A foszfor hatása és szerepe a szervezetben
A foszfor az emberi szervezetben az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag. Különböző formában van jelen és a 85 százaléka a csontokban található. Nem véletlen tehát, hogy elsősorban a csontok, fogak egészségéért és szilárdságáért felel a kalciummal karöltve, de az élelmiszeripar is előszeretettel használja savanyító anyagként.
Hatása
- Hozzájárul a csontok, fogak egészségéért, szilárdságáért.
- Közreműködik a fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréjében.
- Szükséges az idegrendszer és számos enzim működéséhez is.
- A szervezet az energia egy részét foszforvegyületek formájában tárolja.
A foszfor hiánytünetei
A foszfor hiány nagyon ritka. Egyoldalú táplálkozás, túlzott alkoholfogyasztás vagy a savlekötők rendszeres használata mellett tud kialakulni hosszú idő alatt.
Hiánytünetek
- Csontok, fogak gyengülése
- Növekedési zavarok
- Ízületi merevség
- Fáradság, izomgyengeség
- Idegi problémák
- Testsúly problémák
A foszfor túladagolása és a tünetei
Az élelmiszereink többsége tele van foszforral, így általában véve is jellemző a túlzott foszforbevitel. Ez hosszú távon hozzájárulhat kalcium hiány kialakulásához, de emésztési problémákat is okozhat egyeseknél, mint például a hasmenés.
A foszfor napi szükséglete és szedése
Mennyit?
Egy felnőtt ember napi foszfor szükséglete 700 mg. Sportolók valamint terhesség és szoptatás idején valamivel magasabb, akár 1000-1250 mg is lehet, de még ezt a mennyiséget is bőségesen fedezi a hétköznapi étkezés, így külön foszfor bevitelére nincs szükség, már csak azért sem, mert a szervezet magas foszforszintje akadályozza a kalcium hatékony beépülését. Csak indokolt esetben orvosi javallatra ajánlott a szedése. Különösen veseelégtelenségben szenvedőknek nem ajánlott semmilyen foszfor tartalmú készítmény!
Mikor?
A foszfor szedése étkezés közben vagy után javasolt.
Mivel?
A D-vitamin segíti a felszívódását.
Mivel ne?
Magas koffein tartalmú italok, alkohol, savlekötők, gyógyszerek és kalcium.
A foszfor elsődleges forrásai
Foszfor szinte mindenben van, de főképp a magas fehérjetartalmú ételekben, mint a hüvelyesek, tejtermékek, húsok, halak, tojás.
| FOSZFORBAN GAZDAG ÉLELMISZEREK (Top 100)(Adatok 100 grammra) | Foszformg | NRV% | |||
|---|---|---|---|---|---|
| Gyapotmagliszt | 1684 | 700 | |||
| Tyúktojás (sárgája, por) | 1040 | 700 | |||
| Búzakorpa | 1013 | 700 | |||
| Mák | 870 | 700 | |||
| Búzacsíra | 842 | 700 | |||
| Mustármag | 828 | 700 | |||
| Szezámliszt | 807 | 700 | |||
| Gyapotmag | 800 | 700 | |||
| Szójafehérje | 776 | 700 | |||
| Romano sajt | 760 | 700 | |||
| Mogyoróliszt | 760 | 700 | |||
| Zabkorpa | 734 | 700 | |||
| Paradió | 725 | 700 | |||
| Brazil dió | 725 | 700 | |||
| Szójabab (száraz) | 704 | 700 | |||
| Parmezán sajt | 694 | 700 | |||
| Szójaliszt (zsírtalan) | 674 | 700 | |||
| Napraforgómag | 660 | 700 | |||
| Lenmag | 642 | 700 | |||
| Tyúktojás (por) | 629 | 700 | |||
| Szezámmag | 629 | 700 | |||
| Gruyere sajt | 605 | 700 | |||
| Kesudió | 593 | 700 | |||
| Kávé granulátum | 580 | 700 | |||
| Fenyőmag | 575 | 700 | |||
| Kömény | 568 | 700 | |||
| Kínai hosszú bab (száraz) | 559 | 700 | |||
| Amaránt (száraz) | 557 | 700 | |||
| Gouda sajt | 546 | 700 | |||
| Kapor (szárított) | 543 | 700 | |||
| Edámi sajt | 536 | 700 | |||
| Zabpehely | 523 | 700 | |||
| Zab | 523 | 700 | |||
| Fekete dió | 513 | 700 | |||
| Tilsiti sajt | 500 | 700 | |||
| Római kömény | 499 | 700 | |||
| Provolone sajt | 496 | 700 | |||
| Szójaliszt | 494 | 700 | |||
| Köményes sajt | 490 | 700 | |||
| Szardínia (konzerv, olajos) | 490 | 700 | |||
| Kesudió (pirított) | 490 | 700 | |||
| Pisztácia | 490 | 700 | |||
| Édeskömény | 487 | 700 | |||
| Mandula | 481 | 700 | |||
| Korianderlevél (szárított) | 481 | 700 | |||
| Mandula (pirított) | 471 | 700 | |||
| Pisztácia (pirított) | 469 | 700 | |||
| Muenster sajt | 468 | 700 | |||
| Cheshire sajt | 464 | 700 | |||
| Quinoa (száraz) | 457 | 700 | |||
| Colby sajt | 457 | 700 | |||
| Cheddar sajt | 455 | 700 | |||
| Zabliszt | 452 | 700 | |||
| Brick sajt | 451 | 700 | |||
| Szárnyasbab (száraz) | 451 | 700 | |||
| Turbolya (szárított) | 450 | 700 | |||
| Bab (száraz) | 447 | 700 | |||
| Vajdió | 446 | 700 | |||
| Monterey sajt | 444 | 700 | |||
| Ánizs | 440 | 700 | |||
| Tehénborsó (száraz) | 438 | 700 | |||
| Petrezselyem (szárított) | 436 | 700 | |||
| Vadrizs (száraz) | 433 | 700 | |||
| Favabab (száraz) | 421 | 700 | |||
| Disznóbab (száraz) | 421 | 700 | |||
| Ponty | 415 | 700 | |||
| Rózsaszín bab (száraz) | 415 | 700 | |||
| Fokhagymapor | 414 | 700 | |||
| Pintó bab (száraz) | 411 | 700 | |||
| Koriandermag | 409 | 700 | |||
| Vesebab (száraz) | 407 | 700 | |||
| Tengerészbab (száraz) | 407 | 700 | |||
| Vörösbab (száraz) | 406 | 700 | |||
| Limburger sajt | 393 | 700 | |||
| Rokfort sajt | 392 | 700 | |||
| Tyúktojás (sárgája) | 390 | 700 | |||
| Kéksajt | 387 | 700 | |||
| Marhamáj | 387 | 700 | |||
| Márványsajt | 387 | 700 | |||
| Limabab (száraz) | 385 | 700 | |||
| Adzuki bab (száraz) | 381 | 700 | |||
| Borjúmáj | 379 | 700 | |||
| Mogyoró | 376 | 700 | |||
| Kecskesajt | 375 | 700 | |||
| Római bab (száraz) | 372 | 700 | |||
| Jácintbab (száraz) | 372 | 700 | |||
| Müzli | 371 | 700 | |||
| Burgonyás kenyér | 369 | 700 | |||
| Galambborsó (száraz) | 367 | 700 | |||
| Currypor | 367 | 700 | |||
| Mungóbab (száraz) | 367 | 700 | |||
| Szardínia (konzerv, paradicsomos) | 366 | 700 | |||
| Báránymáj | 364 | 700 | |||
| Mogyoró (pirított) | 363 | 700 | |||
| Marhavelő | 362 | 700 | |||
| Trappista sajt | 360 | 700 | |||
| Popcorn | 358 | 700 | |||
| Kaviár (fekete, vörös) | 356 | 700 | |||
| Mozzarella sajt | 354 | 700 | |||
| Vitamin- és ásványianyag-táblázatok | |||||