A B8-vitamin hatása és szerepe a szervezetben
A B8-vitamin vagy gyakoribb nevén kolin egy vízben oldódó vitamin, mely valójában nem egy vitamin. A szervezet maga is előtudja állítani és elsősorban a zsírok és a koleszterin felhasználását segíti a szervezetben.
Hatása
- Hozzájárul a zsírok és a koleszterin felhasználásához.
- Védi a májat, a veséket, az epehólyagot és az ereket.
- Megakadályozza a máj elzsírosodását és a koleszterin lerakódását az érfalakon.
- Csökkenti az epekő kialakulásának kockázatát.
- Segíti a szervezet méregtelenítését, különösen a mérgező anyagok például gyógyszerek káros hatásait csökkenti.
- Javítja a memóriát.
A B8-vitamin hiánytünetei
Kolin hiány gyakorlatilag nem tud előfordulni, mivel rengeteg élelmiszer tartalmazza nagy mennyiségben és a szervezet maga is elő tudja állítani.
A B8-vitamin túladagolása és a tünetei
A kolint túladagolni csak nagyon nagy dózisban, legalább napi 10 g feletti mennyiségben lehet. Ebben az esetben halszaga lehet az embernek.
A B8-vitamin napi szükséglete és szedése
Mennyit?
A kolinnak nincs hivatalosan meghatározott ajánlott napi adagja. Egy átlagos felnőtt ember naponta legalább 500-1000 mg-ot fogyaszt belőle, ami bőségesen fedezi a szervezet kolin szükségletét, ami egyes ajánlások szerint napi 400-500 mg.
Mikor?
Amennyiben még is szednél külön kolint, akkor étkezés közben vagy után javasolt multivitamin vagy B-vitamin komplex formájában, mivel a különböző B-vitaminok előnyösen hatnak egymásra, és mert egyensúlyban kell lenniük egymással.
Mivel?
A hasznosulását segíti a többi B vitamin, a folsav és különösen az inozitol.
Mivel ne?
Magas koffein tartalmú italok, alkohol, savlekötők, gyógyszerek.
Az B8-vitamin elsődleges forrásai
Kolin sok mindenben van. Különösen a tojás és a belsőségek tartalmazzák nagy mennyiségben, de a húsok, halak, hüvelyesek és még számtalan élelmiszer is.
| B8-VITAMINBAN GAZDAG ÉLELMISZEREK (Top 100)(Adatok 100 grammra) | B8-vitaminmg | NRV% | |||
|---|---|---|---|---|---|
| Tyúktojás (sárgája, por) | 2403.3 | 425 | |||
| Tyúktojás (por) | 1266.7 | 425 | |||
| Tyúktojás (sárgája) | 820.2 | 425 | |||
| Kaviár (fekete, vörös) | 490.9 | 425 | |||
| Marhamáj | 333.3 | 425 | |||
| Tükörtojás | 317.1 | 425 | |||
| Borjúmáj | 310 | 425 | |||
| Főtt tojás | 293.8 | 425 | |||
| Tyúktojás | 293.8 | 425 | |||
| Fürjtojás | 263.4 | 425 | |||
| Kacsatojás | 263.4 | 425 | |||
| Libatojás | 263.4 | 425 | |||
| Buggyantott tojás | 234.1 | 425 | |||
| Pulykamáj | 221.8 | 425 | |||
| Rántott tojás | 221 | 425 | |||
| Csirkemáj | 194.4 | 425 | |||
| Sertésgyomor | 194.8 | 425 | |||
| Szójaliszt | 190.6 | 425 | |||
| Szójafehérje | 190.9 | 425 | |||
| Pulykaszív | 126.8 | 425 | |||
| Pulykazsír | 122.4 | 425 | |||
| Kacsazsír | 122.4 | 425 | |||
| Csirkezsír | 122.4 | 425 | |||
| Mustármag | 122.7 | 425 | |||
| Szójabab (száraz) | 115.9 | 425 | |||
| Borjúhátszín | 110.5 | 425 | |||
| Mogyoróliszt | 108.7 | 425 | |||
| Borjúlapocka | 99.1 | 425 | |||
| Borjúlábszár | 99.9 | 425 | |||
| Csicseriborsó (száraz) | 99.3 | 425 | |||
| Marhatarja | 98 | 425 | |||
| Mungóbab (száraz) | 97.9 | 425 | |||
| Petrezselyem (szárított) | 97.1 | 425 | |||
| Korianderlevél (szárított) | 97.1 | 425 | |||
| Lencse (száraz) | 96.4 | 425 | |||
| Borjúhús | 96.5 | 425 | |||
| Limabab (száraz) | 96.7 | 425 | |||
| Disznóbab (száraz) | 95.8 | 425 | |||
| Favabab (száraz) | 95.8 | 425 | |||
| Sárgaborsó (száraz) | 95.5 | 425 | |||
| Lazac | 94.6 | 425 | |||
| Marha feketepecsenye | 92.6 | 425 | |||
| Marhacomb | 91.3 | 425 | |||
| Sűrített tej | 89.1 | 425 | |||
| Pulykazúza | 89.7 | 425 | |||
| Marha hasaalja | 88.6 | 425 | |||
| Sertésborda | 87.3 | 425 | |||
| Tengerészbab (száraz) | 87.4 | 425 | |||
| Marhafartő | 85.9 | 425 | |||
| Sertéssonka | 84.7 | 425 | |||
| Csirkeszárny (bőrrel) | 82 | 425 | |||
| Csirkemell | 82.1 | 425 | |||
| Édesvízi rák | 80.9 | 425 | |||
| Marhafaggyú | 79.8 | 425 | |||
| Sertésszűz | 79.7 | 425 | |||
| Birkazsír | 79.8 | 425 | |||
| Marhazsír | 79.8 | 425 | |||
| Metélt tészta (száraz) | 78.7 | 425 | |||
| Lenmag | 78.7 | 425 | |||
| Sertéstarja | 78.8 | 425 | |||
| Sertéskaraj (rövid karaj) | 77.3 | 425 | |||
| Marhaszegy | 76.9 | 425 | |||
| Szardínia (konzerv, paradicsomos) | 76 | 425 | |||
| Szardínia (konzerv, olajos) | 75 | 425 | |||
| Pulyka felsőcomb | 75.9 | 425 | |||
| Pulyka alsócomb | 75.6 | 425 | |||
| Búzakorpa | 74.4 | 425 | |||
| Amerikai alóza | 74 | 425 | |||
| Sertéscomb | 72.3 | 425 | |||
| Pulyka alsócomb (bőrrel) | 72.5 | 425 | |||
| Sertéshús (sovány) | 71.7 | 425 | |||
| Pisztácia (pirított) | 71.4 | 425 | |||
| Quinoa (száraz) | 70.2 | 425 | |||
| Homár | 70.3 | 425 | |||
| Marhalapocka | 70.4 | 425 | |||
| Marhahús (sovány) | 70.9 | 425 | |||
| Bárányhús | 69.3 | 425 | |||
| Birkahús | 69.3 | 425 | |||
| Pulyka felsőcomb (bőrrel) | 69.9 | 425 | |||
| Amaránt (száraz) | 69.8 | 425 | |||
| Juhhús | 69.3 | 425 | |||
| Rózsaszín bab (száraz) | 67.2 | 425 | |||
| Fokhagymapor | 67.5 | 425 | |||
| Csirkemell (bőrrel) | 67.1 | 425 | |||
| Fekete bab (száraz) | 66.4 | 425 | |||
| Chilipor | 66.5 | 425 | |||
| Fehérbab (száraz) | 66.2 | 425 | |||
| Pintó bab (száraz) | 66.2 | 425 | |||
| Lepényhal | 65 | 425 | |||
| Csirkehús | 65.7 | 425 | |||
| Csattogóhal | 65 | 425 | |||
| Vörösbab (száraz) | 65.9 | 425 | |||
| Sügér | 65 | 425 | |||
| Abalone kagyló | 65 | 425 | |||
| Hering | 65 | 425 | |||
| Csuka | 65 | 425 | |||
| Csirkeszárny | 65.8 | 425 | |||
| Makréla | 65 | 425 | |||
| Angolna | 65 | 425 | |||
| Vitamin- és ásványianyag-táblázatok | |||||