A vas hatása és szerepe a szervezetben
A vas egy létfontosságú ásványi anyag a szervezet számára. Elsősorban a vér és az oxigénszállítás egy nélkülözhetetlen alkotóeleme, mely nélkül nincs élet. Az egészséges oxigéndús vér élénk, világos piros, míg az oxigénhiányos sötét.
Hatása
- A vérben található hemoglobin és az izomszövetekben található mioglobin nélkülözhetetlen alkotóelemeként részt vesz az oxigén felvételében és szállításában.
- A megfelelő oxigén ellátottság biztosítása révén az egész szervezet számára nélkülözhetetlen a szervek egészséges működésétől kezdve a jó fizikai és szellemi teljesítőképességig.
- Szükséges az idegrendszer egészséges fejlődéséhez és bizonyos enzimek előállításához is.
A vas hiánytünetei
A vashiány viszonylag gyakori és könnyen kialakulhat. Főként az egyoldalú táplálkozást folytatók, a vegetáriánusok, sportolók és idősek körében nagyobb a kockázat. A gyomor és bélrendszer megbetegedései, a szervezet B2-, B6-, B12- és C-vitamin hiánya, és egy nagyobb vérveszteség (pl.: szülés, baleset) vagy gyakori kisebb vérveszteségek is (pl.: rendszeres véradás, fokozottabb menstruációs vérzések) vezethetnek hiányhoz.
Hiánytünetek
- Fáradtság, gyengeség
- A fizikai és szellemi teljesítőképesség romlása
- Gyermekeknél idegrendszeri fejlődési zavarok
- Vérszegélység
A vas túladagolása és a tünetei
A túlzott vasbevitel már rövid távon is kellemetlen tünetekkel jár, de idővel felhalmozódik és komoly problémák kialakulásához vezet.
A túladagolás tünetei
- Gyomor panaszok, émelygés, hányás
- Székrekedés, a széklet sötét vagy feketévé színeződése
- Csökkenti a réz és cink felszívódását
- Súlyosabb esetben szervkárosodások, májnagyobbodás, lépnagyobbodás, szívelégtelenség, elégtelen hasnyálmirigy működés, cukorbetegség, bőrelszíneződés, heresorvadás, libidó csökkenése
- Görcsök, kóma, halál
A vas napi szükséglete és szedése
Mennyit?
Egy felnőtt ember napi vas szükséglete 14 mg. Ennél nagyobb dózisban csak orvosi javallatra ajánlott szedni, mivel a túlzott vasfogyasztás komoly problémákat okoz.
Mikor?
A vas fogyasztása étkezés közben vagy után javasolt leginkább multivitamin formájában. A külön vas készítmény viszont éhgyomorra javasolt a jobb felszívódás miatt. Amennyiben gyomor panaszok jelentkeznének, akkor kis mennyiségű étellel.
Mivel?
A C-vitamin, A-vitamin és báta-karotin javítja a vas felszívódását.
Mivel ne?
Magas koffein tartalmú italok, alkohol, savlekötők, gyógyszerek.
Nagyobb dózisú kalcium, cink, mangán, réz és E-vitamin, valamint a tejtermékek.
A magas oxálsav tartalom miatt ezekkel az élelmiszerekkel nem ajánlott: kakaópor, csokoládé, sóska, spenót, rebarbara, zellergumó, cékla, szója, tofu, bab, mandula, dió, kesudió, narancs, ananász, málna.
A magas fitinsav és rost tartalom miatt pedig a teljes kiőrlésű termékekkel sem.
A vas elsődleges forrásai
A vas az élelmiszerekben un. „hem” és „nem hem” kötésben fordul elő. A hem vas jobb felszívódással rendelkezik és csak az állati eredetű élelmiszerekben található meg, így a vas elsődleges forrásai elsősorban állati eredetűek. Főként a vörös húsok és a belsőségek tartalmazzák nagyobb mennyiségben. A nem hem vas a növényi forrásokban valamint a tojásban és a tejtermékekben található. A nem hem vas felszívódása rosszabb, de a vas felszívódását gátló tényezők a főzés hatására csökkennek.
| VASBAN GAZDAG ÉLELMISZEREK (Top 100)(Adatok 100 grammra) | Vasmg | NRV% | |||
|---|---|---|---|---|---|
| Kakukkfű (szárított) | 123.6 | 14 | |||
| Bazsalikom (szárított) | 89.8 | 14 | |||
| Fodormenta (szárított) | 87.47 | 14 | |||
| Majoranna (szárított) | 82.71 | 14 | |||
| Római kömény | 66.36 | 14 | |||
| Kurkuma (őrölt) | 55 | 14 | |||
| Kapor (szárított) | 48.78 | 14 | |||
| Marhalép | 44.55 | 14 | |||
| Babérlevél | 43 | 14 | |||
| Korianderlevél (szárított) | 42.46 | 14 | |||
| Báránylép | 41.89 | 14 | |||
| Borsfű (szárított) | 37.88 | 14 | |||
| Ánizs | 36.96 | 14 | |||
| Oregánó (szárított) | 36.8 | 14 | |||
| Görögszénamag | 33.53 | 14 | |||
| Tárkony (szárított) | 32.3 | 14 | |||
| Turbolya (szárított) | 31.95 | 14 | |||
| Libamáj | 30.53 | 14 | |||
| Kacsamáj | 30.53 | 14 | |||
| Rozmaring (szárított) | 29.25 | 14 | |||
| Zsálya (szárított) | 28.12 | 14 | |||
| Kukoricapehely | 28.9 | 14 | |||
| Sertésmáj | 23.3 | 14 | |||
| Petrezselyem (szárított) | 22.04 | 14 | |||
| Sertéslép | 22.32 | 14 | |||
| Piros paprika (őrölt) | 21.14 | 14 | |||
| Currypor | 19.1 | 14 | |||
| Gyömbér (őrölt) | 19.8 | 14 | |||
| Sertéstüdő | 18.9 | 14 | |||
| Édeskömény | 18.54 | 14 | |||
| Chilipor | 17.3 | 14 | |||
| Kömény | 16.23 | 14 | |||
| Koriandermag | 16.32 | 14 | |||
| Szójabab (száraz) | 15.7 | 14 | |||
| Szezámliszt | 15.17 | 14 | |||
| Szójafehérje | 14.5 | 14 | |||
| Fehér bors | 14.31 | 14 | |||
| Szezámmag | 14.55 | 14 | |||
| Szárnyasbab (száraz) | 13.44 | 14 | |||
| Gyapotmagliszt | 13.35 | 14 | |||
| Kardamom | 13.97 | 14 | |||
| Kucsmagomba | 12.18 | 14 | |||
| Étcsokoládé (70-85% kakaótartalmú) | 11.9 | 14 | |||
| Sáfrány | 11.1 | 14 | |||
| Szegfűszeg (őrölt) | 11.83 | 14 | |||
| Fodormenta (friss) | 11.87 | 14 | |||
| Kaviár (fekete, vörös) | 11.88 | 14 | |||
| Búzakorpa | 10.57 | 14 | |||
| Fehérbab (száraz) | 10.44 | 14 | |||
| Poblano paprika (szárított) | 10.93 | 14 | |||
| Mustármag | 9.21 | 14 | |||
| Tyúktojás (sárgája, por) | 9.56 | 14 | |||
| Mák | 9.76 | 14 | |||
| Szójaliszt (zsírtalan) | 9.24 | 14 | |||
| Borjúlép | 9.32 | 14 | |||
| Fekete bors | 9.71 | 14 | |||
| Pasilla paprika (szárított) | 9.83 | 14 | |||
| Tehénborsó (száraz) | 9.95 | 14 | |||
| Citromfű (friss) | 8.17 | 14 | |||
| Vesebab (száraz) | 8.2 | 14 | |||
| Étcsokoládé (45-59% kakaótartalmú) | 8.02 | 14 | |||
| Fahéj | 8.32 | 14 | |||
| Kínai hosszú bab (száraz) | 8.61 | 14 | |||
| Pulykamáj | 8.94 | 14 | |||
| Csirkemáj | 8.99 | 14 | |||
| Vöröslencse (száraz) | 7.39 | 14 | |||
| Marhatüdő | 7.95 | 14 | |||
| Tyúktojás (por) | 7.2 | 14 | |||
| Amaránt (száraz) | 7.61 | 14 | |||
| Báránymáj | 7.37 | 14 | |||
| Cayenne bors | 7.8 | 14 | |||
| Limabab (száraz) | 7.51 | 14 | |||
| Fehérrépa | 6.2 | 14 | |||
| Étcsokoládé (60-69% kakaótartalmú) | 6.32 | 14 | |||
| Mungóbab (száraz) | 6.74 | 14 | |||
| Vörösbab (száraz) | 6.69 | 14 | |||
| Rózsaszín bab (száraz) | 6.77 | 14 | |||
| Disznóbab (száraz) | 6.7 | 14 | |||
| Borjúmáj | 6.4 | 14 | |||
| Favabab (száraz) | 6.7 | 14 | |||
| Medvehús | 6.65 | 14 | |||
| Bárányvese | 6.38 | 14 | |||
| Kesudió (pirított) | 6 | 14 | |||
| Báránytüdő | 6.4 | 14 | |||
| Kesudió | 6.68 | 14 | |||
| Lencse (száraz) | 6.51 | 14 | |||
| Búzacsíra | 6.26 | 14 | |||
| Szójaliszt | 6.37 | 14 | |||
| Kapor | 6.59 | 14 | |||
| Hódhús | 6.9 | 14 | |||
| Napraforgómag | 5.25 | 14 | |||
| Tengerészbab (száraz) | 5.49 | 14 | |||
| Gyapotmag | 5.4 | 14 | |||
| Fokhagymapor | 5.65 | 14 | |||
| Jácintbab (száraz) | 5.1 | 14 | |||
| Vadlúdhús | 5.91 | 14 | |||
| Szójatúró (Tofu) | 5.36 | 14 | |||
| Fenyőmag | 5.53 | 14 | |||
| Galambborsó (száraz) | 5.23 | 14 | |||
| Vitamin- és ásványianyag-táblázatok | |||||