A C-vitamin hatása és szerepe a szervezetben
A C-vitamin vagy más néven aszkorbinsav egy vízben oldódó vitamin, melynek számtalan pozitív élettani hatása van, de talán a legtöbbünknek az erős immunrendszer és a betegség megelőzés jut eszébe róla.
Hatása
- Erősíti az immunrendszert, segíti számos betegség megelőzését, a gyógyulás folyamatát és a tünetek enyhítését (pl.: nátha, influenza, asztma, allergia).
- Gyulladáscsökkentő valamint fokozza a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállását is.
- Erősíti a kötőszöveteket, inakat, szallagokat és az ízületekre is pozitív hatással van.
- Segíti a szervezet és az izmok regenerálódását (pl.: sport után), csökkenti a fáradtság érzetet.
- Antioxidáns hatása révén segíti a szervezet sejtjeit károsító szabad gyökök semlegesítését és a szervezet méregtelenítését.
- Segíti a hemoglobin előállítását és fokozza a vas felszívódását.
- Csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések és a hályog kialakulásának kockázatát.
A C-vitamin hiánytünetei
A C-vitamin hiánya akárcsak régen manapság is elég gyakori, hiszen az emberek elég egyoldalúan táplálkoznak. Persze ma már sokkal jobb a helyzet, így a régi tengerészeket még gyakran fenyegető skorbut komolyabb tünetei ma már elég ritkák.
Hiánytünetek
- Gyakori megfázás, betegségekre és fertőzésekre való nagyobb hajlam
- Gyengeség, fáradság
- Érzékeny ízületek, fájó csontok és izmok
- Általában rossz közérzet és ingerlékenység
- Elhúzódó sebgyógyulás
- Száraz, hámló, pikkelyes bőr
- Vérzésre fokozottam hajlam (pl.: orrvérzés, ínyvérzés, véraláfutások kialakulása)
- Romlik a visszerek állapota
- Ínygyulladás, foghullás
A C-vitamin túladagolása és a tünetei
A C-vitamin magas, napi 1000 mg-ot meghaladó dózisban hasmenést és gyomorpanaszokat, például puffadást okozhat egyeseknél, valamint csökkenti a réz és szelén felszívódását, így ezt érdemes ellensúlyozni magasabb ásványianyag-bevitellel.
A C-vitamin és a vesekő?
Rengeteg egymásnak ellentmondó kutatás készült ez ügyben, így nem célunk köztük igazságot tenni. Egy része semmiféle összefüggést nem talált a C-vitamin és a vesekövek között, sőt egyesek még pozitív jótékony hatást is megállapítottak, míg más tanulmányok (bár úgy tűnik ezek száma kisebb és több esetben a kísérletek körülményei is megkérdőjelezhetőek voltak) meg óva intenek a túlzott C-vitamain beviteltől.
Egy biztos, hogy a C-vitamin egészségben betöltött szerepe és bizonyított jótékony hatásai egyértelműek, viszont azért az esetleges kockázatokat is érdemes figyelembe venni. Az ajánlások jelentős része nem ajánl napi 1000 mg-ot meghaladó mennyiséget azok számára, akik hajlamosak a vesekőképződésre.
A C-vitamin napi szükséglete és szedése
Mennyit?
Egy felnőtt ember hivatalos napi C-vitamin szükséglete 80 mg. A valóságban azonban ennél sokkal nagyobb dózisban érdemes szedni általában véve is, de sportolóknak vagy betegség idején mindenképpen. A nem hivatalos ajánlások jelentős része a napi 200-1000 mg-os dózist tartja megfelelőnek.
Milyet?
A természetes forrásból készülő vagy részben azt is felhasználó C-vitamin készítmények jobbak.
Mikor?
Magas dózisban szedve érdemes napi több kisebb adagra elosztva szedni vagy elnyújtott felszívódású készítményt használni, mivel a C-vitamin gyorsan kiürül a szervezetből.
Mivel?
Egymást hatását kölcsönösen segítik az E-vitaminnal és a bioflavonoidokkal.
Mivel ne?
Magas koffein tartalmú italok, alkohol, savlekötők, gyógyszerek.
Nagy dózisban a C-vitamin akadályozza a réz felszívódását.
Éhgyomorra a nagyobb dózisú C-vitamin kiegészítés nátrium-szelenittel együtt szedve jelentősen rontja a szelén felszívódását.
A C-vitamin elsődleges forrásai
A C-vitamin elsődleges forrásai elsősorban a citrusfélék, de számos egyéb gyümölcs és zöldség például a paprika és káposztafélék is bővelkednek benne. Azonban a C-vitamin elég érzékeny és hő hatására gyorsan elbomlik, de még a szobahőmérsékleten történő tárolás közben is napról-napra gyorsan apad a mennyisége, így ha természetes módon szeretnéd biztosítani a szükséges mennyiséget, akkor csak a friss és nyers jöhet szóba.
| C-VITAMINBAN GAZDAG ÉLELMISZEREK (Top 100)(Adatok 100 grammra) | C-vitaminmg | NRV% | |||
|---|---|---|---|---|---|
| Acerola | 1677.6 | 80 | |||
| Korianderlevél (szárított) | 566.7 | 80 | |||
| Csipkebogyó | 426 | 80 | |||
| Chili paprika (zöld) | 242.5 | 80 | |||
| Guava | 228.3 | 80 | |||
| Étkezési paprika | 183.5 | 80 | |||
| Paprika | 183.5 | 80 | |||
| Aszalt licsi | 183 | 80 | |||
| Fekete ribizli | 181 | 80 | |||
| Chili paprika (piros) | 143.7 | 80 | |||
| Narancshéj | 136 | 80 | |||
| Fehérrépa | 133 | 80 | |||
| Leveles kel | 130 | 80 | |||
| Fodros kel | 130 | 80 | |||
| Citromhéj | 129 | 80 | |||
| Petrezselyem (szárított) | 125 | 80 | |||
| Jalapeno paprika | 118.6 | 80 | |||
| Malabár spenótlevél | 102 | 80 | |||
| Kivi | 92.7 | 80 | |||
| Brokkoli | 89.2 | 80 | |||
| Kelbimbó | 85 | 80 | |||
| Kapor | 85 | 80 | |||
| Longán | 84 | 80 | |||
| Zöldpaprika | 80.4 | 80 | |||
| Sáfrány | 80.8 | 80 | |||
| Cayenne bors | 76.4 | 80 | |||
| Kelbimbó (fagyasztott) | 74.1 | 80 | |||
| Licsi | 71.5 | 80 | |||
| Paradicsomlé | 70.1 | 80 | |||
| Jujuba (kínai datolya) | 69 | 80 | |||
| Karalábé | 62 | 80 | |||
| Pomelo | 61 | 80 | |||
| Rozmaring (szárított) | 61.2 | 80 | |||
| Papaya | 60.9 | 80 | |||
| Metélőhagyma | 58.1 | 80 | |||
| Eper | 58.8 | 80 | |||
| Snidling | 58.1 | 80 | |||
| Szamóca | 58.8 | 80 | |||
| Vörös káposzta | 57 | 80 | |||
| Lilakáposzta | 57 | 80 | |||
| Brokkoli (fagyasztott) | 56.4 | 80 | |||
| Citrom | 53 | 80 | |||
| Narancs | 53.2 | 80 | |||
| Majoranna (szárított) | 51.4 | 80 | |||
| Borsfű (szárított) | 50 | 80 | |||
| Tárkony (szárított) | 50 | 80 | |||
| Kapor (szárított) | 50 | 80 | |||
| Kakukkfű (szárított) | 50 | 80 | |||
| Turbolya (szárított) | 50 | 80 | |||
| Narancslé | 50 | 80 | |||
| Karfiol | 48.2 | 80 | |||
| Klementin | 48.8 | 80 | |||
| Ananász | 47.8 | 80 | |||
| Babérlevél | 46.5 | 80 | |||
| Kínai kel (pak-choi) | 45 | 80 | |||
| Marhalép | 45.5 | 80 | |||
| Serrano paprika | 44.9 | 80 | |||
| Kumquat | 43.9 | 80 | |||
| Amaránt levél (friss) | 43.3 | 80 | |||
| Piros ribizli | 41 | 80 | |||
| Borjúlép | 41 | 80 | |||
| Wasabi gyökér | 41.9 | 80 | |||
| Gesztenye | 40.2 | 80 | |||
| Zöldborsó (nyers) | 40 | 80 | |||
| Borjútüdő | 39 | 80 | |||
| Grapefruitlé (fehér) | 38 | 80 | |||
| Marhatüdő | 38.5 | 80 | |||
| Citromlé | 38.7 | 80 | |||
| Grapefruitlé (piros) | 38 | 80 | |||
| Sárgadinnye | 36.7 | 80 | |||
| Kantalup dinnye | 36.7 | 80 | |||
| Szeder | 36.4 | 80 | |||
| Fejes káposzta | 36.6 | 80 | |||
| Mangó | 36.4 | 80 | |||
| Bodzabogyó | 36 | 80 | |||
| Csillaggyümölcs (Karambola) | 34.4 | 80 | |||
| Grapefruit (fehér) | 33.3 | 80 | |||
| Zsálya (szárított) | 32.4 | 80 | |||
| Feijoa | 32.9 | 80 | |||
| Fokhagyma | 31.2 | 80 | |||
| Kelkáposzta | 31 | 80 | |||
| Grapefruit (piros) | 31.2 | 80 | |||
| Borsmenta (friss) | 31.8 | 80 | |||
| Báránytüdő | 31 | 80 | |||
| Chips (burgonya) | 31.1 | 80 | |||
| Maracuja | 30 | 80 | |||
| Passiógyümölcs | 30 | 80 | |||
| Mangold | 30 | 80 | |||
| Lime | 29.1 | 80 | |||
| Jégcsapretek | 29 | 80 | |||
| Szójabab (száraz) | 29 | 80 | |||
| Kenyérfa gyümölcse | 29 | 80 | |||
| Spenótlevél | 28.1 | 80 | |||
| Sertéslép | 28.5 | 80 | |||
| Kínai kel (pe-tsai) | 27 | 80 | |||
| Korianderlevél (friss) | 27 | 80 | |||
| Egres | 27.7 | 80 | |||
| Mandarin | 26.7 | 80 | |||
| Gesztenye (sült) | 26 | 80 | |||
| Vitamin- és ásványianyag-táblázatok | |||||