Az E-vitamin hatása és szerepe a szervezetben
Az E-vitamin vagy kevésbé ismert nevén tokoferol egy zsírban oldódó vitamin, összesen nyolc formája létezik, és elsősorban az antioxidáns hatása miatt fontos a szervezet számára. Az élelmiszerekben is előszeretettel használják antioxidánsként, tartósítószerként. Jelölése a formájától függ: E306, E307, E308, E309.
Hatása
- Védi a sejteket és az egész szervezetet az őket károsító szabad gyökök és folyamatok ellen.
- Lassítja az öregedés folyamatát.
- Gátolja a vérrögképződést, csökkenti a szívroham, a trombózis és szélütés kockázatát.
- Támogatja az immunrendszert, fokozza a sebgyógyulást.
Az E-vitamin hiánytünetei
Az E-vitamin hiányának nincsenek tünetei, mivel a szervezetben nem létszükségleti, hanem antioxidáns hatása révén csak általános védő funkciót lát el. Így, aki kevés E-vitamin fogyaszt az legfeljebb a védő hatásától és bizonyos betegségek (pl.: vérrögképződés, szélütés) kialakulásának kockázat csökkentő hatásától fosztja meg magát.
Az E-vitamin túladagolása és a tünetei
Az E-vitamin csak extrém nagy dózisban lehet káros különösen véralvadásgátló gyógyszerekkel kombinálva. Véralvadás gátló hatása miatt napi 1000 mg felett növelheti a vérzés miatti szélütés kockázatát.
Az E-vitamin napi szükséglete és szedése
Mennyit?
Egy felnőtt ember napi E-vitamin szükséglete 12 mg, sportolóknak 20-30 mg. Bár nehezen túladagolható, ennél nagyobb dózisban csak orvosi javallatra kúraszerűen javallott szedni.
Milyet?
Összesen nyolc formája létezik (alfa-, béta-, gamma- delta-tokoferol, valamint alfa-, béta-, gamma-, delta-tokotrienol), mindegyik antioxidáns hatású, de egy kicsit eltérő biológiai hatással. Számos tanulmány a keveréket tartja a leghatásosabbnak.
Mikor?
Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin. Szedése étkezés közben vagy után javasolt.
Mivel?
Az E-vitamin szelénnel, valamint az A- és C-vitaminnal együtt erősítik egymás antioxidáns hatását.
Mivel ne?
Magas koffein tartalmú italok, alkohol, savlekötők, gyógyszerek, valamint vas, réz és mangán.
Különösen véralvadást segítő gyógyszerekkel és K-vitaminnal nem ajánlott együtt szedni, mivel az E-vitamin pont ellentétes hatású, véralvadást gátló. Ebből kifolyólag véralvadástgátló gyógyszerekkel sem, mert káros mértékben felerősíthetik egymás hatását.
Az E-vitamin elsődleges forrásai
Az E-vitamin elsődleges forrásai a magvak és az ezekből készült olajok.
| E-VITAMINBAN GAZDAG ÉLELMISZEREK (Top 100)(Adatok 100 grammra) | E-vitaminmg | NRV% | |||
|---|---|---|---|---|---|
| Búzacsíraolaj | 149.4 | 12 | |||
| Mogyoróolaj | 47.2 | 12 | |||
| Napraforgóolaj | 41.08 | 12 | |||
| Mandulaolaj | 39.2 | 12 | |||
| Chilipor | 38.14 | 12 | |||
| Gyapotmagolaj | 35.3 | 12 | |||
| Napraforgómag | 35.17 | 12 | |||
| Rizsolaj | 32.3 | 12 | |||
| Cayenne bors | 29.83 | 12 | |||
| Piros paprika (őrölt) | 29.1 | 12 | |||
| Szőlőmagolaj | 28.8 | 12 | |||
| Mandula | 25.63 | 12 | |||
| Currypor | 25.24 | 12 | |||
| Mandula (pirított) | 23.9 | 12 | |||
| Babassu olaj | 19.1 | 12 | |||
| Oregánó (szárított) | 18.26 | 12 | |||
| Kanola olaj | 17.46 | 12 | |||
| Pálmaolaj | 15.94 | 12 | |||
| Bokormogyoró | 15.03 | 12 | |||
| Bokormogyoró (pirított) | 15.28 | 12 | |||
| Kukoricaolaj | 14.3 | 12 | |||
| Zabolaj | 14.4 | 12 | |||
| Olívaolaj | 14.35 | 12 | |||
| Mákolaj | 11.4 | 12 | |||
| Bazsalikom (szárított) | 10.7 | 12 | |||
| Fókaolaj | 10.28 | 12 | |||
| Mogyoróvaj | 9.1 | 12 | |||
| Chips (burgonya) | 9.11 | 12 | |||
| Fenyőmag | 9.33 | 12 | |||
| Margarin (80% zsírtartalmú) | 9 | 12 | |||
| Mogyoró | 8.33 | 12 | |||
| Szegfűszeg (őrölt) | 8.82 | 12 | |||
| Petrezselyem (szárított) | 8.96 | 12 | |||
| Szójaolaj | 8.18 | 12 | |||
| Zsálya (szárított) | 7.48 | 12 | |||
| Kakukkfű (szárított) | 7.48 | 12 | |||
| Margarin (40% zsírtartalmú) | 5 | 12 | |||
| Margarin (60% zsírtartalmú) | 5 | 12 | |||
| Éticsiga | 5 | 12 | |||
| Paradió | 5.65 | 12 | |||
| Mustármag | 5.07 | 12 | |||
| Brazil dió | 5.65 | 12 | |||
| Csipkebogyó | 5.84 | 12 | |||
| Tyúktojás (sárgája, por) | 4.81 | 12 | |||
| Aszalt sárgabarack | 4.33 | 12 | |||
| Mogyorókrém | 4.96 | 12 | |||
| Mogyoró (pirított) | 4.93 | 12 | |||
| Barackmagolaj | 4 | 12 | |||
| Kurkuma (őrölt) | 4.43 | 12 | |||
| Abalone kagyló | 4 | 12 | |||
| Angolna | 4 | 12 | |||
| Jalapeno paprika | 3.58 | 12 | |||
| Tyúktojás (por) | 3.88 | 12 | |||
| Paradicsommagolaj | 3.8 | 12 | |||
| Római kömény | 3.33 | 12 | |||
| Chips (tortilla) | 3.53 | 12 | |||
| Pálmamagolaj | 3.81 | 12 | |||
| Kardhal | 2.02 | 12 | |||
| Birkazsír | 2.8 | 12 | |||
| Marhazsír | 2.7 | 12 | |||
| Teljes kiőrlésű kenyér | 2.66 | 12 | |||
| Spenót (fagyasztott) | 2.9 | 12 | |||
| Pisztácia (pirított) | 2.17 | 12 | |||
| Pisztácia | 2.86 | 12 | |||
| Spenótlevél | 2.03 | 12 | |||
| Libazsír | 2.7 | 12 | |||
| Szardínia (konzerv, olajos) | 2.04 | 12 | |||
| Korianderlevél (friss) | 2.5 | 12 | |||
| Fahéj | 2.32 | 12 | |||
| Kacsazsír | 2.7 | 12 | |||
| Quinoa (száraz) | 2.44 | 12 | |||
| Marhafaggyú | 2.7 | 12 | |||
| Aszalt áfonya | 2.1 | 12 | |||
| Édesvízi rák | 2.85 | 12 | |||
| Pulykazsír | 2.9 | 12 | |||
| Tyúktojás (sárgája) | 2.58 | 12 | |||
| Csirkezsír | 2.7 | 12 | |||
| Fekete dió | 2.08 | 12 | |||
| Mandulaital | 2.81 | 12 | |||
| Kömény | 2.5 | 12 | |||
| Avokádó | 2.07 | 12 | |||
| Pézsmatök | 1.44 | 12 | |||
| Makréla | 1.52 | 12 | |||
| Kivi | 1.46 | 12 | |||
| Sütőtök | 1.44 | 12 | |||
| Amerikai alóza | 1.22 | 12 | |||
| Sárgarépa (főtt) | 1.01 | 12 | |||
| Óriás laposhal | 1.9 | 12 | |||
| Szardínia (konzerv, paradicsomos) | 1.38 | 12 | |||
| Brokkoli (fagyasztott) | 1.22 | 12 | |||
| Kakaóvaj | 1.8 | 12 | |||
| Vörös áfonya | 1.32 | 12 | |||
| Áfonya | 1.32 | 12 | |||
| Spárga | 1.13 | 12 | |||
| Amaránt (száraz) | 1.19 | 12 | |||
| Lóbab | 1.16 | 12 | |||
| Majoranna (szárított) | 1.69 | 12 | |||
| Szezámmagolaj | 1.4 | 12 | |||
| Mák | 1.77 | 12 | |||
| Vitamin- és ásványianyag-táblázatok | |||||