A B2-vitamin hatása és szerepe a szervezetben
A B2-vitamin vagy más néven riboflavin egy vízben oldódó vitamin, mely elsősorban az energiatermelő folyamatokban nélkülözhetetlen.
Hatása
- Energiatermelő folyamatokban, a szénhidrátok, zsírok és fehérjék lebontásában való részvétel
- Közreműködés a vérképzésben, légzésben, anti-testek termelésében
- Egészséges bőr, haj, köröm
- Méregteleítés
A B2-vitamin hiánytünetei
A B2-vitamin hiánya viszonylag ritka, mert a vastagbél baktériumai is előtudják állítani. Leginkább az egyhangú táplálkozás és egy antibiotikumos kezelés kapcsán alakulhat ki elsősorban. A hiánya többnyire más vitaminok hiányával együtt szokott előfordulni.
Hiánytünetek
- Fáradság, hemoglobinszint csökkenés
- Töredezett köröm, hajhullás
- Bőr és száj nyálkahártya problémák, hámlás, gyulladás, berepedezett szájsarok
- Viszkető, égő szem, szemgyulladás, bevérzés, fényérzékenység és ritkán szürkehályog
A B2-vitamin túladagolása és a tünetei
Túladagolni nem lehet, a fölösleg a vizelettel együtt távozik, ami a vizeletet sárgásra színezi. Viszont a magas, napi 10 mg feletti bevitel már csak orvosi javallat esetén ajánlott terápiás célzattal. Már kialakult szürkehályog esetén súlyosbíthatja a betegséget a túl magas B2-vitamin bevitel.
A B2-vitamin napi szükséglete és szedése
Mennyit?
Egy felnőtt ember napi B2-vitamin szükséglete 1,4 mg, sportolóknak, akár 3-4 mg is.
Mikor?
A B2-vitamin fogyasztása étkezés közben vagy után javasolt multivitamin vagy B-vitamin komplex formájában, mivel a különböző B-vitaminok előnyösen hatnak egymásra, és mert egyensúlyban kell lenniük egymással.
Mivel?
A hasznosulását segíti a többi B-vitamin. A B2-vitamin pedig a vas felszívódását segíti.
Mivel ne?
Magas koffein tartalmú italok, alkohol, savlekötők, gyógyszerek.
Az B2-vitamin elsődleges forrásai
Az B2-vitamin elsődleges forrásai elég széles spektrumban mozognak. Különösen sokat tartalmaz a máj, vese és egyéb belsőségek, de a tojás és számtalan zöldség, gyümölcs is.
| B2-VITAMINBAN GAZDAG ÉLELMISZEREK (Top 50)(Adatok 100 grammra) | B2-vitaminmg | NRV% | |||
|---|---|---|---|---|---|
| Sertésmáj | 3.005 | 1.4 | |||
| Pasilla paprika (szárított) | 3.197 | 1.4 | |||
| Báránymáj | 3.63 | 1.4 | |||
| Bárányvese | 2.24 | 1.4 | |||
| Pulykamáj | 2.247 | 1.4 | |||
| Poblano paprika (szárított) | 2.255 | 1.4 | |||
| Marhamáj | 2.755 | 1.4 | |||
| Tyúktojás (fehérje, por) | 2.53 | 1.4 | |||
| Marhavese | 2.84 | 1.4 | |||
| Petrezselyem (szárított) | 2.383 | 1.4 | |||
| Borjúmáj | 2.44 | 1.4 | |||
| Tyúktojás (sárgája, por) | 1.257 | 1.4 | |||
| Borjúvese | 1.9 | 1.4 | |||
| Tyúktojás (por) | 1.977 | 1.4 | |||
| Borjúszív | 1 | 1.4 | |||
| Mandula | 1.138 | 1.4 | |||
| Pulykaszív | 1.13 | 1.4 | |||
| Juharszirup | 1.27 | 1.4 | |||
| Mandula (pirított) | 1.197 | 1.4 | |||
| Bazsalikom (szárított) | 1.2 | 1.4 | |||
| Tárkony (szárított) | 1.339 | 1.4 | |||
| Csirkemáj | 1.778 | 1.4 | |||
| Vadlúdhús | 1.523 | 1.4 | |||
| Sertésvese | 1.697 | 1.4 | |||
| Sertésszív | 1.185 | 1.4 | |||
| Korianderlevél (szárított) | 1.5 | 1.4 | |||
| Fodormenta (szárított) | 1.421 | 1.4 | |||
| Szójaliszt | 1.16 | 1.4 | |||
| Kukoricapehely | 1.52 | 1.4 | |||
| Piros paprika (őrölt) | 1.23 | 1.4 | |||
| Bodzabogyó | 0.06 | 1.4 | |||
| Étkezési paprika | 0.025 | 1.4 | |||
| Paprika | 0.025 | 1.4 | |||
| Aszalt licsi | 0.57 | 1.4 | |||
| Fekete ribizli | 0.05 | 1.4 | |||
| Mangold | 0.09 | 1.4 | |||
| Chili paprika (piros) | 0.086 | 1.4 | |||
| Narancshéj | 0.09 | 1.4 | |||
| Passiógyümölcs | 0.13 | 1.4 | |||
| Fehérrépa | 0.098 | 1.4 | |||
| Leveles kel | 0.06 | 1.4 | |||
| Citromhéj | 0.08 | 1.4 | |||
| Fodros kel | 0.06 | 1.4 | |||
| Chili paprika (zöld) | 0.09 | 1.4 | |||
| Jalapeno paprika | 0.07 | 1.4 | |||
| Pomelo | 0.027 | 1.4 | |||
| Malabár spenótlevél | 0.155 | 1.4 | |||
| Kivi | 0.025 | 1.4 | |||
| Maracuja | 0.13 | 1.4 | |||
| Vitamin- és ásványianyag-táblázatok | |||||