A B3-vitamin hatása és szerepe a szervezetben
A B3-vitamin vagy más néven niacin vagy nikotinsav egy vízben oldódó vitamin. Számos vitaminkészítményben azonban a niacin helyett inkább az egyik származékát a niacin-amidot vagy más néven nikotin-amidot használják, mert jóval magasabb dózisban okoz csak bőrpírt. Viszont a niacin és a niacin-amid hatásukban egy kicsit eltérnek egymástól.
Hatása
- Részt vesz az energiatermelő folyamatokban, a szénhidrátok, zsírok és fehérjék anyagcseréjében.
- Közreműködik a koleszterinszint szabályozásban és számos enzim működésében.
- Segíti a bőr, az idegrendszer és az emésztőrendszer egészséges működését.
- Csökkenti a különböző szív és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
- Niacin-amid formában csökkenti az ízületi gyulladást és a cukorbetegség kezelésében és megelőzésében is pozitív hatásai vannak.
A B3-vitamin hiánytünetei
A B3-vitamin hiánya viszonylag ritka különösen azok esetében, akiknek az étrendje bővelkedik fehérjékben, mivel a szervezet a triptofán nevű aminosavból is előtudja állítani.
Hiánytünetek
- Legjellemzőbb hiánytünete a pellagra nevű betegség, mely a bőr fényérzékennyé válásával jár. A bőr foltossá vagy épp durvává, túlburjánzóvá is válhat egyes helyeken.
- Alvászavar, levertség
- Émelygés, hasmenés
A B3-vitamin túladagolása és a tünetei
A felesleg a vizelettel távozik, de nagyobb legalább 200 mg dózisban bőrpírt, hányingert és akár májkárosodást is okozhat. Niacin formában már kisebb 50 mg is okozhat bőrpírt.
A B3-vitamin napi szükséglete és szedése
Mennyit?
Egy felnőtt ember napi B3-vitamin szükséglete 16 mg, sportolók esetén maximum 30-40 mg. Ennél magasabb dózisban csak orvosi javallatra szedhető.
Milyet?
Akinél a niacin bőrpírt okoz, az válassza a niacin-amid formát.
Mikor?
A B3-vitamin fogyasztása étkezés közben vagy után javasolt multivitamin vagy B-vitamin komplex formájában, mivel a különböző B-vitaminok előnyösen hatnak egymásra, és mert egyensúlyban kell lenniük egymással. Nagyobb dózis esetén az érzékenyek eloszthatják több adagra.
Mivel?
A hasznosulását segíti a többi B-vitamin és a króm.
Mivel ne?
Magas koffein tartalmú italok, alkohol, savlekötők, gyógyszerek.
Az B3-vitamin elsődleges forrásai
Elsősorban a máj, a különböző húsok és halak tartalmazzák nagyobb mennyiségben, de a mogyoró, a napraforgómag, a szezámliszt vagy épp a búzakorpa is bővelkedik benne.
| B3-VITAMINBAN GAZDAG ÉLELMISZEREK (Top 100)(Adatok 100 grammra) | B3-vitaminmg | NRV% | |||
|---|---|---|---|---|---|
| Mogyoróliszt | 27 | 16 | |||
| Kukoricapehely | 17.9 | 16 | |||
| Kávé granulátum | 17.664 | 16 | |||
| Báránymáj | 16.11 | 16 | |||
| Sertésmáj | 15.301 | 16 | |||
| Ajóka | 14.024 | 16 | |||
| Mogyoró (pirított) | 14.355 | 16 | |||
| Szezámliszt | 13.369 | 16 | |||
| Marhamáj | 13.175 | 16 | |||
| Búzakorpa | 13.578 | 16 | |||
| Mogyoróvaj | 13.112 | 16 | |||
| Mogyoró | 12.066 | 16 | |||
| Pulykamáj | 11.233 | 16 | |||
| Chilipor | 11.6 | 16 | |||
| Pulykamell | 10.295 | 16 | |||
| Borjúmáj | 10.55 | 16 | |||
| Piros paprika (őrölt) | 10.06 | 16 | |||
| Korianderlevél (szárított) | 10.707 | 16 | |||
| Csirkemell | 9.6 | 16 | |||
| Pulykahús | 9.924 | 16 | |||
| Pulykamell (bőrrel) | 9.4 | 16 | |||
| Csirkemáj | 9.728 | 16 | |||
| Makréla | 9.08 | 16 | |||
| Csirkemell (bőrrel) | 9.908 | 16 | |||
| Gyömbér (őrölt) | 9.62 | 16 | |||
| Petrezselyem (szárított) | 9.943 | 16 | |||
| Borjúfartő | 8.97 | 16 | |||
| Teljes kiőrlésű tészta (száraz) | 8.691 | 16 | |||
| Marhalép | 8.4 | 16 | |||
| Lazac | 8.507 | 16 | |||
| Cayenne bors | 8.701 | 16 | |||
| Amerikai alóza | 8.4 | 16 | |||
| Tokhal | 8.3 | 16 | |||
| Csirkehús | 8.239 | 16 | |||
| Malátaszirup | 8.12 | 16 | |||
| Sertésvese | 8.207 | 16 | |||
| Tonhal | 8.654 | 16 | |||
| Marhavese | 8.03 | 16 | |||
| Napraforgómag | 8.335 | 16 | |||
| Fürjhús | 8.2 | 16 | |||
| Tárkony (szárított) | 8.95 | 16 | |||
| Sertéskaraj (hosszú karaj) | 7.988 | 16 | |||
| Bárány vesepecsenye | 7.301 | 16 | |||
| Sertéskaraj (rövid karaj) | 7.239 | 16 | |||
| Marhaszív | 7.53 | 16 | |||
| Kardhal | 7.76 | 16 | |||
| Bárányvese | 7.51 | 16 | |||
| Hajdina (száraz) | 7.02 | 16 | |||
| Sertéshús (sovány) | 7.914 | 16 | |||
| Báránybélszín | 7.301 | 16 | |||
| Borjúhátszín | 7.25 | 16 | |||
| Csirkeszárny | 7.359 | 16 | |||
| Borjúborda | 7.05 | 16 | |||
| Borjúlép | 7.895 | 16 | |||
| Marhagyomor | 7.943 | 16 | |||
| Enoki gomba | 7.032 | 16 | |||
| Pasilla paprika (szárított) | 7.175 | 16 | |||
| Báránylép | 7.895 | 16 | |||
| Csirkenyak | 6.639 | 16 | |||
| Bárányfartő | 6.33 | 16 | |||
| Zsemlemorzsa | 6.634 | 16 | |||
| Édeskömény | 6.05 | 16 | |||
| Marhacomb | 6.36 | 16 | |||
| Sertésszűz | 6.61 | 16 | |||
| Makrahal | 6.1 | 16 | |||
| Marha feketepecsenye | 6.598 | 16 | |||
| Köles liszt | 6.02 | 16 | |||
| Libamáj | 6.5 | 16 | |||
| Bárányhátszín | 6.51 | 16 | |||
| Pulykazúza | 6.233 | 16 | |||
| Csirkeaprólék | 6.662 | 16 | |||
| Csirkehát | 6.672 | 16 | |||
| Marha fehérpecsenye | 6.72 | 16 | |||
| Bárányszív | 6.14 | 16 | |||
| Pulykaszárny | 6.377 | 16 | |||
| Fácánhús | 6.759 | 16 | |||
| Árpaliszt | 6.269 | 16 | |||
| Marha hasaalja | 6.257 | 16 | |||
| Pulyka felsőcomb | 6.183 | 16 | |||
| Ginkgo Dió | 6 | 16 | |||
| Búzacsíra | 6.813 | 16 | |||
| Kacsamáj | 6.5 | 16 | |||
| Sertéshús (közepesen zsíros) | 6.416 | 16 | |||
| Báránycomb | 6.23 | 16 | |||
| Pézsmapocok | 6.2 | 16 | |||
| Galambhús | 6.86 | 16 | |||
| Maitake gomba | 6.585 | 16 | |||
| Vadrizs (száraz) | 6.733 | 16 | |||
| Borjúvese | 6.99 | 16 | |||
| Fodormenta (szárított) | 6.561 | 16 | |||
| Sertésszív | 6.765 | 16 | |||
| Vadlúdhús | 6.56 | 16 | |||
| Poblano paprika (szárított) | 6.403 | 16 | |||
| Borjúszív | 6.4 | 16 | |||
| Vadnyúlhús | 6.5 | 16 | |||
| Őzhús | 6.37 | 16 | |||
| Sertéspofa | 6.9 | 16 | |||
| Pulykaszív | 6.44 | 16 | |||
| Báránylábszár | 5.31 | 16 | |||
| Vitamin- és ásványianyag-táblázatok | |||||