A retinol hatása és szerepe a szervezetben
A retinol egy zsírban oldódó vitamin és az A-vitamin elsődleges formája. Számos egyéb vegyület létezik még, melyek a szervezetbe kerülve szintén retinollá alakulnak át kisebb-nagyobb hatásfokkal, ha a szervezetnek épp A-vitaminra van szüksége. Ezek közül a béta-karotin a legfontosabb és az A-vitamin elővitaminjának vagy más néven provitaminjának is nevezik.
A retinolt többnyire a szem és a bőr kapcsán szokták emlegetni, de akárcsak a többi vitamin ez is számtalan folyamatban játszik fontos szerepet. A bőrápolásban előszeretettel használják a kozmetikai cégek fiatalító krémekben, szérumokban és sok helyen már-már csodaszerként beszélnek róla, de azért nem az!
Hatása
- Egészséges látás és retina. Érdemes megjegyezned, hogy ebben a lutein és zeaxantin szintén fontos szerepet játszik.
- Bőr, hám, nyálkahártya és egyéb szövetek fenntartása
- Csontnövekedés
- Embrionális fejlődés
- Antioxidáns hatás
A retinol hiánytünetei
Retinol hiány nagyon ritkán alakul ki a szervezetben, mivel rengeteg élelmiszer nagy mennyiségben tartalmazza, közel 100%-os hatásfokkal hasznosul és a szervezet is nagy mennyiségben tudja raktározni, akár évekre elegendő mennyiséget is. Bár állati eredetű élelmiszerekben fordul elő, ennek ellenére a vegetáriánusokat sem fenyegeti a retinol hiány, hiszen a növényi források viszont béta-karotinban bővelkednek, amiből a szervezet szintén előtudja állítani a szükséges mennyiséget. Amennyiben még is hiány lépne fel, akkor az alábbi tünetek jelentkezhetnek.
Hiánytünetek
- A látás romlása, különösen a gyengébb fényviszonyok esetén, például szürkületben. Ezt nevezik farkasvakságnak vagy szürkületi vakságnak.
- Könny- és faggyúmirigyek megbetegedése
- Bőr és nyálkahártya szárazsága vagy egyéb elváltozások
- Töredezett haj és szőrzet
- Gyermekeknél növekedési zavarok
- Csökken a gyulladásokkal, fertőzésekkel szembeni ellenállás
A retinol túladagolása és a tünetei
A retinol hiánya ritkán, viszont a túladagolása annál könnyebben előfordulhat, mivel sok más vitaminnal ellentétben, nagy mennyiségben képes a szervezet tárolni elsősorban a májban, így a túlzott fogyasztása idővel felhalmozódáshoz és mérgezéshez vezethet, amely leginkább csak akkor fordulhat elő, ha a magas retinol tartalmú készítményeket huzamosabb ideig fogyasztjuk és mellette még az étkezésünk is bővelkedik retinolban. Vegetáriánusoknál a retinol túladagolás minimális, hiszen az ő étrendjüket növényi eredetű élelmiszerek teszik ki, amiben a retinol nemigen fordul elő csak a béta-karotin és társai, amik csak szükség esetén alakulnak át retinollá.
A túladagolás tünetei
- Fejfájás, szédülés
- Gyomorbántalmak, hányás
- Bőrelváltozások, viszketés
- Ízületi fájdalmak
- Vesebántalmak
- Hajhullás
A retinol napi szükséglete és szedése
Mennyit?
Egy felnőtt ember napi retinol szükséglete 800 µg. Ezt a mennyiséget béta-karotinból is tudja fedezni a szervezet. Táplálékkiegészítőből származó béta-karotin esetén már 1,6 mg, élelmiszerből származó béta-karotin esetén a jóval rosszabb hasznosulás miatt 9,6 mg szükséges ehhez.
Mikor?
A retinol zsírban oldódó vitamin. Szedése étkezés közben vagy után javasolt.
Mivel?
Az E-vitamin és cink javítja a retinol felszívódását és hasznosulását.
Mivel ne?
Magas koffein tartalmú italok, alkohol, savlekötők, gyógyszerek.
A retinol elsődleges forrásai
A retinol állati eredetű élelmiszerekben található meg nagy mennyiségben. Különösen a máj, a halolaj, a tojás és a tejtermékek bővelkednek benne, így könnyű természetes módon biztosítani a napi szükségletet. A vegetáriánusok sincsenek ez ügyben hátrányban, hiszen a szervezet a béta-karotinból is előtudja állítani a szükséges mennyiséget, ami pedig a növényi forrásokban található meg.
| RETINOLBAN GAZDAG ÉLELMISZEREK (Top 100)(Adatok 100 grammra) | Retinolµg | NRV% | |||
|---|---|---|---|---|---|
| Tőkehalmáj olaj | 30000 | 800 | |||
| Kacsamáj | 11984 | 800 | |||
| Borjúmáj | 11705 | 800 | |||
| Libamáj | 9309 | 800 | |||
| Pulykamáj | 8056 | 800 | |||
| Báránymáj | 7391 | 800 | |||
| Sertésmáj | 6502 | 800 | |||
| Marhamáj | 4948 | 800 | |||
| Csirkemáj | 3290 | 800 | |||
| Csirkeaprólék | 2657 | 800 | |||
| Angolna | 1043 | 800 | |||
| Margarin (80% zsírtartalmú) | 768 | 800 | |||
| Margarin (60% zsírtartalmú) | 768 | 800 | |||
| Margarin (40% zsírtartalmú) | 768 | 800 | |||
| Tonhal | 655 | 800 | |||
| Kukoricapehely | 481 | 800 | |||
| Tyúktojás (sárgája, por) | 477 | 800 | |||
| Marhavese | 419 | 800 | |||
| Kecskesajt | 401 | 800 | |||
| Tyúktojás (sárgája) | 371 | 800 | |||
| Limburger sajt | 339 | 800 | |||
| Cheddar sajt | 330 | 800 | |||
| Trappista sajt | 313 | 800 | |||
| Tyúktojás (por) | 300 | 800 | |||
| Muenster sajt | 297 | 800 | |||
| Rokfort sajt | 290 | 800 | |||
| Brick sajt | 286 | 800 | |||
| Kaviár (fekete, vörös) | 271 | 800 | |||
| Gruyere sajt | 268 | 800 | |||
| Köményes sajt | 262 | 800 | |||
| Fontina sajt | 258 | 800 | |||
| Colby sajt | 257 | 800 | |||
| Edámi sajt | 242 | 800 | |||
| Camembert sajt | 240 | 800 | |||
| Neufchatel sajt | 239 | 800 | |||
| Tilsiti sajt | 236 | 800 | |||
| Csirkenyak | 232 | 800 | |||
| Provolone sajt | 230 | 800 | |||
| Cheshire sajt | 220 | 800 | |||
| Tükörtojás | 216 | 800 | |||
| Tokhal | 210 | 800 | |||
| Parmezán sajt | 201 | 800 | |||
| Kacsatojás | 192 | 800 | |||
| Monterey sajt | 192 | 800 | |||
| Márványsajt | 192 | 800 | |||
| Kéksajt | 192 | 800 | |||
| Libatojás | 185 | 800 | |||
| Tejszínhab | 184 | 800 | |||
| Mozzarella sajt | 174 | 800 | |||
| Brie sajt | 173 | 800 | |||
| Pulykatojás | 166 | 800 | |||
| Gouda sajt | 164 | 800 | |||
| Tyúktojás | 160 | 800 | |||
| Buggyantott tojás | 159 | 800 | |||
| Rántott tojás | 159 | 800 | |||
| Fürjtojás | 155 | 800 | |||
| Főtt tojás | 148 | 800 | |||
| Joghurt | 131 | 800 | |||
| Feta sajt | 125 | 800 | |||
| Ricotta sajt | 117 | 800 | |||
| Fagylalt | 116 | 800 | |||
| Farkashal | 113 | 800 | |||
| Bárányvese | 95 | 800 | |||
| Borjúvese | 92 | 800 | |||
| Romano sajt | 90 | 800 | |||
| Kagyló | 90 | 800 | |||
| Pulykabőr | 85 | 800 | |||
| Osztriga | 81 | 800 | |||
| Pulykaszív | 80 | 800 | |||
| Csirkebőr | 76 | 800 | |||
| Csirkehát (bőrrel) | 75 | 800 | |||
| Sűrített tej | 73 | 800 | |||
| Cápa | 70 | 800 | |||
| Tehéntúró (sovány) | 68 | 800 | |||
| Rizsital | 63 | 800 | |||
| Tejcsokoládé | 59 | 800 | |||
| Sertésvese | 59 | 800 | |||
| Kecsketej | 56 | 800 | |||
| Makrahal | 54 | 800 | |||
| Bivalytej | 53 | 800 | |||
| Makréla | 50 | 800 | |||
| Fácánhús | 50 | 800 | |||
| Lazac | 49 | 800 | |||
| Óriás laposhal | 47 | 800 | |||
| Pulykazúza | 46 | 800 | |||
| Királyrák | 45 | 800 | |||
| Tehéntej (3,6%-os) | 45 | 800 | |||
| Tehéntej (3,5%-os) | 45 | 800 | |||
| Polip | 45 | 800 | |||
| Mandulaital | 43 | 800 | |||
| Pompano hal | 40 | 800 | |||
| Pulykahát (bőrrel) | 38 | 800 | |||
| Kardhal | 36 | 800 | |||
| Tehéntúró (félzsíros) | 36 | 800 | |||
| Nagy maréna | 36 | 800 | |||
| Csattogóhal | 32 | 800 | |||
| Szardínia (konzerv, paradicsomos) | 32 | 800 | |||
| Amerikai alóza | 32 | 800 | |||
| Szardínia (konzerv, olajos) | 32 | 800 | |||
| Vitamin- és ásványianyag-táblázatok | |||||