A szelén hatása és szerepe a szervezetben
A szelén egy nélkülözhetetlen ásványi anyag az emberi szervezet számára, azonban csak nagyon kis mennyiségben van belőle szüksége. Túlzott bevitele épp oly káros, mint a hiánya.
Hatása
- Fontos antioxidáns elemként részt vesz a szabadgyökök elleni védekezésben.
- Részt vesz a nehézfémek megkötésében és eltávolításában.
- Hozzájárul az erős immunrendszerhez és az egészséges férfi és női termékenységhez.
- Szükséges a pajzsmirigy és ezen keresztül az anyagcsere megfelelő működéséhez.
A szelén hiánytünetei
Magyarország területe szelénben kevésbé gazdag, így az itt előállított növényi és állati eredetű élelmiszerek is kevesebb szelént tartalmaznak, mint más országokban. Ez növeli a szelénhiány kialakulásának kockázatát, de a kockázat főként az egyoldalú táplálkozást folytatók, vegetáriánusok, rendszeres dialízis kezelés alatt állók és a HIV fertőzöttek körében nagyobb. Férfiak körében szintén nagyobb a kockázat, mivel a spermával jelentős mennyiségű szelén távozik a szervezetből.
Hiánytünetek
- Fáradtság, gyengeség, depresszió
- A koncentráló képesség csökkenése
- Gyengült immunrendszer, fokozottabb hajlam a fertőzésekre
- Pajzsmirigy-alulműködés
- Hozzájárulhat a Keshan-kór (egyfajta szívbetegség), a Kashin-Beck kór (egyfajta gyulladásos ízületi megbetegedés) és a férfi és női meddőség kialakulásához.
A szelén túladagolása és a tünetei
A szelén könnyen mérgező lehet, de ez leginkább csak akkor fordulhat elő, ha valakinek eleve gazdag az étrendje szelénben és mellette még rendszeresen magas szelén tartalmú készítményeket is szed.
A túladagolás tünetei
- Hányinger, hasmenés
- Hányinger, hasmenés
- Fáradság, izomfájdalmak
- Fémes íz a szájban, fokhagymás lehelet, bőrkiütés
- Idegrendszeri problémák, ingerlékenység
- Töredezett haj és köröm, súlyosabb esetben hajhullás, köröm elszíneződése és elvesztése
- Súlyos mérgezés esetén légzési nehézségek, veseelégtelenség és szívroham
A szelén napi szükséglete és szedése
Mennyit?
Egy felnőtt ember napi szelén szükséglete 55 µg. Ezt a minimális mennyiséget étkezéssel is könnyű fedezni és ajánlott is abból megoldani. Ennél jóval nagyobb mennyiségben csak orvosi javallatra kúraszerűen ajánlott fogyasztani.
Milyet?
A szelén szerves formái L-szelenometionin és L-szelenocisztein hatékonyabban szívódnak fel. A nátrium-szelenit kevésbé hatékony viszont éppen ezért kisebb a túladagolás veszélye is.
Mikor?
A szelén éhgyomorra is szedhető, de inkább multivitamin formájában étkezés közben vagy után javasolt.
Mivel?
Az E-vitaminnal együtt erősítik egymás antioxidáns hatását.
Mivel ne?
Magas koffein tartalmú italok, alkohol, savlekötők, gyógyszerek.
Éhgyomorra nagyobb dózisú C-vitamin kiegészítés nátrium-szelenittel együtt szedve jelentősen rontja a szelén felszívódását.
A szelén elsődleges forrásai
Kiemelkedő szelén forrás a brazildió vagy más néven paradió. Már 1-2 szem is bőségesen fedezi a szükségletet. De szelénben főként a belsőségek, húsok, halak és tojás bővelkednek.
| SZELÉNBEN GAZDAG ÉLELMISZEREK (Top 100)(Adatok 100 grammra) | Szelénµg | NRV% | |||
|---|---|---|---|---|---|
| Brazil dió | 1917 | 55 | |||
| Paradió | 1917 | 55 | |||
| Mustármag | 208.1 | 55 | |||
| Sertésvese | 190 | 55 | |||
| Tyúktojás (por) | 164.7 | 55 | |||
| Marhavese | 141 | 55 | |||
| Tyúktojás (sárgája, por) | 139.3 | 55 | |||
| Bárányvese | 126.9 | 55 | |||
| Tyúktojás (fehérje, por) | 125.1 | 55 | |||
| Puffasztott búza | 123.1 | 55 | |||
| Báránymáj | 82.4 | 55 | |||
| Borjúvese | 80 | 55 | |||
| Búzacsíra | 79.2 | 55 | |||
| Metélt tészta (száraz) | 78.8 | 55 | |||
| Búzakorpa | 77.6 | 55 | |||
| Osztriga | 77 | 55 | |||
| Teljes kiőrlésű tészta (száraz) | 77.6 | 55 | |||
| Pulykamáj | 68.7 | 55 | |||
| Libamáj | 68.1 | 55 | |||
| Kacsamáj | 67 | 55 | |||
| Kaviár (fekete, vörös) | 65.5 | 55 | |||
| Kávé granulátum | 64.1 | 55 | |||
| Makaróni (száraz) | 63.2 | 55 | |||
| Homár | 63.6 | 55 | |||
| Spagetti (száraz) | 63.2 | 55 | |||
| Marhalép | 62.2 | 55 | |||
| Borjúlép | 61.7 | 55 | |||
| Kardhal | 57.4 | 55 | |||
| Tyúktojás (sárgája) | 56 | 55 | |||
| Gyömbér (őrölt) | 55.8 | 55 | |||
| Csirkeaprólék | 55.2 | 55 | |||
| Csirkemáj | 54.6 | 55 | |||
| Napraforgómag | 53 | 55 | |||
| Sertésmáj | 52.7 | 55 | |||
| Szardínia (konzerv, olajos) | 52.7 | 55 | |||
| Óriás laposhal | 51.1 | 55 | |||
| Zabkorpa | 45.2 | 55 | |||
| Abalone kagyló | 44.8 | 55 | |||
| Pita (teljes kiőrlésű) | 44 | 55 | |||
| Tintahal | 44.8 | 55 | |||
| Polip | 44.8 | 55 | |||
| Marhatüdő | 44.3 | 55 | |||
| Makréla | 44.1 | 55 | |||
| Tilápia | 41.8 | 55 | |||
| Szardínia (konzerv, paradicsomos) | 40.6 | 55 | |||
| Currypor | 40.3 | 55 | |||
| Marhamáj | 39.7 | 55 | |||
| Csattogóhal | 38.2 | 55 | |||
| Dungeness rák | 37.1 | 55 | |||
| Árpaliszt | 37.7 | 55 | |||
| Kék rák | 37.4 | 55 | |||
| Árpa | 37.7 | 55 | |||
| Pompano hal | 36.5 | 55 | |||
| Oriás rombuszhal | 36.5 | 55 | |||
| Cápa | 36.5 | 55 | |||
| Ajóka | 36.5 | 55 | |||
| Libatojás | 36.9 | 55 | |||
| Hering | 36.5 | 55 | |||
| Kacsatojás | 36.4 | 55 | |||
| Teljes kiőrlésű tészta (főtt) | 36.3 | 55 | |||
| Tonhal | 36.5 | 55 | |||
| Makrahal | 36.5 | 55 | |||
| Vajhal | 36.5 | 55 | |||
| Sertéskaraj (rövid karaj) | 36.7 | 55 | |||
| Amerikai alóza | 36.5 | 55 | |||
| Farkashal | 36.5 | 55 | |||
| Sertéscomb | 35.4 | 55 | |||
| Pulykaszív | 35.4 | 55 | |||
| Sertésborda | 34.8 | 55 | |||
| Zabliszt | 34 | 55 | |||
| Pulykatojás | 34.3 | 55 | |||
| Szezámmag | 34.4 | 55 | |||
| Sertéshús (sovány) | 34.8 | 55 | |||
| Királyrák | 34.6 | 55 | |||
| Tükörtojás | 33.1 | 55 | |||
| Borjúszív | 33.3 | 55 | |||
| Sertéskaraj (hosszú karaj) | 33.1 | 55 | |||
| Báránylép | 32.4 | 55 | |||
| Bárányszív | 32 | 55 | |||
| Fürjtojás | 32 | 55 | |||
| Sertéslép | 32.8 | 55 | |||
| Köles liszt | 32.7 | 55 | |||
| Sertésgyomor | 31.1 | 55 | |||
| Búzakorpás kenyér | 31 | 55 | |||
| Édesvízi rák | 31.6 | 55 | |||
| Búzacsírás kenyér | 30.5 | 55 | |||
| Marha feketepecsenye | 30.8 | 55 | |||
| Kagyló | 30.6 | 55 | |||
| Sertéshús (közepesen zsíros) | 30.2 | 55 | |||
| Buggyantott tojás | 30.6 | 55 | |||
| Zabkorpás kenyér | 30 | 55 | |||
| Főtt tojás | 30.8 | 55 | |||
| Sertésszűz | 30.3 | 55 | |||
| Marhacomb | 30.3 | 55 | |||
| Tyúktojás | 30.7 | 55 | |||
| Rozskenyér | 30.9 | 55 | |||
| Lazac | 29.8 | 55 | |||
| Sertéslapocka | 29.5 | 55 | |||
| Turbolya (szárított) | 29.3 | 55 | |||
| Vitamin- és ásványianyag-táblázatok | |||||