A B9-vitamin hatása és szerepe a szervezetben
A B9-vitamin vagy más néven folsav egy vízben oldódó vitamin, mely a várandós nőknek nagyon fontos leginkább a terhesség korai szakaszában az embrió megfelelő fejlődése érdekében.
Hatása
- Szükséges az embrió megfelelő fejlődése érdekében.
- Nélkülözhetetlen a sejtosztódásban.
- Részt vesz a vörös- és fehérvérsejtek képzésében, valamint az aminosavak és nukleinsavak anyagcseréjében.
- Hozzájárul a gyomor, a bélrendszer és a száj nyálkahártya egészségéhez.
- Csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
A B9-vitamin hiánytünetei
A B9-vitamin hiánya viszonylag ritka, de kialakulhat a terhesség időszakában, idős korban vagy az egyoldalú táplálkozás és a túlzott alkoholfogyasztás következtében.
Hiánytünetek
- Fejlődési zavarok az embriónál
- Vérszegénység
- Álmatlanság
- Depresszió
- Feledékenység
- Ingerlékenység
A B9-vitamin túladagolása és a tünetei
A B9-vitamin nagy dózisban szedve (legalább 400 µg), hosszabb távon csökkenti a cink felszívódását és elfedheti az esetleges B12-vitamin hiányt.
A B9-vitamin napi szükséglete és szedése
Mennyit?
Egy felnőtt ember napi B9-vitamin szükséglete 200 µg. Ennél nagyobb dózisban csak orvosi javallatra ajánlott szedni például terhesség és szoptatás idején. Ekkor a dózis akár a 400 µg is lehet átmenetileg.
Mikor?
A B9-vitamin fogyasztása étkezés közben vagy után javasolt multivitamin vagy B-vitamin komplex formájában, mivel a különböző B-vitaminok előnyösen hatnak egymásra, és mert egyensúlyban kell lenniük egymással.
Mivel?
A hasznosulását segíti a többi B vitamin. A B9-vitamin megnöveli a B6 és B12 vitamin szükségletet is és fordítva.
Mivel ne?
Magas koffein tartalmú italok, alkohol, savlekötők, gyógyszerek.
Az B9-vitamin elsődleges forrásai
A B9-vitamin elsődleges forrásai elsősorban a máj, a gabonafélék, hüvelyesek és magvak.
| B9-VITAMINBAN GAZDAG ÉLELMISZEREK (Top 100)(Adatok 100 grammra) | B9-vitaminµg | NRV% | |||
|---|---|---|---|---|---|
| Kacsamáj | 738 | 200 | |||
| Libamáj | 738 | 200 | |||
| Pulykamáj | 677 | 200 | |||
| Kínai hosszú bab (száraz) | 658 | 200 | |||
| Tehénborsó (száraz) | 639 | 200 | |||
| Mungóbab (száraz) | 625 | 200 | |||
| Adzuki bab (száraz) | 622 | 200 | |||
| Római bab (száraz) | 604 | 200 | |||
| Csirkemáj | 588 | 200 | |||
| Csicseriborsó (száraz) | 557 | 200 | |||
| Fodormenta (szárított) | 530 | 200 | |||
| Pintó bab (száraz) | 525 | 200 | |||
| Bab (száraz) | 482 | 200 | |||
| Lencse (száraz) | 479 | 200 | |||
| Rózsaszín bab (száraz) | 463 | 200 | |||
| Galambborsó (száraz) | 456 | 200 | |||
| Fekete bab (száraz) | 444 | 200 | |||
| Csicseriborsó liszt | 437 | 200 | |||
| Favabab (száraz) | 423 | 200 | |||
| Disznóbab (száraz) | 423 | 200 | |||
| Limabab (száraz) | 395 | 200 | |||
| Vörösbab (száraz) | 394 | 200 | |||
| Vesebab (száraz) | 394 | 200 | |||
| Fehérbab (száraz) | 388 | 200 | |||
| Szójabab (száraz) | 375 | 200 | |||
| Tengerészbab (száraz) | 364 | 200 | |||
| Kukoricapehely | 357 | 200 | |||
| Szójaliszt | 345 | 200 | |||
| Csirkeaprólék | 345 | 200 | |||
| Bazsalikom (szárított) | 310 | 200 | |||
| Rozmaring (szárított) | 307 | 200 | |||
| Szójaliszt (zsírtalan) | 305 | 200 | |||
| Marhamáj | 290 | 200 | |||
| Búzacsíra | 281 | 200 | |||
| Zsálya (szárított) | 274 | 200 | |||
| Turbolya (szárított) | 274 | 200 | |||
| Korianderlevél (szárított) | 274 | 200 | |||
| Kakukkfű (szárított) | 274 | 200 | |||
| Sárgaborsó (száraz) | 274 | 200 | |||
| Majoranna (szárított) | 274 | 200 | |||
| Tárkony (szárított) | 274 | 200 | |||
| Mogyoróliszt | 248 | 200 | |||
| Gyapotmagliszt | 242 | 200 | |||
| Mogyoró | 240 | 200 | |||
| Oregánó (szárított) | 237 | 200 | |||
| Gyapotmag | 233 | 200 | |||
| Báránymáj | 230 | 200 | |||
| Napraforgómag | 227 | 200 | |||
| Sertésmáj | 212 | 200 | |||
| Tyúktojás (sárgája, por) | 209 | 200 | |||
| Római bab (főtt) | 207 | 200 | |||
| Vöröslencse (száraz) | 204 | 200 | |||
| Spenótlevél | 194 | 200 | |||
| Olasz kenyér | 191 | 200 | |||
| Quinoa (száraz) | 184 | 200 | |||
| Lencse (főtt) | 181 | 200 | |||
| Babérlevél | 180 | 200 | |||
| Petrezselyem (szárított) | 180 | 200 | |||
| Szójafehérje | 176 | 200 | |||
| Pintó bab (főtt) | 172 | 200 | |||
| Szójacsíra | 172 | 200 | |||
| Csicseriborsó (főtt) | 172 | 200 | |||
| Pasilla paprika (szárított) | 170 | 200 | |||
| Rózsaszín bab (főtt) | 168 | 200 | |||
| Szójabab (száraz) | 165 | 200 | |||
| Mustármag | 162 | 200 | |||
| Mungóbab (főtt) | 159 | 200 | |||
| Puffasztott búza | 154 | 200 | |||
| Puffasztott rizs | 154 | 200 | |||
| Fehérrépa | 152 | 200 | |||
| Kapor | 150 | 200 | |||
| Fekete bab (főtt) | 149 | 200 | |||
| Lóbab | 148 | 200 | |||
| Kínai hosszú bab (főtt) | 146 | 200 | |||
| Tyúktojás (sárgája) | 146 | 200 | |||
| Spenót (fagyasztott) | 145 | 200 | |||
| Endívia saláta | 142 | 200 | |||
| Tehénborsó (főtt) | 142 | 200 | |||
| Malabár spenótlevél | 140 | 200 | |||
| Tengerészbab (főtt) | 140 | 200 | |||
| Római saláta | 136 | 200 | |||
| Vesebab (főtt) | 130 | 200 | |||
| Vörösbab (főtt) | 130 | 200 | |||
| Burgonyás kenyér | 126 | 200 | |||
| Borjúmáj | 125 | 200 | |||
| Kelbimbó (fagyasztott) | 123 | 200 | |||
| Adzuki bab (főtt) | 121 | 200 | |||
| Tyúktojás (por) | 119 | 200 | |||
| Borsmenta (friss) | 114 | 200 | |||
| Bokormogyoró | 113 | 200 | |||
| Búzacsírás kenyér | 112 | 200 | |||
| Fehér kenyér | 111 | 200 | |||
| Galambborsó (főtt) | 111 | 200 | |||
| Szójabab (főtt) | 111 | 200 | |||
| Rozskenyér | 110 | 200 | |||
| Cékla | 109 | 200 | |||
| Zsemlemorzsa | 107 | 200 | |||
| Mazsolás kenyér | 106 | 200 | |||
| Cayenne bors | 106 | 200 | |||
| Vitamin- és ásványianyag-táblázatok | |||||