A kalcium hatása és szerepe a szervezetben
A kalcium egy nélkülözhetetlen ásványi anyag, melynek 98%-a a csontokban található. Nem véletlen tehát, hogy elsődleges szerepe az erős csontozat fenntartásában van, amihez persze más tápanyagok megléte, valamint a testmozgás is szükséges. A kalcium viszont meglehetősen problémás a többi vitaminhoz és ásványi anyaghoz képest, így különösen fontos, hogy betartsuk a szedésével kapcsolatos ajánlásokat.
Hatása
- Erős csontok, fogak, ízületek fenntartása.
- Hozzájárul az egészséges izom és idegrendszerhez.
- Csökkenti az izom görcsök kialakulását és az ingerlékenységet.
- Szükséges a véralvadáshoz is.
A kalcium hiánytünetei
A kalcium hiány meglehetősen gyakori. Jobbik esetben a kevés kalciumbevitel miatt, mert az könnyen megoldható. A másik eset az, amikor valaki bár sok kalciumot fogyaszt, de a felszívódásához szükséges feltételek nem teljesülése miatt a jelentős része csak átmegy az emberen. A legrosszabb eset pedig az, amikor szintén megfelelő a kalciumbevitel, fel is szívódik, de a megfelelő hasznosulásához a feltételek nem megfelelőek, így annak egy része felhasználatlanul szépen lassan lerakodik a szervezetében és ez idővel súlyos problémákat okozhat.
Hiánytünetek
- Izomgörcsök, izomrángások
- Csontritkulás
- Vesekőképződés, érelmeszesedés
A kalcium túladagolása és a tünetei
A kalciumbevitelt nem érdemes túlzásba vinni, mert hosszútávon a fel nem használt felesleg lerakódhat a vesékben és erekben, ami vesekövet, meszesedést és egyéb problémákat okozhat. Leginkább ez a fő probléma a túlzott kalciumbevitellel kapcsolatosan. Ezt úgy kerülhetjük el, ha biztosítjuk a kalcium megfelelő felszívódásához és hasznosulásához szükséges feltételeket, amit a kalcium szedésével kapcsolatos ajánlások betartásával lehet elérni.
Aki vesekőképződésre hajlamos vagy egyéb veseműködési-zavarban szenved, mindenképpen kérje ki a kezelőorvosa tanácsát is, amennyiben külön kalciumpótlásra van szüksége.
A túladagolás tünetei
- Hasi fájdalom, hányinger, székrekedés
- Vesekőképződés, érelmeszesedés
- Szívritmuszavar
- Mentális zavarok
- Izomgyengeség
A kalcium napi szükséglete és szedése
Mennyit?
Egy felnőtt ember napi kalcium szükséglete 800-1000 mg. A kalciumbevitellel kapcsolatosan a különböző országok, szervezetek, ajánlások eléggé eltérnek egymástól. Jelentős különbségek vannak a kor és nem függvényében. Az újabbak inkább a mérsékeltebb bevitelt javasolják, mivel a kalcium túlzott bevitele hosszútávon számos valós egészségügyi kockázattal jár. A kalcium megfelelő hasznosulásához a szervezet D-vitamin, magnézium és K-vitamin szintjének rendben kell lennie és az újabb ajánlások is inkább már ezek fontosságát hangsúlyozzák, mint a kalcium értelmetlen túladagolását.
| Korév | Férfiak/Nőkmg |
|---|---|
| 1-3 | 450 |
| 4-10 | 800 |
| 11-17 | 1150 |
| 18-24 | 1000 |
| 25+ | 950 |
Milyet?
Kalcium-citrát étkezéssel vagy akár üres gyomorra is.
Jelenleg a kalcium-citrát készítmények rendelkeznek a legjobb felszívódással, jól emészthetőek, nem okoznak gyomor panaszokat, akár éhgyomorra is lehet fogyasztani őket, valamint ennél a formánál a vesekőképződés kockázata is sokkal kisebb.
A kalcium egyéb formái (pl.: kalcium-karbonát és egyebek) viszont kevésbé hatékonyak, még akkor is, ha valamilyen hangzatos forrást jelölnek meg a készítményen például kagyló, korall, tojáshéj vagy bármi egyéb. Mind ugyanazt tartalmazzák, kalcium-karbonátot. Bár meg kell jegyezni, hogy egy-két kutatás úgy találta, hogy a tojáshéjpor a tojáshéj egyéb összetevői miatt valamivel hatékonyabb, mint az egyéb forrásból előállított tiszta kalcium-karbonát.
Mikor?
Több kisebb adagban, egyszerre maximum 500 mg-ot ajánlott fogyasztani a jobb felszívódás miatt. Ennél nagyobb mennyiségben drasztikusan csökken a felszívódás.
A kalcium-citrát éhgyomorra szedve is jól hasznosul, de a kalcium-karbonátot és egyéb formáit inkább kisebb étkezéssel, mert az étkezés közben termelődő gyomorsav segíti a megfelelő hasznosulásukat. Pezsgőtabletta formában viszont éhgyomorra is fogyaszthatóak.
A kalcium sok mindennel kölcsönhatásba lép vagy akadályozzák egymás felszívódását, így jobb mindentől külön szedni. A kalcium és más készítmények, még a multivitaminok beszedése között is legalább 2 óra teljen el.
A kombinált kalcium-magnézium készítmények még, ha az optimális 2:1 arányúak is, nem feltétlen a legjobb választás. Sokszor a legrosszabb kalcium és magnézium fajtákat tartalmazzák és szintén emésztési panaszokat okozhatnak. Ráadásul ez a két ásványi anyag verseng a felszívódásért ezért sokak számára főként, ha nagyobb mennyiségre van valakinek szüksége, optimálisabb megoldást jelenhet, ha ezt a két ásványi anyagot inkább külön veszi be. A magnéziumot például beveheti reggel és este, a kalciumot meg napközben. Így amikor a kalciumot beveszi, a reggeli magnézium adag már dolgozik a testében és tudja segíteni a kalcium jobb hasznosulását. Határozd meg, hogy valójában mennyire van szükséged belőlük és annak megfelelően fogyasztd őket. A kalkulációhoz használhatod a kalcium és magnézium szükséglet kalkulátort.
Mivel?
A D-vitamin segíti a felszívódását. A kalcium hasznosulásához pedig az is szükséges, hogy a szervezet K-vitamin és magnézium szintje is rendben legyen. Hiába szed valaki sok kalciumot, ha D-vitamin, K-vitamin vagy magnézium hiánya van, semmit sem ér és jó eséllyel csak növeli a lerakódás kockázatát. A K-vitamin hiány ritka, viszont a magnézium hiány elég gyakori, így annak a külön önálló pótlása valószínűleg szükséges lehet. Fontos, hogy csak jól felszívódó magnézium formát válassz.
Mivel ne?
Magas koffein tartalmú italok, alkohol, savlekötők, gyógyszerek.
Szénsavas üdítők, vas, foszfor, cink.
A magas oxálsav tartalom miatt ezekkel az élelmiszerekkel nem ajánlott: kakaópor, csokoládé, sóska, spenót, rebarbara, zellergumó, cékla, szója, tofu, bab, mandula, dió, kesudió, narancs, ananász, málna.
A magas fitinsav és rost tartalom miatt pedig a teljes kiőrlésű termékekkel sem.
A kalcium elsődleges forrásai
A legjobb természetes kalciumforrások a tej és tejtermékek. A növényi forrásokból kevésbé hatékony a felszívódása.
| KALCIUMBAN GAZDAG ÉLELMISZEREK (Top 100)(Adatok 100 grammra) | Kalciummg | NRV% | |||
|---|---|---|---|---|---|
| Bazsalikom (szárított) | 2240 | 800 | |||
| Borsfű (szárított) | 2132 | 800 | |||
| Majoranna (szárított) | 1990 | 800 | |||
| Kakukkfű (szárított) | 1890 | 800 | |||
| Kapor (szárított) | 1784 | 800 | |||
| Zsálya (szárított) | 1652 | 800 | |||
| Oregánó (szárított) | 1597 | 800 | |||
| Fodormenta (szárított) | 1488 | 800 | |||
| Mák | 1438 | 800 | |||
| Turbolya (szárított) | 1346 | 800 | |||
| Rozmaring (szárított) | 1280 | 800 | |||
| Korianderlevél (szárított) | 1246 | 800 | |||
| Édeskömény | 1196 | 800 | |||
| Parmezán sajt | 1184 | 800 | |||
| Petrezselyem (szárított) | 1140 | 800 | |||
| Tárkony (szárított) | 1139 | 800 | |||
| Romano sajt | 1064 | 800 | |||
| Gruyere sajt | 1011 | 800 | |||
| Fahéj | 1002 | 800 | |||
| Szezámmag | 975 | 800 | |||
| Római kömény | 931 | 800 | |||
| Babérlevél | 834 | 800 | |||
| Provolone sajt | 756 | 800 | |||
| Monterey sajt | 746 | 800 | |||
| Edámi sajt | 731 | 800 | |||
| Muenster sajt | 717 | 800 | |||
| Cheddar sajt | 710 | 800 | |||
| Koriandermag | 709 | 800 | |||
| Tilsiti sajt | 700 | 800 | |||
| Gouda sajt | 700 | 800 | |||
| Kömény | 689 | 800 | |||
| Colby sajt | 685 | 800 | |||
| Brick sajt | 674 | 800 | |||
| Köményes sajt | 673 | 800 | |||
| Rokfort sajt | 662 | 800 | |||
| Trappista sajt | 650 | 800 | |||
| Ánizs | 646 | 800 | |||
| Cheshire sajt | 643 | 800 | |||
| Szegfűszeg (őrölt) | 632 | 800 | |||
| Fontina sajt | 550 | 800 | |||
| Kéksajt | 528 | 800 | |||
| Márványsajt | 528 | 800 | |||
| Currypor | 525 | 800 | |||
| Mozzarella sajt | 505 | 800 | |||
| Gyapotmagliszt | 504 | 800 | |||
| Limburger sajt | 497 | 800 | |||
| Feta sajt | 493 | 800 | |||
| Fekete bors | 443 | 800 | |||
| Szárnyasbab (száraz) | 440 | 800 | |||
| Camembert sajt | 388 | 800 | |||
| Vöröshagymapor | 384 | 800 | |||
| Kardamom | 383 | 800 | |||
| Szardínia (konzerv, olajos) | 382 | 800 | |||
| Szójatúró (Tofu) | 350 | 800 | |||
| Szentjánoskenyér liszt | 348 | 800 | |||
| Chilipor | 330 | 800 | |||
| Kecskesajt | 298 | 800 | |||
| Tyúktojás (sárgája, por) | 289 | 800 | |||
| Sűrített tej | 284 | 800 | |||
| Szójabab (száraz) | 277 | 800 | |||
| Kaviár (fekete, vörös) | 275 | 800 | |||
| Mandula | 269 | 800 | |||
| Mandula (pirított) | 268 | 800 | |||
| Mustármag | 266 | 800 | |||
| Fehér bors | 265 | 800 | |||
| Lenmag | 255 | 800 | |||
| Tyúktojás (por) | 244 | 800 | |||
| Borsmenta (friss) | 243 | 800 | |||
| Szójaliszt (zsírtalan) | 241 | 800 | |||
| Fehérbab (száraz) | 240 | 800 | |||
| Szardínia (konzerv, paradicsomos) | 240 | 800 | |||
| Piros paprika (őrölt) | 229 | 800 | |||
| Amaránt levél (friss) | 215 | 800 | |||
| Kapor | 208 | 800 | |||
| Ricotta sajt | 207 | 800 | |||
| Szójaliszt | 206 | 800 | |||
| Melasz | 205 | 800 | |||
| Fodros kel | 205 | 800 | |||
| Leveles kel | 205 | 800 | |||
| Fehércsokoládé | 199 | 800 | |||
| Fodormenta (friss) | 199 | 800 | |||
| Mandulaital | 197 | 800 | |||
| Szójabab (száraz) | 197 | 800 | |||
| Tejcsokoládé | 189 | 800 | |||
| Burgonyás kenyér | 188 | 800 | |||
| Szerecsendió (őrölt) | 184 | 800 | |||
| Brie sajt | 184 | 800 | |||
| Zsemlemorzsa | 183 | 800 | |||
| Fokhagyma | 181 | 800 | |||
| Szójafehérje | 178 | 800 | |||
| Bazsalikom | 177 | 800 | |||
| Görögszénamag | 176 | 800 | |||
| Bab (száraz) | 175 | 800 | |||
| Chips (tortilla) | 174 | 800 | |||
| Bivalytej | 169 | 800 | |||
| Csipkebogyó | 169 | 800 | |||
| Kurkuma (őrölt) | 168 | 800 | |||
| Aszalt füge | 162 | 800 | |||
| Teljes kiőrlésű kenyér | 161 | 800 | |||
| Vitamin- és ásványianyag-táblázatok | |||||