
| Aszalt füge | 15.6 | 75 | |||
| Vitamin- és ásványianyag-táblázatok | |||||