A béta-kriptoxantin hatása és szerepe a szervezetben
A béta-kriptoxantin elsősorban egy antioxidáns hatású karotin. A több száz karotin féle közül az egyik leggyakoribb, mely a szervezetben szükség esetén akár még A-vitaminná is át tud alakulni, bár meglehetősen rossz hatásfokkal, így elsősorban antioxidánsként érdemes rá gondolni.
- Antioxidáns hatása révén véd a sejteket károsító szabadgyökök ellen.
- Csökkenti a szív- és érrendszeri, valamint a rákos megbetegedések kockázatát.
- Egy japán tanulmány szerint hatékony lehet az elhízás és anyagcserezavarok kezelésében is. A zsigeri zsírok esetén tapasztaltak jelentős csökkenést.
- Egy másik szintén japán tanulmány pedig a neuropátiás fájdalom csökkentésében talált pozitív hatást.
A béta-kriptoxantin hiánytünetei
A béta-kriptoxantin hiányának nincsenek tünetei, mivel a szervezetben nem létszükségleti, hanem antioxidáns hatása révén csak általános védő funkciót lát el. Így, aki kevés béta-kriptoxantint fogyaszt az legfeljebb a védő hatásától és bizonyos betegségek kialakulásának kockázat csökkentő hatásától fosztja meg magát.
A béta-kriptoxantin túladagolása és a tünetei
A béta-kriptoxantin túladagolásának tünetei nem ismertek.
A béta-kriptoxantin napi szükséglete és szedése
A béta-kriptoxantin esetén nincs hivatalos ajánlott mennyiség. Fogyasztása élelmiszerekből ajánlott.
A béta-kriptoxantin elsődleges forrásai
A béta-kriptoxantin elsődleges forrásai elsősorban a trópusi gyümölcsök, citrusfélék, de a sütőtök és sárgarépa is bővelkedik benne.
| BÉTA-KRIPTOXANTINBAN GAZDAG ÉLELMISZEREK (Top 50)(Adatok 100 grammra) | Béta-kriptoxantinµg | ||||
|---|---|---|---|---|---|
| Cayenne bors | 6252 | ||||
| Piros paprika (őrölt) | 6186 | ||||
| Chilipor | 3490 | ||||
| Pézsmatök | 3471 | ||||
| Sütőtök | 3471 | ||||
| Datolyaszilva | 1447 | ||||
| Papaya | 589 | ||||
| Csipkebogyó | 483 | ||||
| Aszalt őszibarack | 444 | ||||
| Mandarin | 407 | ||||
| Korianderlevél (friss) | 202 | ||||
| Sárgarépa (főtt) | 199 | ||||
| Kumquat | 193 | ||||
| Korianderlevél (szárított) | 175 | ||||
| Narancslé | 169 | ||||
| Fahéj | 129 | ||||
| Narancs | 116 | ||||
| Zsálya (szárított) | 109 | ||||
| Jalapeno paprika | 105 | ||||
| Sárgabarack | 104 | ||||
| Kajszibarack | 104 | ||||
| Szegfűszeg (őrölt) | 103 | ||||
| Nektarin | 98 | ||||
| Aszalt szilva | 93 | ||||
| Görögdinnye | 78 | ||||
| Őszibaracklé | 78 | ||||
| Majoranna (szárított) | 70 | ||||
| Tyúktojás (sárgája, por) | 70 | ||||
| Őszibarack | 67 | ||||
| Szerecsendió (őrölt) | 66 | ||||
| Chili paprika (zöld) | 50 | ||||
| Uborka | 47 | ||||
| Csemegeuborka | 47 | ||||
| Savanyú uborka | 47 | ||||
| Bazsalikom | 46 | ||||
| Citromhéj | 45 | ||||
| Maracuja | 41 | ||||
| Passiógyümölcs | 41 | ||||
| Chili paprika (piros) | 40 | ||||
| Serrano paprika | 40 | ||||
| Tyúktojás (por) | 36 | ||||
| Szilva | 35 | ||||
| Kakukkfű (szárított) | 33 | ||||
| Tyúktojás (sárgája) | 33 | ||||
| Avokádó | 28 | ||||
| Kígyóuborka | 26 | ||||
| Fekete bors | 25 | ||||
| Bazsalikom (szárított) | 24 | ||||
| Sárgabab (konzerv) | 24 | ||||
| Vitamin- és ásványianyag-táblázatok | |||||